Atnaujintas 2004 m. kovo 12 d.
Nr.21
(1224)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Įkurtuvės labdaros namuose

Benjaminas ŽULYS

Kauno arkivyskupijos „Caritas“
direktorius kun. Virginijus
Veprauskas, „Lietuvos Caritas“
generalinis direktorius
kun. Robertas Grigas, Šv. Antano
parapijos klebonas kun. Vytenis
Vaškelis džiaugiasi naujomis
Sriubos valgyklos patalpomis

Valgyklos virtuvėje talkininkai
ir darbuotojai: Vidmantas
Jankauskas, Aldona Rinkevičienė,
Antanina Gembeckaitė,
Bernardina Beinoravičienė,
virėja Regina Bartkienė,
vedėja Regina Aksomienė
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Jauku, šilta, patogu

Džiugios įkurtuvės įvyko Kaune, Partizanų gatvės penktuoju numeriu pažymėtame name. Čia iš senųjų patalpų Jovarų gatvėje, Vilijampolėje, persikėlė Kauno arkivyskupijos „Caritas“ labdaros įstaiga - Sriubos valgykla. Jos pirmoji, nuolatinė ir dabartinė vedėja Regina Aksomienė gerai pamena 1989 metų šv. Kūčių vakarienę, į kurią pirmą kartą susirinko varguoliai, kiti socialiai remtini žmonės. Tai buvo šios valgyklos gyvavimo pradžia. Žinia apie tokios valgyklos atsiradimą greit pasklido ne vien po Vilijampolę, bet ir plačiau. Ne vienam pavargėliui skalsios sriubos dubuo nors šiek tiek lengvino dažnai sunkią, nepritekliu paženklintą dieną, nes ne kiekvienas galėjo padėti ant savo stalo karšto viralo su duonos rieke. Tad lankytojų valgykloje niekad nestigo.

Tiesa, valgykla buvo miesto pakraštyje, šalia Lampėdžių gyvenvietės, ne kiekvienas varguolis iš toliau galėjo čion atkakti. Bet buvo surasta išeitis - sriubą imta vežioti ir dabar ji vežiojama dar į keturis punktus, esančius įvairiose miesto vietovėse. Jų gyventojai sutartu laiku, sutartoje vietoje laukia savo geradarių. Beje, anose patalpose nebuvo bėgančio iš čiaupo karšto vandens, valgykla žiemos metu nebuvo šildoma. Be to, ji veikė antrame aukšte - senam žmogui ar lazda, ramentais pasiramsčiuojančiam lankytojui buvo sunkoka atklibikščiuoti. Bet žmonės nepyko, nepriekaištavo, o džiaugėsi gavę sriubos su duonele. Taip buvo daugiau nei trylika metų, kol duris atvėrė naujai įkurtoji valgykla. Šviesi, erdvi, jauki, šilta, su naujais baldais, naujausia šiuolaikine virtuvės įranga, netgi moderniškais dušais. Tikriausiai galima drąsiai sakyti, kad ne kiekviena firma, kitokia organizacija turi tokias patogias moderniai įrengtas šio profilio patalpas. Maža to, valgykla įrengta pirmajame aukšte, į ją galima patekti ne vien laipteliais, bet ir užvažiuoti, tarkime, neįgaliųjų vežimėliais - tam specialiai įrengtas betoninis takas. Svarbu ir tai, kad valgykla įrengta kone miesto centre, aplinkui - daugybė daugiaaukščių ir kitokių gyvenamųjų namų, kuriuose tikriausiai gyvena ir nemažai nepasiturinčių žmonių. Dabar jiems bus patogu lankytis valgykloje. Kaip sakė valgyklos vedėja, joje per dieną, kaip ir anksčiau, tikriausiai bus išverdama apie 600 porcijų sriubos, apie 130 jų bus ir toliau vežiojama į maitinimo punktus. Aišku, dabar naujojoje vietoje dar sunku pasakyti, koks bus tas poreikis, bet, be abejo, ne mažesnis kaip ir anksčiau, o gal ir didesnis. Viena aišku - tokia įstaiga mieste yra reikalinga.

Ir toliau - padėti žmonėms

Naujosios valgyklos atidarymo iškilmėse ją pašventino, sveikinimo bei paguodos žodį tarė Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, drauge su miesto meru Arvydu Garbaravičiumi perkirpę įkurtuvių juostelę. Arkivyskupas sakė, kad Bažnyčios viena prioritetinių krypčių yra parama gyvenimo pakraščiuose atsidūrusiems žmonėms, dėmesys jų gyvenimui, nepritekliams. Nieko nesmerkiant ir nesiaiškinant, dėl kieno kaltės tie gyvenimai taip nedėkingai susiklostė. Dera geranoriškai nusiteikti ir tiems žmonėms padėti. Arkivyskupas S.Tamkevičius atkreipė dėmesį, kad ir turtingoje Amerikoje tokių ir panašių labdaros valgyklų yra nemažai, ir ten ne visi gyvena pasiturinčiai, ne vienas turi savų socialinių problemų, patiria materialinių nepriteklių. Mūsų šalis ne tokia turtinga kaip Amerika. Bet dera prisiminti, kad Kristus ragino siekti socialinio teisingumo - padėti vaikams, ligoniams, seneliams, vargšams.

„Lietuvos Caritas“ generalinis direktorius kun. Robertas Grigas minėjo, kad Kristaus kvietimas padėti mažutėliams reiškia ne vien pagalbą vaikams, bet ir kitiems labiau pažeidžiamiems žmonėms. Tokių dėl vienokių ar kitokių gyvenimiškų aplinkybių pas mus yra nemažai. Kun. R.Grigas sakė, kad dabar dažnai įvairiomis progomis užsimenama, kad žmogui į rankas reikia duoti ne žuvį vienąkar užvalgyti, o meškerę ne vienai žuviai pagauti. Bet ką daryti, jei žmogus tos meškerės nenulaiko, nes yra ligotas, senyvo amžiaus, invalidas ar pan.? Aišku, kad jam reikia padėti.

Naujomis patalpomis, žmonių geranoriškumu ypač pasidžiaugė Kauno arkivyskupijos „Caritas“ direktorius Virginijus Veprauskas. O šv. Antano parapijos, į kurią nuo šiol įeina ir šie labdaros namai, klebonas kun. Vytenis Vaškelis teigė, kad padėti vargo ištiktam žmogui tai - krikščioniškos meilės misija.

Kauno miesto meras A.Garbaravičius pažadėjo, kad ir ateityje miesto valdžia rems šviesias Bažnyčios iniciatyvas, padės jai kilniuose darbuose. Nors meras nepasigyrė, tačiau gerai žinoma, kad šių patalpų remontui miesto savivaldybė paskyrė apie pusę milijono litų. Todėl čia viskas nauja, gražu ir jauku. Šias patalpas savivaldybė ir išlaikys. O maistu rūpinsis Kauno arkivyskupijos „Caritas“ bendruomenė, valgyklos darbuotojos, jų talkininkai.

Bet tai dar ne viskas. Po kurio laiko ketvirtame ir penktame šio pastato aukštuose bus įrengta nemažai atskirų kambarių pilnamečiams našlaičiams, išėjusiems iš vaikų globos namų, praradusių teisę ten toliau gyventi. Tam projektui miesto savivaldybė ketina skirti apie milijoną litų. Be to, čia pat, už sienos, įsikurs samariečių bendrijos labdaros punktas, dabar kol kas veikiąs Senamiestyje. Jame, kaip ir dabar, varguoliams bus veltui dalijama duona.

Valgyklos darbuotojos, kurių yra trys, papasakojo, kad maisto produktais juos paremia kai kurios organizacijos, atskiri žmonės. Pavyzdžiui, pernai iš Babtų, Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto ūkio, veltui gavo nemažai burokėlių, kopūstų. Patys valgyklos lankytojai tų kopūstų užsiraugė, dabar turi ką ant stalo padėti. Kauno miesto mero pirmasis pavaduotojas ūkininkas Kazimieras Starkevičius ne kartą atvežė kruopų. Bendrovė „Lazdijų duona“ pigiau nei kiti valgyklai tiekia duonos. O štai Kanados Toronto Prisikėlimo parapijos lietuviai katalikai šią valgyklą remia nuolat, padeda jai išsilaikyti. Taigi po kruopelę, po saują, krepšį ar dar daugiau geradariai paremia, padeda.

Šia proga dera prisiminti, kad mieste veikia ir daugiau labdaros punktų, įstaigų. Vienur renkami drabužiai, buities reikmenys neturtėliams, kitur dalijamas vegetarinis maistas. O štai miesto centre, Kęstučio g. 91, veikia Moterų nakvynės namai (tel. 42 38 50). Čia laikinam prieglobsčiui priimamos gyvenamąjį plotą praradusios, patyrusios smurtą, grįžusios iš įkalinimo vietų moterys.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija