Atnaujintas 2004 m. kovo 19 d.
Nr.22
(1225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ar geriau laisvė, ar nelaisvė?

Vytautas Landsbergis,

Lietuvos Respublikos Seimo narys, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio tarybos pirmininkas, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Atkuriamojo Seimo pirmininkas, Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signataras

 

Sveikinu visus, visą Lietuvą, ir ačiū Seimui, kad galiu pasidalyti mintimis apie mūsų Kovo 11-ąją. Džiaugiuosi, kad dalyvauja tiek užsienio ambasadorių ir Lietuvos visuomenės atstovų.

Leiskite man iš pradžių pacituoti vieną dokumentą.

„Kadangi 1990 metų kovo 11 dienos deklaracija dėl Lietuvos Respublikos visiško suverenumo ir nepriklausomybės atkūrimo lėmė buvusios Sovietų Sąjungos suirimą;

Kadangi po to Lietuva sėkmingai kūrė demokratiją, užtikrino žmogaus ir mažumų teises ir įstatymo valdžią, plėtojo laisvos rinkos ekonomiką, įgyvendino pavyzdinius santykius su kaimyninėmis šalimis ir nuosekliai žengė integracijos į laisvų ir demokratinių tautų bendriją keliu, siekdama narystės Europos Sąjungoje ir Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje; (...)

Senatas nusprendžia (Atstovų rūmams pritariant), kad Kongresas šiuo (1) sveikina Lietuvą jos nepriklausomybės atkūrimo dešimtųjų metinių proga ir už jos pirmaujantį vaidmenį išardant buvusią Sovietų Sąjungą...”

Tvirtina: Senato sekretorius, Atstovų rūmų sekretorius; jie patvirtina, kad ši JAV Kongreso abejų rūmų sutampanti rezoliucija priimta 2000 m. kovo 8 d.

Taigi praėjo ketveri metai. Šis mūsų valstybei garbingas dokumentas, berods nepriklausomos Lietuvos spaudoje dar nepaskelbtas, pasirodė anuomet tik nedidelėje knygelėje „Vėl Lietuva!“ Šiandien jis išdalytas Seimo nariams tartum senuoju savilaidos būdu. Rezoliucijoje pabrėžtą tarptautinę, gal net pasaulinę Kovo 11-osios reikšmę dabar galėsime geriau palyginti su kitu gal prieš porą savaičių Maskvoje nuskambėjusiu vertinimu. Didelės kaimyninės valstybės aukščiausias pareigūnas, dabartinis ir būsimas prezidentas aiškino, kad Sovietų Sąjungos iširimas buvęs Rusijos „nacionalinė tragedija“. Taigi tariamoji tragedija – tai ir Lietuvos nepriklausomybė.

Taip atsiveria politinės filosofijos praraja arba didžioji tūkstantmečių sandūros takoskyra. Matome, kas kaip vertina kalėjimo griūtį ir tautų išsilaisvinimą. Rytuose – labai neigiamai. Vakaruose – labai teigiamai. Tokie faktai, ir aš nieko neįtikinėju, tik primenu. Viliamės, kad ne visa Rusija taip galvoja, ir tikime, kaip ir prieš keturiolika metų, demokratine Rusijos ateitimi.

Kita Rytų-Vakarų takoskyra – tai Lietuvos atkurtos nepriklausomybės data. Mums ir normaliam pasauliui Lietuva yra ta pati valstybė, kuri egzistavo ligi 1940 metų, prieš prasidedant pusei šimtmečio kruvinų okupacijų. Ir atkurta ji, ir vėl nepriklausoma būtent nuo 1990 m. kovo 11-osios. Tai pripažino ir Rusija, kuomet norėjo būti europietiška ir demokratiška, taigi 1991-1992 metais. Dabar jos politikai varinėja propagandą, esant progai, klaidindami ir Vakarų politikus, neva tai Sovietų Sąjunga parodė malonę, pusantrų metų vėliau – 1991 metų rugsėjį - padovanodama Lietuvai nepriklausomybę; taip atsiradusi nauja, seniau nebūta, Lietuvos valstybė. Koks tokių mitų tikslas? Ogi paprastas: nebuvo nei šios valstybės okupacijos, nei atkūrimo Kovo 11-ąją, todėl nėra nė Rusijos atsakomybės už šimtų tūkstančių Lietuvos piliečių kančias bei mirtį, už milijonų žmonių teisių paniekinimą, net už Sausio 13-osios žudynes, omonininkų terorizmą ir Medininkus. Tik Lietuvos ir Rusijos Tarpvalstybinių santykių pagrindų sutartyje lieka neištrinami žodžiai, kad Rusija, kaip Aukštoji Susitariančioji šalis, pripažįsta kitą Aukštąją Susitariančiąją šalį – Lietuvą visateisiu tarptautinės teisės subjektu ir suverenia valstybe pagal jos valstybinį statusą, įtvirtintą Lietuvos Respublikos pamatiniuose aktuose 1990 m. kovo 11 d. Iš to aišku, kad visi nauji sovietų agresijos veiksmai, taip pat Sausio 13-ąją, demokratinės Rusijos požiūriu buvo mūsų nepriklausomos valstybės užpuolimas. Rusijos prezidentas 1992 metų pradžioje pasakė dėl nusikaltusiųjų Lietuvos valstybei: „mes juos visus jums išduosime“. Tuo metu moralinės takoskyros beveik nebuvo. Dabar ji milžiniška: teroristai Rusijoje priglausti, aprūpinti, apdovanoti.

Yra dar takoskyra ir pačioje Lietuvoje: ar geriau laisvė, ar nelaisvė? Kurie ilgisi nelaisvės, daug jų ar nedaug, neturėtų imtis nelaisvės importo į Lietuvą ir skleisti tokių idėjų piliečių sąmonėje. Kita vertus, matau, kad daugelis išsyk nepatenkintųjų Kovo 11-ąja ilgainiui pakeitė požiūrį, dirba savo nepriklausomai šaliai, ir tai yra svarbiausia atgimusios Lietuvos pergalė.

Vis dėlto ji nebaigta. Nepakako atmesti sovietiją išoriškai, politiškai, gal net prisidėti prie blogio imperijos išnykimo, – jeigu tik neprisikels nauju pavidalu, - bet reikia dar įveikti vidinę sovietiją, daugelio sielose ir protuose tebeglūdintį virusą. Jis ten tūno ir tik laukia kokio silpnumo ar peršalimo.

Štai net šių dienų pareigūnas vis dar okupuotomis smegenimis, nieko negirdėjęs apie Kovo 11-ąją atkurtą valstybės nepriklausomybę, dėsto, kad anuomet ir po dešimties mėnesių, kruvinąją ir didvyriškąją sausio 13-ąją, Lietuvos laisvės gynėjai vis dar „pažeidinėję“ sovietinius įstatymus. Už tokią pažiūrą nemokšos nepapeikė, beveik pasveikino pats Prezidentas. Ką jau kalbėti apie šlykštų išpuolį visai neseniai dviejuose Lietuvos bulvariniuose laikraščiuose, pademonstravusiuose tokį nacizmą, kokio Europa gal nematė nuo Hitlerio laikų. Išpuolio tikslas – dėmė Lietuvai jos dvigubos šventės, Nepriklausomybės metinių ir jungimosi į NATO, dieną. Turime pasakyti ir parodyti pasauliui, kad tai ne Lietuva. Tai anti-Lietuva ir paslauga Lietuvos priešams. Gaila, kad Lietuvos atgimimo kelyje tenka kalbėti ir apie išsigimimo reiškinius.

Taip tame sunkiame, duobėtame atgimimo kelyje, kuriuo tebeeiname, mūsų visuomenę ir valdžios įstaigas lydi senų ligų recidyvai. Duok Dieve, kad šis užsitęsęs tarpsnis būtų trumpėlesnis negu bibliniai 40 metų ir kad mūsų neprisivytų iš Raudonosios jūros išlendanti faraono kariuomenė.

O paminklų Kovo 11-ajai yra du: Berlyne, Šarlotenburgo parke, ir Lenkijoje, gražiame lietuviškame Punsko krašte. Tokią dieną vertėtų juos aplankyti, padėti gėlių. Ateis laikas, kai ir Lietuva bus kur kas lietuviškesnė - atvira, nesujaukta širdimi, kai nebevaikščiosime aplink Kovo 11-ąją kiekvienas kitokiais akiniais. Tam pirmiausia turime kurti Kovo 11-osios vertybinį paminklą savo pačių ir mūsų vaikų širdyse.

Ačiū visiems, kurie su Lietuva.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija