Atnaujintas 2004 m. kovo 19 d.
Nr.22
(1225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Įsimintinas susitikimas

Tarp renginio dalyvių (iš kairės) -
kun. Tomas Karklys, vyskupas
Eugenijus Bartulis, kan. Juozas
Gražulis, kun. Artūras Kazlauskas
ir aktorius Egidijus Stancikas

Įdomus renginys Kovo 11-osios išvakarėse vyko Kauno menininkų namuose. Tai buvo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai skirtas vakaras, kuriame dalyvavo Lietuvos kariuomenės ordinaras Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, vyriausiasis kariuomenės kapelionas kan. Juozas Gražulis, kun. Artūras Kazlauskas, Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios rektorius kun. Tomas Karklys. Vakaro vedėja aktorė Inesa Paliulytė pristatė svečius gausiai susirinkusiai Kauno visuomenei. Kauno styginių kvartetas visus šiltai nuteikė pagrojęs J.Naujalio „Svajonę”. I.Paliulytė, pradėjusi kalbą apie laisvę ir nepriklausomybę, pabrėžė, kad susitikime nebus ilgų kalbų apie patriotizmą, kovą už laisvę, nes tai visiems girdėta. Bus kalbama apie dvasingumą, jo tiesioginį ryšį su žmogumi, taip būtiną, kad sykiu su atgauta laisve atgimtų ir žmogaus dvasia. Juk tai bene svarbiausias „maistas“ mūsų jauniems kariams.

Maldynėlio kariams sudarytojas kunigas Artūras Kazlauskas ėmėsi gvildenti šią aktualią temą kartu su publika. Klausytojų gretose galėjo būti ir tikėjimo indiferentų, bet visiems buvo smalsu sužinoti kažką įdomaus. Kunigas priminė, kad prieš karą Lietuvos kariuomenėje kariai turėjo savo maldynėlį, maldų rinkinį, tačiau, po 50 ateizmo metų Lietuvai atgavus nepriklausomybę, dabartinei mūsų jaunimo kartai reikia Dievą atrasti iš naujo. Lietuvio kario mentalitetas šiandien labai pasikeitęs, sakė kunigas, todėl iš daugelio maldynėlių, naudojamų Europos valstybių kariuomenėse, bene tinkamiausias mūsų Lietuvos kariams pasirodė Italijos karių maldų turinys. Teko daug paplušėti sudarant lietuvišką maldyną, kuris jau aprobuotas, išspausdintas nedideliu formatu ir jau naudojamas Lietuvos kariuomenės daliniuose. Taigi mūsų kariai jau turi savo maldaknygę, bet dar nepakankamu tiražu išleistą.

Vyskupas E.Bartulis savo kalbą pakreipė meilės Dievui kryptimi, sakydamas, kad viskas priklauso nuo mūsų tikros meilės artimui, nes pats Dievas yra Meilė. Tad jokie turtai, gražūs namai, baldai, prašmatnūs drabužiai, brangenybės laimės gyvenime neatneša. Tik meilė Dievui, pasiaukojimas artimui, tėvynei sudaro žmogaus prasmingo gyvenimo turinį. Matyt, mūsų visos valstybinės, ekonominės, asmeninės nesėkmės priklauso nuo nesusiklausymo, nepagarbos žmogui, žodžiu, meilės žmogui stokos. Ieškokime Dievo savo viduje, atraskime, tuomet visi reikalai ir gyvenimo prasmė pagerės, tvirtino ganytojas.

Po vyskupo pasisakymo I.Paliulytė skaitė minėto maldynėlio ištraukas, skirtas mūsų kariams parašiutininkams, pėstininkams, artileristams. Po kiekvienos ištraukos Kauno styginių kvartetas, talkinant pianistei Aušrai Bartkevičiūtei-Gelusevičienei, griežė lietuvių ir užsienio kompozitorių kūrinius. Taip dalis Kauno visuomenės pagerbė savo valstybės savarankiškumo 14 metų sukaktį, pabrėždami dvasingumo būtinybę. Tik dvasingas valstybės pilietis, esant reikalui, gali sąmoningai, ryžtingai aukotis savo valstybės labui.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Kaunas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija