Atnaujintas 2004 m. kovo 12 d.
Nr.21
(1224)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Vaikas – vaško gabalėlis

Labai dažnai kalbama apie jaunąją kartą, jos auklėjimą, ateitį. Jaunimas pakeis mus, todėl svarbu išauginti jį dorą, tobulą. Jaunimo auklėjime didelį vaidmenį vaidina mokykla, tačiau tėvai, visuomenė – dar didesnį. Mokykla turi mokyti gyvenimo teorijos, o tėvai, visuomenė – gyvenimo praktikos. Praktika, manau, gyvenime turi didesnį poveikį. Ypač bloga aplinka, blogi pavyzdžiai.

Dar dirbdamas mokytoju su mokiniais remontavome mokyklą. Vienas berniukas atsisakė dirbti, nes namie jo darbas laukia. Vėliau paaiškėjo, kad jis melavo. Paklaustas, kodėl taip pasielgė, atsakė: „Nemeluosi – negyvensi“. Nelengva buvo įtikinti, kad jis neteisus, kad meluoti nedora.

Šiandien mes stengiamės savo vaikus palepinti. Belepindami kartais sudarome jiems tokias sąlygas, kad jie gyvena be jokių rūpesčių. Tai, žinoma, negerai. Gal nesuklysiu sakydamas, kad geresni išauga tie vaikai, kurie nuo mažens priprato prie darbo, rūpesčių. Miesto vaikai labiau išprusę, bet kaimo, man atrodo, geresni, jautresni, nors jie mažiau žino apie žymiausias meno žvaigždes, sportininkus. Aš ne prieš tai, kad žino. Jei žino – gerai. Tačiau be šito, jiems reikėtų pajusti ir darbo (ne treniruočių) prakaito skonį. Darbas – geriausias mokytojas, auklėtojas, gydytojas. Ne veltui indų rašytojas R.Tagorė pasakė: „Darbas - gyvenimo druska, kuri suteikia gyvenimui tam tikro skonio ir apsaugo žmogų nuo sugedimo“.

Teisingai sakoma, jog mažas vaikas panašus į vaško gabalėlį, iš kurio galima nulipdyti ir angeliuką, ir velniuką, ir žmogų. Viskas priklausys nuo to, kieno rankose bus tas „vaško gabalėlis“. Ir matome, ką lipdo tėvai, mokykla, Bažnyčia, visuomenė, žiniasklaida, ypač televizija. Jei visos institucijos kartu vieningai dirbs, išauginsime gerus, sąžiningus, darbščius, mylinčius Dievą ir Tėvynę žmones, kurie gyvenimo laimę matuos ne išgertais buteliais, praleistom prie vaišių stalo naktim, sukombinuotais ar sureketuotais pinigais, o darbu savo kraštui. Ir tas darbas jiems taps ne tik gyvenimo druska, be kurios negalima gyventi, o ir šventa pareiga, garbės reikalu.

Vincas STEPONAVIČIUS

Krekenava,

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija