Atnaujintas 2004 m. kovo 5 d.
Nr.19
(1222)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Nuolatiniai tardymai nepalaužė dvasios

A†A kun. Petras Nykštas (1928 - 1959 - 2004)

Kun. Petras Nykštas
Broniaus Vertelkos nuotrauka

Vasario 21 dieną, eidamas 76-uosius metus, po ilgos ir sunkios ligos Biržų parapijos Šv. Vincento Pauliečio globos namuose mirė kunigas Petras Nykštas.

P.Nykštas buvo kilęs iš Antazavės (Zarasų r.). Baigęs gimnaziją, kurį laiką dirbo mokytoju Obeliuose, nes pirmaisiais metais nebuvo priimtas į Kunigų seminariją. Prasidėjo sunkus kelias į kunigystę, o ir vėliau, tapus kunigu (1959 m.), gyvenimas nelepino: sovietinė valdžia mėtė iš vienos parapijos į kitą: Šimonys, Kamajai, Pakruojis, Gulbinėnai, Salos, Truskava ir kt. Saugumo persekiojamas kun. P.Nykštas buvo netekęs ir kunigo pažymėjimo, 1962 metais teko dirbti „Elfos“ gamykloje. Paskutinė klebonavimo vieta - Kupreliškio Šv. arkangelo Mykolo parapija.

Nuo 1991 metų dėl sunkios ligos nebegalėjo atlikti klebono pareigų ir tik aukojo šv. Mišias. Nuolatiniai tardymai, kilnojimai po parapijas nepalaužė kunigo Petro dvasios, bet palaužė fizinę sveikatą: stipriai šlubavo širdis. 2000 metų vasario mėnesį vyskupas J. Preikšas leido kunigui Petrui apsigyventi Biržų parapijos globos namuose, kur ir praėjo lygiai ketveri metai, bene ramiausi ir šviesiausi kun. P.Nykšto gyvenime.

Mylintis žmones ir jų mylimas, nuolat globojamas, kiek įstengė iki paskutinio atodūsio tarnavo Bažnyai, tiek seneliams, tiek talkindamas Biržų kunigams. Didelis patriotas, Atgimimo laikais - uolus Sąjūdžio dalyvis, visuomet gyvenęs rūpesčiu dėl Bažnyčios ir tėvynės. Nuoširdžiai rūpinosi globos namų koplyčia, kaip ir nuolat rūpinosi Dievo namais visose parapijose, kur tik dirbo.

Nepailstantis Dievo sakramentinių malonių teikėjas, kuklus ir tvirto tikėjimo kun. P.Nykštas išliks visų jį pažinojusiųjų atmintyje. „Einu namo pas Tėvą“, - tokie buvo paskutiniai kunigo Petro žodžiai šioje žemės kelionėje. Atrask amžinąjį gyvenimą Dangaus tėvynėje, kunige Petrai.

Vasario 23 dieną kun. P.Nykštas palaidotas Kupreliškyje, šalia savo tėvų. Laidotuvėse dalyvavo dvidešimt kunigų, joms vadovavo Panevėžio vyskupijos generalinis vikaras kun. dr. Robertas Pukenis. Kunigą palydėjo Biržų, Kupreliškio, Alizavos ir kitų parapijų tikintieji.

Kan. Dalius TUBYS,
Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija