Atnaujintas 2004 m. kovo 19 d.
Nr.22
(1225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Gruzijos draskymas

Separatistinės Adžarijos lyderis Aslanas Abašidzė, kaip ir kita Maskvos marionetė Čečėnijos „prezidentas“ A.Kadyrovas, dabar dažniau būna Maskvoje nei savo tėvynėje. Tiesa, yra ir skirtumų. Jeigu A.Kadyrovas tūno Maskvoje drebėdamas dėl savo kailio, tai A.Abašidzė tariasi, kokiais būdais prijungti Adžariją prie Rusijos Federacijos. Po naujojo Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio išrinkimo, Maskva jau beveik neslepia savo ketinimų galutinai suskaldyti Gruziją, geriausiu atveju į vasalines savo statytinių valdomas dalis – Abchaziją, Adžariją ir Pietų Osetiją. Praėjusį savaitgalį tai buvo akivaizdžiai pademonstruota neįsileidus Gruzijos prezidento M.Saakašvilio į Adžariją. Tai jau ne vietinės kolaborantinės valdžios akibrokštas, o kur kas svarbesni dalykai. Batumio valdžia, be Maskvos leidimo ir nurodymo, jokiu būdu nebūtų ėmusis tokių veiksmų. A.Abašidzė puikiai žino, ką daro: Adžarijos gubernatoriaus postas jam garantuotas, taip pat nereikės bijoti, kai jo šeimyniniam klanui kils koks nors pavojus iš naujosios Gruzijos vyriausybės ir prezidento M.Saakašvilio, pradėjusio ryžtingą kovą su korupcija. A.Abašidzę ir jo klaną apsaugos iki dantų ginkluota Rusijos armija, kuri ir dabar jaučiasi Adžarijoje padėties šeimininke. Po to, kai į Adžariją nebuvo įleistas Gruzijos prezidentas, Gruzijos ginkluotosiose pajėgose paskelbta karinė parengtis. O Adžarijos sostinės Batumio meras A.Abašidzės sūnus Georgijus, tiksliau, rusų armijos vadai, pasiuntė į Batumio gatves tankus ir šarvuočius, pradėjo dalyti ginklus civiliams gyventojams. Pats A.Abašidzė, būdamas Maskvoje, kreipėsi į Rusijos vadovybę, prašydamas įsikišti ir neleisti didelio kraujo paliejimo. Jis taip pat paragino įsikišti ir Vašingtoną.

Tuo tarpu Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis, kuris dabar su svarbiausiais vyriausybės nariais yra Potyje, paskelbė ultimatumą Adžarijos valdžiai. Jame reikalaujama nedelsiant išformuoti karinių formuočių būrius, perduoti centrinei Gruzijos valdžiai pasienio ir policijos, taip pat Batumio jūrų ir oro uostų kontrolę. Be to, M.Saakašvilis reikalavo užšaldyti visas Adžarijos ir privačių asmenų sąskaitas užsienio bankuose.

Kaip pranešama, A.Abašidzės lėktuvas nusileido Turkijos teritorijoje, iš kur jis automobiliu atvyko į Batumį, kur jame visą naktį iš sekmadienio į pirmadienį posėdžiavo jo separatistinė vyriausybė.

Beje, kad Maskva ketina imtis kažkokių priemonių prieš Gruziją, akivaizdžiausiai rodo aršaus imperininko Maskvos mero Jurijaus Lužkovo atvykimas į Adžariją. Pats J.Lužkovas pareiškė, kad jis atvyko „tarpininkauti“ sprendžiant Tbilisio ir Batumio konfliktą. Iš tokio „tarpininkavimo“ šaiposi netgi Rusijos žiniasklaida. Juk Adžarijos „šeimininkas“ A.Abašidzė ne kartą J.Lužkovą pavadino savo geriausiu draugu, netgi broliu... Tuo labiau kad J.Lužkovą lydėjo toks SSRS atkūrimo šaulys, „raudonuoju pulkininku“ vadinamas Viktoras Alksnis, kuris iki šiol aprauda Sovietų Sąjungos žlugimą. J.Lužkovo atvykimas į Batumį rodo, jog Kremlius rengia naują provokaciją prieš Gruziją, galbūt net panaudojant karinę jėgą, prisidengus Rusijos piliečių gynimo dingstimi.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija