Atnaujintas 2004 m. kovo 19 d.
Nr.22
(1225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kuo būsime Europoje

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdis kasmet kokiu nors būdu pažymi didžiojo lietuvių tautos ganytojo, Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus jubiliejų. Vasario 28-ąją suėjo 203 metai nuo šio garbingo ir veiklaus žmogaus, aukšto Katalikų Bažnyčios dvasininko, tautos švietėjo, blaivintojo, rašytojo, visuomenininko, gimimo. Tą dieną Vilniaus savivaldybės rūmų Didžiojoje salėje įvyko konferencija „Kuo būsime Europoje”, organizuota Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio, pasitelkus kitas nevyriausybines organizacijas. Nebuvo kalbėta apie Prezidento krizę, mažas pensijas, laukiamą kainų padidėjimą ir kitus kasdienius rūpesčius, tapusius nuolatinių pokalbių temomis, bet susitelkta į dvasinių problemų svarstymą. Laimindamas konferenciją, vyskupas Juozas Tunaitis sakė: „Esame Jėzaus bendradarbiai, raugas, duodantis gerą skonį, druska, sauganti nuo sugedimo, miestas ant kalno, aukštai šviečiantis žiburys. Kol esame gyvi, nemeskime to darbo”. Pranešimus skaitė Vilniaus Arkikatedros administratorius kun. dr. Ričardas Doveika, Pedagoginio universiteto doc. Antanina Grabauskienė, Seimo narė, Tėvynės sąjungos Krikščioniškosios demokratijos frakcijos pirmininkė Irena Degutienė, etnokultūrologas Aleksandras Žarskus, skautas Ričardas Simonaitis. Su vaikų ir jaunimo socializacijos programa supažindino Švietimo ir mokslo ministerijos vyriausiasis specialistas Algimantas Šimaitis. Vyko diskusijos.


Ir pasotinami, ir dvasiškai paremiami

Dievo Apvaizdos vienuolyno salėje neseniai buvo pažymėtas labdaros valgyklos „ Nazaretas“ veiklos dešimtmetis. Jubiliejiniame renginyje dalyvavęs Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas aukštai įvertino šios kongregacijos vienuolių kilnų darbą.

Viltys pasiteisino

Sesuo Aloyza „XXI amžiui“ pasakojo, jog idėja turėti katalikišką valgyklėlę, kurioje vargšai galėtų gauti duonos kąsnį ir šlakelį sriubos, kilo jai pačiai ir jos bendramintei seseriai Ritai. Drąsų vienuolių žingsnį parėmė tuometis Panevėžio vyskupas Juozas Preikšas ir Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas mons. Jonas Juodelis. Prieš dešimt metų Dievo Apvaizdos vienuolyno patalpose buvo atidaryta valgyklėlė „Nazaretas“ sunkiai gyvenančių šeimų vaikams. Pamaitinti juos ėmėsi vienuolės. Iš pradžių pavalgyti čia ateidavo 25 vaikai, netrukus jų skaičius padvigubėjo. Dabar papietauti į „ Nazaretą“ užsuka 63 vargo ir skurdo prispaustų šeimų vaikai. Ne iš vienos jų po kelis asmenis peržengia gerų namų slenkstį. Yra motinų, kurios savo mažiesiems maistą iš valgyklos neša namo. Tikėdamiesi gauti nors duonos kampelį ar sriubos samtelį, atpėdina ir vyrai. Nė vienam vargšui čia nebuvo atsakyta ar parodytos durys. Gaila, bet pasitaiko tokių žmonių, kurie bando pasinaudoti vienuolių nuoširdumu ir gerumu. Buvo net jas apvogę. Kartais atėjusieji nesigėdija paprašyti ir lito, nors iš jų burnos alkoholiu dvokia. Bet prie to vienuolės sugebėjo priprasti.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija