Atnaujintas 2004 m. kovo 5 d.
Nr.19
(1222)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Disidentai ir agentai

Didžiulis KGB laimėjimas būdavo, jei kokį nors disidentą ar partizanų ryšininką pavykdavo įvilioti į savo tinklus. Ar visi sovietinių laikų disidentai liko tų pačių pažiūrų iki dabar? Kaip jie tapo disidentais - atsitiktinai ar sąmoningai? Tokios nelinksmos mintys kilo, kai vienoje televizijos laidoje šalia prezidento R.Pakso pamačiau „disidentą“ – skaldytoją V.Petkų, suskaldžiusį krikščionis demokratus. Prezidento svečių būrelyje buvo ir marijampolietis A.Mozeris. Šio „veiklą“ daugelis Marijampolės politinių kalinių ir tremtinių vertina tik neigiamai. Pamenu, dar 1993 metais Marijampolės laikraštyje „Suvalkietis“ A.Mozeris ir dar keletas paskelbė, kad jie atsiskiria nuo Politinių kalinių sąjungos. Tame pačiame laikraštyje vėliau kaltino partijas, siūlė rinkti tik nepartinius. Tačiau pats tapo ištikimu vienos grupuotės vadovo K.Bobelio šalininku, reiškė didelį palankumą A.Brazauskui. Dar keisčiau jis pasvarstė „Suvalkietyje“ 1995-ųjų kovą, prieš pat savivaldybių rinkimus. Tada tame laikraštyje buvo rašoma: „Bažnyčia ir ta tapo tarsi agitpunktu. Ir ten ramybės nerasi. Aš, protestuodamas prieš tokią rinkimų sistemą, rinkimuose nedalyvausiu“. Taip, Bažnyčia ragindavo dalyvauti rinkimuose, bet nesakė, kad reikia balsuoti už Joną ar Petrą. Todėl keistas supratimas savo pilietinės pareigos žmogaus, kuris sakosi kovojęs už Lietuvą.

Jei kai kuriems lietuviams ir teko Sibire pabūti, tai dar nereiškia, kad jie tikrai buvo dideli Lietuvos mylėtojai ar ypatingi disidentai. Sovietų laikais ten kai kas pakliuvo tiesiog už menkniekį ar net nežinodami už ką. Išvežtuosius KGB stengėsi įtraukti į savo tinklus. Aš tikrais disidentais, visada likusiais ištikimais Lietuvai, laikau mons. A.Svarinską, kun. R.Grigą, N.Sadūnaitę ir daugelį kitų. O matyti televizijos laidoje „disidentai“ sukelia liūdną šypseną.

Neseniai sukako 60 metų, kai P.Plechavičius įkūrė Lietuvos vietinę rinktinę. Jaunuoliai stojo į dalinius daugiausia vedami kilnių jausmų, norėdami ginti Lietuvą nuo artėjančios sovietų armijos. Vokiečių tikslai buvo kitokie. Vokiečiai, supratę, kad jų viltys žlunga, dalį nespėjusių išformuoti dalinių karių nuginklavo ir suėmė. Nemažai jų, padedant merginoms, pirmosiomis dienomis pabėgo, likusius išgabeno į Vokietiją darbams. Kai kurie pakliuvo į priešlėktuvinės gynybos dalinius. Daugelis į Lietuvą negrįžo. Tačiau ne visų šių jaunuolių veiksmai tada ir vėliau buvo verti pagarbos. Neseniai marijampolietis S.N., rekomendavus, atrodo, rimtoms institucijoms, buvo pagerbtas valstybiniais apdovanojimais, jam paskirta valstybinė pensija. Tačiau, dar esant gyvam Stalinui, jis valdžiai skundė savo kaimyną kaip politiškai pavojingą. Šis ir jo šeimos nariai dėl to ilgai buvo komunistų persekiojami. Dar nuostabiau, kad tuo metu S.N., valdžiai žinant, turėjo ginklą. Kas jis iš tikro buvo? Disidentas, kolaborantas, pasipriešinimo dalyvis, svetimos valstybės agentas ar paprasčiausias anarchistas? Na, o V.Petkaus „kvapų“ pojūtis (pavartojo posakį apie Konstitucinį Teismą) sako, kad sutriko kai kurie jo pojūčiai, o gal atmintis. Gal jam sovietinių okupantų teismai buvo tik patogi priedanga „disidentiškumui“? Gal jam jie nebuvo baisūs? Nes dabar jis drįsta sovietinius teismus lyginti su dabartiniu Konstituciniu Teismu, kurio darbą galėjo stebėti visa Lietuva.

Kai kam gali kilti klausimas: kodėl aš taip abejoju kai kuriais disidentų veiksmais? Ar turiu tokią teisę? Manau, kad taip! Niekada nebuvau sovietų valdžios, komunistinės ir ateistinės ideologijos draugas. Mačiau tūkstančius tremiamųjų, lavonus turgaus aikštėse. Prisimenu, kaip tėvą „kalbino“ saugumo majoras Greisas. Po šių pokalbių jis Sibiro baimę jautė iki pat mirties. Mokantis gimnazijoje, po vienos ateistinės paskaitos – diskusijos mane pasikvietė auklėtojas ir įspėjo, kad parengta charakteristika, su kuria vargu ar galėsiu įstoti į aukštąją mokyklą. Ačiū jam, kad sugebėjo ją pakeisti. KPI mokytis teko viename fakultete ir tame pačiame kurse kaip ir A.Brazauskas. Po Stalino mirties vyko surašymo vajus į komjaunimą. Visų nebuvusių komjaunuoliais klausė, kada įstos. Po mano atsargaus pasisakymo daugiau nekalbino. Kai kam ryžtingiau pasisakiusiems teko palikti aukštąsias mokyklas. Marijampolės Sąjūdyje irgi buvo KGB agentų, kai kurie Sąjūdžio vadovai vėliau pakeitė savo pažiūras. Būdamas dešimt metų tarybos nariu, joje mačiau dirbančius Lietuvos žmonių naudai, bet buvo ir priešingai nusiteikusiųjų. Ir dabar, žiūrint televizijos laidas ar skaitant laikraščius, matyti, kas kam dirba.

Antanas JAKŠYS

Marijampolė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija