Atnaujintas 2004 m. kovo 31 d.
Nr.25
(1228)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Šmėklos ar realūs žmonės

„Vieną po kito mes sučiupsime „Al Qaedos“ vadovus ir perduosime juos į teisingumo rankas“, - pareiškė JAV prezidentas Džordžas Bušas savo metiniame pranešime Kongresui. Taigi, atrodo, ketinimai rimti ir pagirtini, bet kodėl iki šiol teroristu Nr. 1 vadinamas Osama bin Ladenas vis dar yra nežinia kur. O.bin Ladenas dingo iš akiračio dar 2001 metų lapkritį. Nuo to laiko pranešimai apie teroristų vadeivos mirtį buvo pasirodę net 27 kartus – bent kartą per mėnesį! Štai keli iš jų: teroristų vadeiva žuvo Afganistane bombarduojant talibų požeminį kompleksą Tora Bora, mirė nuo inkstų nepakankamumo, nukautas susišaudyme su amerikiečių specialiosiomis pajėgomis ir t.t. Be to, vis pasirodo O. bin Ladeno kraugeriški pareiškimai, pirmiausia per Kataro televizijos kanalą „Al Džazira“, internete, o į arabų laikraščius vis ateina faksai su O.bin Ladeno grūmojimais, atsiųsti nežinia iš kur. Buvusi Pakistano premjerė Benazir Bhuto, atrodo, geriausiai įvardijo situaciją. Pasak jos, O. bin Ladeno vardas tapo tarsi kokios nors garsios pasaulio firmos prekybiniu ženklu ir taip pat pasklido po visą pasaulį. Teroristų smogikų būriai sprogdina, vykdo kitus teroro aktus prisidengę O.bin Ladeno vardu, nors niekada jo net akyse neregėjo. Pasak B.Bhuto, jis gal jau seniai negyvas ir jį tyliai užkasė kokiame nors kalnų urve, o jo garso kasetės ir toliau bus sukamos per „Al Džaziros“ televizijos kanalą, nes šiuo metu sumodeliuoti bet kokio asmens balsą kompiuteryje yra juokų darbas. Visai galimas dalykas, kad O. bin Ladenas tapo virtualiniu teroro lyderiu – egzistuoja tarsi ne šiame pasaulyje, o tik televizijoje ir internete. Buvusi Pakistano premjerė pažymėjo: „Amerika remiasi O. bin Ladenu finansuodama karinę operaciją Irake, o Rusija kaltina jį čečėnų kovotojų palaikymu. Taigi jo vardas naudojamas visiems – dargi tuo atveju, jeigu jo jau seniai nebėra tarp gyvųjų“.

Neatsitiktinai dargi gana protingi žmonės jau ėmė abejoti, ar išvis egzistuoja toks O. bin Ladenas. Vieni rimti JAV ir Europos analitikai iš pat pradžių vertino O. bin Ladeną kaip virtualinį projektą, kurį sugalvojo radikalūs islamistai kaip kovos prieš JAV vėliavą. Yra ir tokių, kurie tvirtina, jog O. bin Ladeną sugalvojo patys amerikiečiai, kuriems būtinai reikėjo „teroristo Nr. 1“. Dargi buvęs JAV prezidentas Bilas Klintonas ir tas iškart abejojo O. bin Ladeno egzistavimu ir 1992 metais pareiškė, jog tokio žmogaus išvis negali būti. Kad ir kaip būtų, tačiau puikiai žinoma, jog „teroristą Nr. 1“ yra matę labai nedaug žmonių. Ir kiekvienas apie jį kalbėjo ir rašė vis kitaip.

Iš tiesų keisti dalykai dedasi su tais vis pasirodančiais O. bin Ladeno garso įrašais. Vieną paskutiniųjų CŽV ekspertai įvertino kaip tikrą, o Šveicarijos informacijos tyrimo instituto tyrinėtojai – kaip falsifikuotą. Abejones išreiškė ir britų laikraščio „The Guardian“ pasamdyti specialistai. Prancūzijos žurnalistas Viktoras Šteinmarkas, paskelbęs knygą „Bin Ladeno medžioklė“, teigia, kad jam nesuprantama, kodėl pasaulio žiniasklaidoje skelbiami O. bin Ladeno pareiškimai, kurie tampa nemokama reklama teroristui, o gal net blogiau – užšifruotos instrukcijos „Al Qaedos“ smogikams, kur ir kaip organizuoti naujus teroro išpuolius. Pasak V.Šteinmarko, geriausiai būtų visiškai blokuoti informaciją apie O. bin Ladeną ir jo tikrus ar suklastotus pareiškimus, nes taip žmonės greitai pamiršta apie jo egzistavimą. Juk kiekviena prekė neišsilaiko rinkoje be reklamos.

Dar įdomesni dalykai dedasi su Afganistano „Talibano“ judėjimo lyderiu mula Muchamedu Omaru. Išvis yra žinomos tiktai dvi blogos kokybės jo fotonuotraukos, nėra nė vieno vaizdo įrašo ir nė vieno žmogaus, kuris patvirtintų savo akimis matęs tą paslaptingąjį mulą Omarą. Dar viešpataujant Afganistane talibams, Omaras duodavo interviu tiktai raštu, gyveno ne Kabule, o savo name Kandagare, prie kurio gausi iki dantų ginkluota sargyba nieko neprileisdavo nė iš tolo. Per radiją 2001 metais buvo paskelbti tik du Omaro pareiškimai ir tai skaityti skirtingais balsais. Po amerikiečių karinės operacijos Afganistane mula Omaras paslaptingai dingo. Dabar Omaras skelbia savo pareiškimus internete ar siuntinėja faksu. Buvęs Afganistano prezidentas B.Rabani mano, kad mulą Omarą sugalvojo pats O. bin Ladenas, kuris faktiškai valdė Afgansitano talibų režimą, prisidengdamas mulos Omaro vardu. O dėl kartkartėmis pasirodančių įvairiose teritorijose teroristų vadeivų O. bin Ladeno ar mulos Omaro, tai Britanijos kompiuterinės informacijos centro direktorius Viljamas Čeinzas pareiškė, jog dabartinių technologijų pagalba galima be didelio vargo sukurti juostą dalyvaujant bet kokiam asmeniui, sumodeliuoti bet kokį balsą, kurio atskirti nuo realiai egzistuojančio asmens beveik neįmanoma.

Su O. bin Ladeno ir mulos Omaro paslaptingomis asmenybėmis, kurių beveik niekas nematė ir nemato, siejamas ir vadinamųjų antiglobalistų numylėtinis Meksikos Čiapaso valstijos kairiųjų maištininkų vadeiva „komandantė Markosas“. Jis koreguoja antiglobalistų akcijas per palydovinį internetą ir dosniai dalija interviu. Tačiau Markoso veido dar niekas nėra matęs. Taip pat nežinoma jo tikroji pavardė. Asmuo, tikras ar prisidengęs jo vardu, visada pasirodo tiktai su juoda kauke ir su pypke dantyse. Jis pats gyrėsi, kad gali būti ir 100 komandantė markosų: „Jeigu mane, Markosą, nužudys, draugai juodą kaukę uždės kitam asmeniui, ir Markosas bus gyvas amžinai“. Todėl neaišku, ar išvis tas Markosas egzistuoja, ar jo vardu paprasčiausiai prisidengia kiti asmenys, organizuojantys antiglobalistines riaušes visame pasaulyje.

Dėl tokių dalykų buvęs Prancūzijos specialiųjų tarnybų karininkas, dabar buvusių prancūzų samdinių asociacijos „Pasaulis – mūsų tėvynė“ vicepirmininkas Žanas Pjeras Opostenas paskelbė įdomių samprotavimų. Jo žodžiais tariant, „dabartiniai palydovai leidžia sekti bet kokį žmogų visame Žemės rutulyje. Galima atskirti kiekvieną jo žingsnį iš gatvėje esančios minios. Nesunku aptikti konkretų asmenų netgi kalnuose. Palydovinio ryšio pagalba galima matyti netgi O. bin Ladeno chalato siūles. Jeigu pasaulio teroristų vadeivų negali sučiupti, tai mano nuomonė tokia: 1) jie patys nepasirodo žemės paviršiuje, 2) jie išvis neegzistuoja, o jų vardu prisidengia visai kiti asmenys; 3) šių personų niekas nesirengia sugauti, nes jie yra naudingi kai kurioms valdžios grupuotėms kaip „berniukai mušimui“. Todėl aš padariau išvadą, kad didžiulis ažiotažas, sukeltas aplink kultinius teroristus, kurstomas dirbtinai“.

Tokių „kultinių teroristų“ propagavimas, anot Rusijos politologo G.Zotovo, vyksta ir Rusijoje. G.Zotovas atkreipė dėmesį į čečėnų kovotojų vado Šamilio Basajevo panašumą su nesugaunamu O. bin Ladenu. Juk iš tiesų okupacinės Rusijos armijos generolai ir pats prezidento V.Putino įgaliotasis atstovas S.Jastržembskis jau mažiausiai septyniolika kartų „laidojo“ Š.Basajevą. Buvo skelbiama, kad į jį pataikė artilerijos sviedinys, jį nukovė snaiperis, žuvo pakliuvęs į pasalą ir t.t. Tačiau Š.Basajevo interviu pasirodo labai dažnai ir dažniausiai po to, kai tik Maskva ištrimituoja apie šio legendinio čečėnų kovotojų vado mirtį. Dabar rusų generolai teisinasi: jeigu jau amerikiečiai, turėdami pačią moderniausią sekimo techniką, nesučiumpa O bin. Ladeno, tai kur jau čia mums, „vargšams“, pagauti Š.Basajevą.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija