Atnaujintas 2004 m. kovo 10 d.
Nr.20
(1223)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Jubiliejinių šv. Kazimiero metų renginiai

Vilniaus Arkikatedroje pradėti
jubiliejinių Šv. Kazimiero metų
renginiai. Kairėje – kardinolas
Audrys Juozas Bačkis,
dešinėje – arkivyskupas
Sigitas Tamkevičius
Tomo Černiševo
(ELTA) nuotrauka

Iškilmingomis šv. Mišiomis, kurias ketvirtadienį Vilniaus Arkikatedroje aukojo Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, pradėti Lietuvos globėjo šv. Kazimiero kanonizavimo ir pirmosios Šv. Kazimiero šventės Vilniuje 400 metų renginiai.

Jubiliejinių metų proga Šv. Kazimiero mauzoliejinėje koplyčioje saugomas sarkofagas su vienintelio kanonizuoto Lietuvos šventojo palaikais iki kovo 7 dienos buvo pagerbtas Arkikatedros centrinėje navoje. Šįmet sukanka penkiolika metų, kai Šventojo sarkofagas sugrąžintas į Vilniaus Arkikatedrą iš Šventųjų apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios, kurioje buvo saugomas nuo Katedros uždarymo 1953 metais.

Šventinį savaitgalį sostinės Arkikatedroje vyko Lietuvos Šv. Kazimiero titulo bažnyčių, Vilniaus parapijų jaunimo ir Vilniaus arkivyskupijos parapijų kunigų šv. Mišios. Šeštadienį Arkikatedroje buvo surengta konferencija, skirta Lietuvos jaunimo globėjui šventajam Kazimierui.

Tris dienas sostinėje vyko ir Kaziuko mugė, šiemet surengta ne tik tradicinėse Senamiesčio vietose – Pilies ir Didžiojoje gatvėse, Rotušės aikštėje, Rūdninkų ir Arklių skveruose, – bet ir buvusiame Tymo kvartale.

Vilniaus arkivyskupijos teigimu, šventojo Kazimiero, europiečio karalaičio, asmens ir religinės bei politinės veiklos, jo šventumo pavyzdžio aktualizavimas – tai dar viena proga suvokti Lietuvos istorinę vietą Europoje, ilgaamžę europietiškos dvasinės kultūros sklaidą mūsų krašte.

Kovo mėnesio sekmadieniais sostinės Šv. Kazimiero bažnyčioje Didžiojoje gatvėje po vidurdienio šv. Mišių bus pristatomas šv. Kazimiero gyvenimas ir prieš 400 metų pradėtos statyti šventovės istorija.

Iki metų pabaigos veiks Lietuvos dailės muziejuje atidaryta rankraščių ir dailės kūrinių paroda „Vita Sancti Casimiri“. Nacionaliniame muziejuje vyks šv. Kazimierui skirtas kultūros ir istorijos vakaras, bus rengiama dviejų dalių paroda „Šv. Kazimiero kultas ir ikonografija“.

Svarbiausi jubiliejinių metų renginiai vyks gegužės pradžioje ir sutaps su Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą minėjimais.

Gegužės 3-7 dienomis bus rengiamos ekskursijos moksleiviams ir visiems maldininkams „Šv. Kazimieras – jaunimo globėjas“ nuo Šv. Kazimiero koplyčios iki Šv. Kazimiero bažnyčios.

Gegužės 8 dieną Vilniaus jėzuitų gimnazijos salėje vyks mokslinė konferencija „Šv. Kazimiero kulto patvirtinimo ir šv. Kazimiero bažnyčios 400 metų jubiliejus“. Gegužės 9 dieną po šv. Mišių Arkikatedroje Šv. Kazimiero garbei bus rengiamos teatralizuotos eisenos į Šv. Kazimiero bažnyčią, kurioje vyks koncertas „Baroko himnas Kūrėjui: muzika ir architektūra“, dalyvaujant chorui „Brevis“ ir Senosios muzikos ansambliui, bus rodomos Šv. Kazimiero bažnyčios vaizdų fotoprojekcijos.

Jubiliejinių Šv. Kazimiero metų renginiai Vilniuje ir visoje Lietuvoje vyks iki lapkričio mėnesio.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija