Atnaujintas 2004 m. kovo 10 d.
Nr.20
(1223)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Prasmingas savaitgalis

Pynėja iš šiaudų stiebelių
Nijolė Kripaitienė

Tris savaitgalio dienas ūžavo šv. Kazimierui skirta mugė mieste prie Nevėžio upės krantų. Atgijo žiemos užliūliuotas ūkininkų turgus „Tau, žemdirby“. Šventinę mugės programą vedė panevėžiečiams pažįstamas sveiko gyvenimo būdo puoselėtojas Kazimieras Ilginis, kuris ir sniegu užverstame mieste sugeba važinėti dviračiu. Renginio dalyvius ir svečius gyva muzika ir daina linksmino Biržų rajono Šukionių kaimo kapela.

Kaziuko mugėje netrūko ūkininkų išaugintų gėrybių, nagingų meistrų rankų darytų dirbinių. Įsigyti dailių molinukų siūlė žymus keramikos meistras Aleksas Valiušis. Į devintą dešimtmetį įkopęs panevėžietis su visais noriai bendravo ir mielai derėjosi dėl jų kainos. Glėbį iš šiaudų pintų dirbinių atnešė Nijolė Kripaitienė. Vaikų darželyje „Žvaigždutė“ auklėtoja dirbanti miesto gyventoja rugių užsiaugina lauke pas mamą Pasvalio rajone, o iš ten parsiveža jau gatavą žaliavą. Moteris pynimu iš šiaudų susidomėjo prieš 25 metus. Tokio amato paslaptis jai perdavė buvusi studijų tuomečiame Šiaulių pedagoginiame institute draugė Laima Pranckevičienė. Dabar pinti N.Kripaitienė moko kitus. Panevėžietė rengė seminarus Telšių, Pasvalio, Panevėžio rajonų pedagogams. Tautodailininkė – daugelio parodų autorė. Aukštaitės pintais darbeliais grožėjosi ne vienos Kaziuko mugės Vilniuje dalyviai. Mielai juos pirko į gimtąjį kraštą atvykę užsienyje gyvenantys lietuviai.

Įspūdingai parengtoje mugėje buvo galima nusipirkti verbų, medinių inkilėlių, gardžių pyragų, karštų valgių ir gaiviųjų gėrimų. Čia visiems įtiko. Kas įsigyto namo nesinešė, tas vietoje sukramtė ar gerklę suvilgė.

Bronius Vertelka
Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija