Atnaujintas 2004 m. kovo 19 d.
Nr.22
(1225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pamąstymai

Žiniasklaidoje diskutuojama, ar teisingai pasielgta, kad buvo apdovanotas gen. P.Plechavičius: 1926 metais, karinio perversmo metu, jis nusižengė demokratijai pašalindamas prezidentą K.Grinių; 1944-aisiais kovojo su Armija krajova (AK) ir nužudė daug lenkų. Sakykime, tai tiesa, bet ar būtų geriau, jei, K.Griniui prezidentaujant, Lietuva būtų tapusi sovietine kaip Baltarusija? Manau, geriau „nedemokratinis“ perversmas. Ar būtų geriau, jei AK būtų atplėšusi Vilniaus kraštą nuo Lietuvos ir prijungusi jį prie Lenkijos? Kare žūsta ir nekaltų. Ar lenkai lietuvių nežudė? O gal smerkiant gen. P.Plechavičių kai kam pataikaujama?

Sakoma, prezidentas R.Paksas ne visus nurodytus šešis nusikaltimus padarė. Gal ir taip, bet ar neužtenka ir vieno nusikaltimo, už kurį reikia bausti? Tarkime, nusikaltėlis užmušė žmogų, apiplėšė banką, išprievartavo nepilnametę. Išaiškinus viską, pasirodo, kad jis tik užmušė žmogų. Nejaugi nekaltas? Kaltas. Nors ir neigiamas nusikaltimas (nieko nežadėjo J.Borisovui), bet jei yra įrodymas, nusikaltimas padarytas. Dar sakoma, kad R.Paksas nekaltas, kaip ir jo patarėjas R.Senovaitis, dėl paimtų iš Alytaus „Alitos“ slaptų dokumentų, o kaltas Alytaus saugumo viršininkas A.Sereika. Negi? Man atrodo, jog Prezidentas padarė du nusikaltimus: liepė neteisėtu būdu paimti slaptus dokumentus, o pavaldinys, blogo neįtardamas, - juk Prezidentas reikalauja – be jokio rašto, palydos atidavė. Kelionės metu su ta slapta medžiaga galėjo visko pridaryti – prirašyti, išbraukti. Antras nusikaltimas – tokiu savo neteisėtu nurodymu privertė A.Sereiką nusikalsti ir šis liko be darbo. Tiesa, laikinai. Kaip mat buvo priimtas šalies vadovo darbui į Prezidentūrą. Negi nebus nusikaltimas, jei aš kam liepsiu nužudyti žmogų, apiplėšti parduotuvę ir būsiu nekaltas, o kaltas tas, kuris paklausė manęs? A.Sereika, nesuprasdamas, kad Prezidentas jį stumia nusikaltiman, paklausė ir liko kaltas, o tie, kurie liepė taip daryti, nekalti. Prezidentas ir jo komanda turėjo žinoti, kad tokiu reikalavimu patys nusikalsta ir privertė nusikalsti A.Sereiką, kurio laukia nedarbas ir bausmė.

Prezidentas R.Paksas kaltinamas dėl reikalavimo Prezidentūros mašinoms „švyturėlių“, kad jų niekas nestabdytų už greičio viršijimą ir t.t. O iš tikrųjų – kad sudarytų Prezidentūroje dirbančiam „klanui“ įvairias privilegijas. Tačiau visa tai pasisavinta iš sovietmečio, kai viršininkams daug kas buvo leidžiama: turėjo įvairių privilegijų, „paskyrų“, pirtelių, savų parduotuvių ir t.t. Prezidentas R.Paksas tai perėmė iš sovietinės komunistinės nomenklatūros ir taiko savo komandai, savo žmonėms, savo „demokratijai“ ir „kovai prieš korupciją“…

Aš neteigiu, kad prezidentą R.Paksą apkaltos metu reikia atleisti iš Prezidento pareigų – tai ne man spręsti, tai ne mano kompetencija. O kalbu tai, ką suprantu, kaip man atrodo tie darbai, elgesys, įstatymų pažeidimai.

Vincas STEPONAVIČIUS

Krekenava, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija