Atnaujintas 2004 gegužės 7 d.
Nr.35
(1238)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pamąstymai apie artėjančius rinkimus

Pats pavojingiausias politinių strategų poelgis yra jų baimė, nepasitikėjimas mūšio sėkme nepradėjus mūšio. Baimė pralaimėti. Dairytis į praeitį, net tam tikras noras kažkam keršyti, su kažkuo suvesti sąskaitas, užuot užsiėmus pozityvia veikla. Noras leisti įvykiams klostytis savaime. Tą aš jaučiu Tėvynės sąjungos (TS) vykdomoje politikoje, bent iš jų pasisakymų. Dabar TS vienu metu nori sėdėti ant dviejų kėdžių ir palaimingai žiūrėti, kas iš to išeis. Tai panašu į miegančią gražuolę, laukiančią princo, kuris ją prikeltų. Atviriau sakant, jie nepasitiki V.Adamkumi. Šiuo atveju vienam iš kandidatų jie turėtų patarti: atsiimk savo kandidatūrą. Duok Dieve, kad iš jų vienas atsirastų protingesnis. Aš manau, kad tai gali būti V.Adamkus. Jis tikrai turi milžinišką politinio protavimo lobyną, nes pareiškė: jei bus daug kandidatų, jis atsisakys kelti savo kandidatūrą. Ar tai gerai? Tai labai svarbus klausimas.

Šiuo atveju pavydėtinai gerai strategiškai planuoja A.Brazauskas su Č.Juršėnu, iškeldami vieną aiškų, kad ir ne ypač populiarų Č.Juršėną. Būsimam Prezidentui nereikės malkų ar akmenų skaldyti. Čia amžius neturi lemiamos reikšmės. Prezidentui reikalingi ne raumenys, gražūs plaukai ar jaunumas – jam reikalingas analitiškas protas, gera komanda.

Prisimenu, Marijampolėje būnant Č.Juršėnui, uždaviau klausimą: kada LDDP įves lapkričio 7 dienos šventimą? Jis man atsakė, kad tai padarys Tėvynės sąjunga. Ir dabar Č.Juršėnas patenkintas šypsosi. Kelkit, ponai TS strategai, du kandidatus. Nes tikrai didelė tikimybė, kad iš dviejų TS kandidatų į antrą ratą gali nepatekti nė vienas, nes pritrūks balsų. Tai rodo TS strategų prastą prognozavimą ir partijos silpnumą.

Antrame rate labai didelė tikimybė, kad bus Č.Juršėnas ir R.Paksas (jeigu pastarasis išliktų kandidatu). Taigi už ką tada TS agituos balsuoti, ar ne už Č.Juršėną? Todėl jis dabar labai patenkintas TS strategų vedama politine linija. Laimėti galima tik žiūrint į priekį, nesidairant atgal, neprisimenant senų sąskaitų. Deja, nematau, kad TS taip elgtųsi.

Mažytę tiesos dalelę pasakė ir K.Bobelis, kad LKDP skaldė TS. Skaldymo elementą Tėvynės sąjunga į LKDP įnešė savo nepasitikėjimu, žiūrėjimu į LKDP kaip į „trečią“ brolį.

Todėl manau, kad V.Adamkus, jausdamas TS poziciją jo atžvilgiu, turėtų pasitraukti. Kitas klausimas ir labai rimtas, ar tai bus gerai? Jauną Prezidentą turėjom, ir, neduok Dieve, kad R.Paksas vėl juo taptų. Tokią situaciją suvokia ir eiliniai LKDP nariai.

Antanas JAKŠYS

Marijampolė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija