Atnaujintas 2004 m. kovo 19 d.
Nr.22
(1225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ir pasotinami, ir dvasiškai paremiami

Dievo Apvaizdos vienuolyno salėje neseniai buvo pažymėtas labdaros valgyklos „ Nazaretas“ veiklos dešimtmetis. Jubiliejiniame renginyje dalyvavęs Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas aukštai įvertino šios kongregacijos vienuolių kilnų darbą.

Viltys pasiteisino

Sesuo Aloyza „XXI amžiui“ pasakojo, jog idėja turėti katalikišką valgyklėlę, kurioje vargšai galėtų gauti duonos kąsnį ir šlakelį sriubos, kilo jai pačiai ir jos bendramintei seseriai Ritai. Drąsų vienuolių žingsnį parėmė tuometis Panevėžio vyskupas Juozas Preikšas ir Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas mons. Jonas Juodelis. Prieš dešimt metų Dievo Apvaizdos vienuolyno patalpose buvo atidaryta valgyklėlė „Nazaretas“ sunkiai gyvenančių šeimų vaikams. Pamaitinti juos ėmėsi vienuolės. Iš pradžių pavalgyti čia ateidavo 25 vaikai, netrukus jų skaičius padvigubėjo. Dabar papietauti į „ Nazaretą“ užsuka 63 vargo ir skurdo prispaustų šeimų vaikai. Ne iš vienos jų po kelis asmenis peržengia gerų namų slenkstį. Yra motinų, kurios savo mažiesiems maistą iš valgyklos neša namo. Tikėdamiesi gauti nors duonos kampelį ar sriubos samtelį, atpėdina ir vyrai. Nė vienam vargšui čia nebuvo atsakyta ar parodytos durys. Gaila, bet pasitaiko tokių žmonių, kurie bando pasinaudoti vienuolių nuoširdumu ir gerumu. Buvo net jas apvogę. Kartais atėjusieji nesigėdija paprašyti ir lito, nors iš jų burnos alkoholiu dvokia. Bet prie to vienuolės sugebėjo priprasti.

Dosnumas ir gerumas išlaiko valgyklėlę

Mums besišnekučiuojant į „Nazaretą“ su pilnu krepšiu rankoje užsuko apyjaunė moteris. Ji atnešė kelis stiklainius uogienių. Vitalija vasarą jų prisiverda iš uogų, kurių užsiaugina žemės sklypelyje prie nuosavo namo. Vienoje miesto vaistinių dirbanti geradarė sakė, jog jautrumo netrūksta ir jos kolektyve. Moterys surenka namuose išaugtus vaikų drabužėlius ir juos atveža į „Nazaretą“.

Pastovi bulvių ir daržovių tiekėja yra Vanda Steponavičienė. Palūniškyje ūkininkaujanti moteris žemės gėrybes veža maišais. Maisto produktais remia AB „Panevėžio pienas“, žemės ūkio bendrovė „Dembavos šiltnamiai“ bei kitos verslo įmonės. Neatsisako padėti ir Panevėžio vyskupijos kurija, Šv. angelų Petro ir Povilo bažnyčia. Su labdara į valgyklėlę kelią žino pavieniai miestelėnai. Dauguma jų nė savo vardo ar pavardės nepasisako, dažniausiai tik numoja ranka: „Nežinai, gal ir pačiam gali tekti čia užsukti. Skurdas yra landus“.

Remia jau dešimt metų

Valgyklos darbuotoja sesuo Aloyza ne kartą geru žodžiu paminėjo UAB „Didriestė“, kuri „Nazaretą“ remia visus dešimt metų. Bendrovė jį aprūpina duonos ir pyrago gaminiais. Užsukome pasidomėti, kaip „Didriestei“ sekasi verslas.

Įmonės savininkai Danutė ir Algis Kliorės pasakojo, jog „ Didriestėje“dabar dirba per 50 panevėžiečių, joje duonos ir pyrago gaminiai kepami trimis pamainomis. Per parą vartotojams jų pateikia per dvi tonas. Tai, ko neišperka parduotuvėse, veža į „Nazaretą“. Remti katalikišką valgyklėlę verslininkus skatina Seimo priimtas paramos įstatymas. D. Kliorienė, viena „Didriestės“ savininkų, neslėpė, jog jų šeimyninis verslas susiduria su nesklandumais. Vietos valdžia Kliorėms 55 metams leido išsinuomoti žemės gabalėlį Klaipėdos gatvėje, kuris yra šalia dabar veikiančios kepyklos.Verslininkė teigė, jog čia norėtų statytis ir taip padidintų savo įmonės gamybinius pajėgumus. Tikrasis žemės paveldėtojas neleido to daryti. Įvykę trys teismai nesugebėjo išspręsti šio klausimo.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija