Atnaujintas 2004 m. kovo 31 d.
Nr.25
(1228)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Meteoru sušvitęs

Devintos klasės mokiniai skaito
Mindaugo Tomonio eiles

Panevėžio Kazimiero Paltaroko vidurinės mokyklos mokiniai ir mokytojai vasarį dalyvavo atviroje istorijos pamokoje. Istorijos mokytojas Antanas Vaičekonis papasakojo apie pasipriešinimo sovietinei santvarkai dalyvį chemiką, poetą, mąstytoją Mindaugą Tomonį“.

Mindaugas Tomonis gimė 1940 m. rugpjūčio 28 d. Vilniuje. Jo seneliai žuvo tremtyje. Tėvas – Stasys Tomonis dirbo Vilniaus universiteto Teisės fakultete dėstytoju, vėliau redakcijoje, po to 40 metų - bibliografu M.Mažvydo bibliotekoje.

M.Tomonis mokėsi Kauno „Aušros“ gimnazijoje. Buvo gabus, stropus, tik labai nekalbus ir nedrąsus. Anksti pradėjo rašyti eilėraščius. 1957 metais įstojo į Kauno politechnikos institutą, studijavo chemijos technologiją. 1962 metų pavasarį vedė Aldoną Vilčinskaitę. Netrukus atsikėlė su šeima į Vilnių. Dirbo Paminklų konservavimo institute. Studijavo Šventąjį Raštą, A.Maceinos, Vydūno ir kitų žymių filosofų veikalus. Jam artimiausias buvo Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. 1971 metais M.Tomonis tapo Jaunųjų rašytojų sąjungos nariu. Išleido du eilėraščių rinkinius: „Pro snaigių užuolaidą“ ir „Rašmenys ant smėlio“. Eilėraščiuose stipriau suskambo pasipriešinimo sovietinės sistemos prievartai gaida.

1974 metų pradžioje Paminklų konservavimo institutas jį siuntė ištirti Kryžkalnio paminklo sovietinei armijai būklę. Mindaugas atsisakė vykti, o pasiaiškinime pareikalavo demokratijos, spaudos ir sąžinės laisvės, atkurti nepriklausomą Lietuvos valstybę. Buvo atleistas iš darbo, po to vėl priimtas. Už tautino patriotinio pareiškimo sovietinei valdžiai tekstą buvo paguldytas į Vilniaus psichiatrijos ligoninę. Grįžęs vėl dirbo Paminklų konservavimo institute, rašė eilėraščius, redagavo savo knygą „Žinia“.

Toliau drąsiai ir atvirai smerkė grubią ir melagingą sovietinę ateizmo propagandą. Vėl buvo paguldytas į Vilniaus psichiatrijos ligoninę. Norėta įtikinti jį ir tėvą, kad tikrai serga psichikos liga. Deja, to M.Tomonis pakęsti ir ištverti negalėjo. 1975 m. lapkričio 5 d. išėjo į darbą ir nebegrįžo. Jo kūną rado ant geležinkelio bėgių, netoli Rasų kapinių. Mindaugui buvo tik trisdešimt penkeri.

Tėvas S.Tomonis apie savo sūnų rašė: „Meteoru sušvitęs ir taip greit užgesęs. Čia. Bet ten gyvas. Labai geras, teisingas, tiesus, atviraširdis. Gabus, rimtas mokslinis darbuotojas. Galėjo ramiai kilti į kūrybines aukštumas, galėjo suteikti daug džiaugsmo“.

Devintokai su lietuvių kalbos mokytoja Zita Kontrimiene parengė poetinę kompoziciją. Skambėjo M.Tomonio eilės pritariant gitaroms.

Regina STUMBRIENĖ

Panevėžys
Alinos BARDAUSKIENĖS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija