Atnaujintas 2004 m. sausio 30 d.
Nr.9
(1212)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kaip KGB verbavo

Išklausęs prezidento Rolando Pakso atsakymus į per televiziją jam užduotus klausimus, ar jo neverbavo saugumo agentai, kai jis mokėsi aviacijos mokykloje skraidymo technikos, jis į tai atsakė ironiška šypsena. Aš supratau, kad tai netiesa. Pats dar prisimenu, kaip mane KGB verbavo.

Besimokydamas gimnazijoje, iš paskutinės klasės buvau ištremtas su tėvais į Sibirą. Savarankiškai ir neakivaizdžiai pakartojau vidurinės mokyklos kursą ir, eksternu išlaikęs brandos egzaminus, įstojau į Buriatijos - Mongolijos valstybinį pedagoginį Dorži Banzarovo vardo institutą. Negavau bendrabučio ir gyvenau pas neakivaizdininką inžinierių, mokydamas jį matematikos. Likus keletui mėnesių iki valstybinių egzaminų, gavau paštu šaukimą, kad esu kviečiamas į Vidaus reikalų ministeriją nustatytą dieną. Už neatvykimą - 50 rub. bauda. Atėjus nustatytam laikui, pasiėmiau rožinį ir kalbėdamas jį išėjau. Nuėjęs į nurodytą gatvę ir vietą, neradau jokios ministerijos. Supykau - gal iš manęs kas juokiasi? Tačiau prie manęs priėjo gatvėje laukęs buriatas (gal rusas) ir paklausęs, ar aš atvykau pagal šaukimą, pasakė, kad su manimi nori kalbėti jis. Užsivedė į to namo antrame aukšte esantį kambarį. Ten pradėjo viską apie mane klausinėti: kaip man sekasi mokslai, ką žadu baigęs dirbti ir t.t. Supratau, kad jis apie mane viską žino: mano pažiūras, net ir tai, kad mano tėvų pasistatytame name (Zaigrajevo rajone) pas mano motiną kunigas (Baikalo žvejys) aukojo šv. Mišias.

Baigęs klausinėti pareiškė, kad man padės likti Ulan Udėje, gauti paskyrimą į gerą mokyklą, o už tai turiu su jais bendradarbiauti. Aš paklausiau, kas tie „jie". Jis atsakė, kad su KGB (Valstybės saugumo komitetu), nes esą jie mane mokė. Aš atsakiau, kad mane mokė valstybė. Kai gerai išlaikydavau egzaminus, aš gaudavau padidintą stipendiją, kai trūkdavo pinigų, dar užsidirbdavau bemokydamas neakivaizdininką inžinierių matematikos. Dar norėdavau nueiti į šokius, todėl kraudavau naktimis vagonus, per atostogas dirbau taigoje, tiesiau elektros linijas. Tad ir jo pasakymas, kad jie mane mokė, yra netiesa.

Jis supykęs pasakė: „Kas ne su jais, tas prieš juos" (iš Biblijos, kaip Paksas), ir norėjo kišti ranką į kišenę, kurioje pastebėjau pistoletą. Jo neišsitraukė, tik pasakė, kad aš be jų pagalbos galiu neišlaikyti egzaminų.

Nusiraminęs išsitraukė spausdintą blanką, kuriame buvo parašyta, kad aš esu supažindinamas su padėtimi ir niekam apie šį susitikimą nekalbėsiu, neišduosiu valstybinės paslapties, kad buvau verbuojamas, o jei kam apie tai papasakosiu, remiantis Molotovo (vidaus reikalų komisaro) baudžiamojo kodekso slaptu straipsniu, gausiu penkerius metus kalėjimo. Įrašė mano pavardę ir liepė man pasirašyti, kad esu supažindintas.

Kadangi mokslai sekėsi neblogai ir sutariau su dėstytojais, kai kada padirbėdavau laboratorijose, o marksizmą dėstęs buriatas pasakė: „Antonovič (mat buvau augesnis), perskaityk K.Markso „Kapitalo" originalą, tuomet gausi penketą". Aš „Kapitalą" su įdomumu perskaičiau, nes Panevėžio berniukų gimnazijoje vokiečių okupacijos metais dėstęs tuo metu buvęs kapelionas Jonas Ragauskas (kuris vėliau parašė „Ite missa est") gerai išaiškino Leono XXIII encikliką „Rerum novarum" apie krikščioniškąjį socialinį mokymą (doktriną), o tėvukas pasakojo, kaip pagal tą doktriną komunizmą statyti norėjo Trockis, kuris kelias valandas 1918 metais kalbėjo aikštėje, užsilipęs ant statinės, mitinge keliems tūkstančiams besiklausančių žmonių, kuriame ir tėtis atsitiktinai dalyvavo.

Dėkodamas Švč.M. Marijai už pagalbą, kad manęs nenugalėjo kagėbistas, patenkintas grįžau namo.

Atėjo valstybiniai egzaminai: iš fizikos gavau penketą, iš matematikos - penketą. Per marksizmo-leninizmo ir filosofijos egzaminą sėdėjo trys egzaminatoriai. Į bilieto klausimus atsakiau, tada vienas uždavė papildomą klausimą: kas yra religija? Atsakiau, kad pagal Marksą - tai liaudies opiumas. Tada paklausė, kokia yra mano paties nuomonė (tikriausiai ano buvo informuotas apie mano motiną). Atsakiau, kad pagal konstituciją turiu sąžinės laisvę, ir tai yra mano reikalas. Dar uždavė keletą klausimų. Tylėjau. Tuomet pasakė, kad man rašo trejetą, ir aš patenkintas išėjau iš auditorijos. Buvo juoko kursiokams, su kuriais gerai sugyvenau, kad Antonovič, kuris tempė raudonam diplomui, per filosofijos egzaminą gavo trejetą. Manęs tai negąsdino, o mirus Stalinui, padirbėjęs metus mokykloje Buriatijoje, grįžęs į Lietuvą ir disertaciją apgyniau.

Vilniuje, laikant kandidatinio minimumo egzaminą iš filosofijos ir marksizmo-leninizmo, kartu su buvusiu savo klasioku Vytautu Skuodžiu irgi gavome po trejetą. Matyt, nesunku egzaminatoriams buvo gauti apie mus, kaip nepartinius ir nepatikimus, žinių.

Gaila man R.Pakso, kai jis meluoja, kad jo neverbavo. Juk tuo metu skraidymui lėktuvu reikėjo pirmosios slaptumo formos, kad neiškrėstų kokio fokuso, kaip vokietis, ir nenusileistų lėktuvu Raudonojoje aikštėje ar nenuskristų į Švediją per Baltijos jūrą.

Doc. dr. Algimantas BUČIŪNAS

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija