Atnaujintas 2004 m. kovo 26 d.
Nr.24
(1227)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Procesas įsibėgėjo

Keistai atrodo Kremliaus viražai siekiant atkurti vadinamąją bendrąją ekonominę erdvę pirmiausia tarp Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Kazachstano. Vėliau, žinoma, įtraukiant į tą erdvę ir kitas NVS bei Baltijos šalis. Tuo pačiu kalbant apie tą bendrystę, o tiksliau sakant, imperijos atkūrimą, visagalis „Gazprom“, už kurio nugaros stovi aukščiausioji Rusijos valdžia, smogė į paširdžius smūgį Baltarusijai, nors tas smūgis buvo skirtas konkrečiai jos prezidentui A.Lukašenkai. Kaip pareiškė „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Riazanovas, Rusija, tai yra „Gazprom“, nebebus melžiama karvė, ir todėl visiškai nutraukia dujų tiekimą Baltarusijai.

Tiesa, leista suprasti, kad tas tiekimas gali būti atnaujintas, jeigu Minskas sutiks parduoti 51 proc. „Baltransgaz“ akcijų už 306 mln. dolerių. Toks Maskvos sprendimas priimtas ne vien dėl ekonominių motyvų, nors Baltarusija gaudavo dujas beveik už dyką – tik po 45 dolerius už tūkstantį kubinių metrų dujų. Tačiau ir tų pinigų nemokėjo. Be to, Kremliui trūko kantrybė terliotis su prezidentu A.Lukašenka, kuris, deklaruodamas apie glaudžią Rusijos ir Baltarusijos sąjungą ir žadėjęs jau nuo kitų metų įsivesti Rusijos rublį kaip bendrą sąjungos valiutą, dabar to atsisakė. Antra vertus, Maskvai nepatogu prieš Vakarus remiant Minsko „tėtušį“, kuris savo akibrokštais ir diktatorišku elgesiu stato Rusijos prezidentą V.Putiną į gana nepatogią padėtį.

Bet šis „Gazprom“ ultimatumas, pasirodo, buvo tik dar vienas įspėjimas A.Lukašenkai nesispyrioti ir nevaidinti nepriklausomo nuo Maskvos. Jau po poros dienų „nepriklausomos“ Rusijos dujų tiekimo bendrovės pranešė tieksiančios dujas Baltarusijai už „sutartą prieinamą kainą“. Kokia ta kaina, nepranešama. Tokiu būdu A.Lukašenkai aiškiai leista suprasti liautis reikšti pretenzijas ir net negalvoti apie aukštą postą būsimojoje Rusijos-Baltarusijos sąjungoje. Taip pat ir tai, jog be Rusijos energetinių resursų Baltarusijos ūkis bemat visiškai sužlugtų.

Tačiau tai jau kitas klausimas. Maskva dabar visą savo dėmesį nukreipė į Ukrainą. „Visų slavų vienybės“ demonstracijai pasitaikė puiki proga. Mat sausio 17 dieną sukako 350 metų nuo Rusijos ir Ukrainos susivienijimo. Tada 1654 metais Perejeslavlyje Ukrainos hetmanas Bogdanas Chmelnickis pareiškė: „Su Rusija – amžiams!“ O prie Kijevo Sofijos Soboro susirinkusi didžiulė minia prisiekė atvykusiems Maskvos pasiuntiniams ištikimybę Rusijos valstybei. Šioje vietoje dabar stovi paminklas B.Chmelnickiui, kuris tada Perejeslavlio Radoje pasiūlęs Zaporožės kazokams išrinkti valdovą. Visuose Rusijos istorijos vadovėliuose ir enciklopedijose rašoma, jog, nebepakęsdami Lenkijos valdžios ir bajorų savivaliavimo, išvarginti kazokai išsirinko valdovu Rusijos carą Aleksejų Michailovičių, paskelbdami jį vieninteliu „Didžiosios Rusios“ valdovu.

Minint 350-ąsias Ukrainos prijungimo metines Kijeve, prie B.Chmelnickio paminklo, vėl susirinko marga minia, kurioje kalbėjo Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatai, prorusiškų politinių partijų vadovai, aukšti Ukrainos Stačiatikių Bažnyčios hierarchai. „Matydami tai, kas dabar vyksta Rusijoje, turime realią galimybę pakartoti tai, ką padarė mūsų protėviai prieš 350 metų. Tai yra atlikti tą patį žygdarbį. Mes norime būti kartu ir būsime“, - pareiškė Ukrainos rusų organizacijų pirmininkas Aleksandras Šurovas. Jis pabrėžė ne tik vieningos ekonominės erdvės, bendros užsienio politikos, vieningos valiutos, bet ir rusų kalbos paskelbimo valstybine būtinumą. Dar aiškiau išdėstė savo poziciją Ukrainos Aukščiausiosios Tarybos deputatas, judėjimo „Bogdano Chmelnickio įpėdiniai“ lyderis Leonidas Gračius. Jis paskelbė: „Vieninga ekonominė erdvė – tai Ukrainos gyvybinio išlikimo klausimas, nes be Rusijos energoresursų Ukraina neišgyvens. Istorija įpareigoja mus būti amžiams kartu“. L.Gračius priminė, kad Ukraina yra Rusijos pietinių sienų sergėtoja.

Na, o kol „Bogdano Chmelnickio įpėdiniai“ ir prorusiški Ukrainos politikai sprendžia politinio ir ekonominio Rusijos ir Ukrainos susivienijimo problemas, Ukrainos Stačiatikių Bažnyčios hierarchai ryžtingai ėmėsi „dvasinės“ šios sąjungos pusės. Visus praėjusius 2003 metus svarbiausioje Ukrainos stačiatikių šventykloje - Kijevo-Pečioros lavroje kasdien vyko iškilmingos pamaldos už visos Rusijos klestėjimą („Za zdravije vseja Rusi“). Ukrainos Stačiatikių Bažnyčios protojeriejus Valerijus Klimenko pareiškė, jog „nėra jokių skirtumų tarp Rusijos ir Ukrainos. Ukrainiečiai meldžiasi už visos Rusijos ir Maskvos patriarchą Aleksijų II“. Bažnyčios reikalais užsiėmė net Rusijos ir Ukrainos prezidentai V.Putinas ir L.Kučma. Sausio 24 dieną susitikę abu prezidentai svarstė Rusijos ir Ukrainos Stačiatikių Bažnyčių susijungimo klausimą. Apie derybų rezultatus nepranešama, tačiau teigiama, jog netrukus visos Rusijos ir Maskvos patriarchas Aleksijus II turės dar vieną titulą – ir Ukrainos patriarcho.

Bet, kaip teigia Maskvos ir Kijevo spauda, Kremlių labai neramina būsimieji Ukrainos prezidento rinkimai. Esą tai didesnis galvos skausmas ne tiek L.Kučmai, kiek V.Putinui. Mat, apklausų duomenimis, jau dabar per 25 proc. Ukrainos rinkėjų pasirengę atiduoti savo balsus už buvusį premjerą Viktorą Juščenką, neslepiantį savo provakarietiškų pažiūrų. Be to, Maskvą labai nervina provakarietiškų Ukrainos politikų, taip pat rašytojų ir mokslininkų pareiškimai, jog Kijevas privalo tapti visų slavų ideologiniu centru, nes ir Rusijos imperija istoriškai atsirado nuo Kijevo Rusios. Todėl V.Juščenkos šalininkai aiškina, jog Rusija niekada netapsianti demokratine valstybe, todėl šios misijos slavų pasaulyje teks imtis demokratiškai Ukrainai, kuri po užsitęsusio L.Kučmos valdymo tikrai tokia tapsianti.

Taigi prisimenant garsųjį M.Gorbačiovo posakį: „Procesas pajudėjo“, jis juda gana sparčiai. Šiomis dienomis du Rusijos politikos apžvalgininkai - Andrejus Uglanovas ir Sergejus Michailovas, dažniausiai reiškiantys oficialaus Kremliaus nuomonę, teigė, kad jau 2005-2007 metais gali atsirasti nauja valstybė. Be Rusijos, tos valstybės dalimis bus Baltarusija (nesvarbu, ar su A.Lukašenka, ar be jo), Ukraina ir Kazachstanas. Šis planas jau vykdomas.

Tačiau būtina atkreipti dėmesį į dar vieną dalyką, ką prognozuoja ir siūlo A.Uglanovas ir S.Michailovas. Jų žodžiais tariant, dabar būtina priimti galutinį sprendimą, ką daryti su Abchazija, Pietų Osetija ir Padniestrės „respublika“. Tai yra, ar jau dabar jas prijungti prie Rusijos, ar dar kiek palaukti. Tokiu atveju reikės „pataisyti“ Rusijos konstituciją ir išrinkti naujos valstybės prezidentą. Kas juo taps – nereikia ir spėlioti.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija