Atnaujintas 2004 gegužės 5 d.
Nr.34
(1237)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dvylika G.Didelytės žvilgsnių spaudos atgavimo jubiliejui

Svetima dvasia
neskaitys avilyje...

Lietuviška knyga susuko
lizdą medžio drevėje
svetimųjų siautėjimo laikais

Dailininkę Gražiną Didelytę pažįsta daugelis poezijos ir dailės mylėtojų. Savita grafikos technika pasižyminti menininkė savo kūrybiniais darbais apipavidalino ne vieną Lietuvos poeto knygą, surengė daug turiningų individualių savo darbų parodų. Šiuo metu dailininkė pabėgo nuo miesto šurmulio į ramų Dzūkijos kaimelį ir ten pasinėrė į kūrybą.

Ką tik leidykla „Atmintis“ parengė, o spaustuvė „Morkūnas ir Ko“ už Prano Jakaičio (JAV) lėšas išspausdino dvylika G.Didelytės grafikos darbų, skirtų mūsų knygnešiams. Gražiai iliustruota knygelė „Slaptakeliai. Slaptavietės. Slaptaknygės“ su Gintauto Černeckio lakonikais (trumpais lakoniškais tekstais prie piešinių) nedideliu tiražu jau išvydo dienos šviesą ir skaitytojo smalsias akis. Šis piešinių ciklas skirtas Lietuvos spaudos atgavimo šimtajam jubiliejui. Labai taikliai įžanginiame žodyje dr. Irena Kubilienė rašo: „Knygnešių ainiai ir tie, kas domisi spaudos draudimo laikais, Gražinos graviūrose gali atsekti ramygaliečio Juozo Balčikonio krosnies paslaptį, Šiluvos knygnešio Antano Papreckio žioruojantį bulvių kaupą, senąją Kupiškio kapinių koplyčią, kurioje knygnešys Kazys Burokas slėpė lietuviškąsias knygas, ar gal Gražiškių koplytėlės užaltorį - daraktoriaus Juozo Silicko podėlį... Ar ne tame avilyje, pamaryje buvo slepiamos daktaro Liudo Vaineikio knygos? Ar ne Agotos Rupšienės skrynioje Švėkšnoje žandarai aptiko net 36 lietuviškas knygas?“

Labai įspūdingos graviūros – „Svetima dvasia neskaitys avilyje“, „Lietuviška knyga susuko lizdą medžio drevėje svetimųjų siautėjimo laikais“, „Paglostyk šviesą - ji Laisvės Angelo nešta“. Šie darbai, skirti knygnešystei, tikrai susilauks pasaulio, Europos Sąjungos šalių visuomenės dėmesio. G.Didelytė pateikė labai didelę dovaną Lietuvai, lietuviškos spaudos didvyriams, spaudos istorikams.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija