Atnaujintas 2004 m. kovo 19 d.
Nr.22
(1225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Arkivyskupas iš Maskvos mato pasikeitusį katalikų gyvenimą Lietuvoje

Dievo Motinos arkivyskupijos
Maskvoje arkivyskupas
Tadeušas Kondrusievičius
Autoriaus nuotrauka

Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko ir dekano kun. dr. Rimanto Gudelio kvietimu Aukštaitijos sostinėje viešėjo Dievo Motinos arkivyskupijos Maskvoje ir Rusijos katalikų vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Tadeušas KONDRUSiEVIČIUS. Ganytojas dalyvavo šv. Kazimiero atlaiduose, Kristaus Karaliaus Katedroje aukojo šv. Mišias, sakė pamokslus. Arkivyskupas sutiko atsakyti į „XXI amžiaus“ korespondento klausimus.

 

Ar pirmą kartą lankotės Panevėžyje? Gal jame turite pažįstamų, draugų? Kokius įspūdžius apie Panevėžį išsivežate?

Panevėžyje lankausi ne pirmą sykį, tačiau tik šios viešnagės metu turėjau progą čia aukoti šv. Mišias. Su būsimuoju vyskupu Jonu Kaunecku susipažinau mokydamasis Kauno kunigų seminarijoje. Tuo metu aš buvau pirmame, jis – penktame kurse. Kartu klierikas J. Kauneckas buvo kambario, kuriame turėjau gyventi, prepozitas, kaip viršininkas ar auklėtojas. Daug kartų esu bendravęs su buvusiu Panevėžio vyskupu, dabar Kaune gyvenančiu ir dirbančiu vyskupu emeritu Juozu Preikšu. Švenčiant Sankt Peterburgo kunigų seminarijos įkūrimo dešimtmetį, artimiau susipažinau su šiose iškilmėse dalyvavusiu Panevėžio klebonu kun. dr. Rimantu Gudeliu. Iš pradžių su juo palaikiau ryšį telefonu.


Kunigas su videokamera

Uliūnų klebonas kun.
Algimantas Keina su videokamera

Nesistebi žmonės, jeigu susibūrimuose mato su videokamera ant peties besisukinėjantį vyriškį kunigo drabužiais. Tai Uliūnuose klebonaujantis kun. Algimantas Keina, kuriam toks užsiėmimas yra pomėgis.

Prieš mėnesį 67-ąjį savo gimtadienį pažymėjęs kun. A. Keina pasakojo, jog pirmiausia susidomėjo fotografija. Tuo metu tarnavo sovietinės armijos statybos bataliono ligoninės felčeriu. Medicinos žinių gavo iš ten dirbusio gydytojo. Pasitaupęs iš kareiviui mokamų rublių, nusipirko fotoaparatą „Zenit“. Juo įamžino gausybę to meto karių gyvenimo akimirkų. Išmoko daryti nuotraukas. Kartą dvi naktis nesudėjo bluosto, kad padarytų jų reikiamą kiekį.


Sėkmės tau, jaunasis kunige

Šilalės Šv.Pranciškaus Asyžiečio
bažnyčios vikaras kunigas
Mindaugas Alekna

Dar nėra nė metų, kai Šilalės Šv.Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje vikaru dirba prieš porą metų Telšių Vincento Borisevičiaus kunigų seminariją baigęs, iš Kauno kilęs kunigas Mindaugas Alekna. Neturi dar šis jaunas kunigas jokių nuopelnų, išskyrus gražius klaipėdiškių atsiliepimus, kai jis dirbo vienoje Klaipėdos bažnyčioje ir vadovavo Marijos legionui. Bet iš karto galima pastebėti nuoširdų kunigo Mindaugo pamaldumą, paprastumą ir kuklumą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija