Atnaujintas 2004 gegužės 7 d.
Nr.35
(1238)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Užburtas Kaukazo ratas

Petras KATINAS

Padėtis Gruzijos ir separatistinės Adžarijos pasienyje dar labiau paaštrėjo separatistams susprogdinus du tiltus. Nei Gruzijoje, nei pasaulyje niekas neabejoja, kad tai buvo padaryta Adžarijos prezidento Aslano Abašidzės įsakymu. Dar daugiau, prie Gruzijos sienos telkiamos ginkluotos grupuotės. Separatistas A.Abašidzė, naudodamasis tiesiogine ir netiesiogine Maskvos parama, apkaltino Tbilisį ir prezidentą M.Saakašvilį, jog tas rengiasi įsiveržti į Adžarijos autonomijos teritoriją, ir teigė, jog Gruzijos „agresiją“ tegali sustabdyti tiktai dvi valstybės – Rusija ir JAV. Todėl A.Abašidzė kreipėsi laiškais į Rusijos prezidentą V.Putiną ir JAV prezidentą Džordžą Bušą bei Rusijos Valstybės Dūmą ir JAV Kongresą ragindamas sustabdyti Gruzijos rengiamą „agresiją“.

Adžarijos vadovui A.Abašidzei ir jo klanui papildomų impulsų toliau eskaluoti ir taip jau labai pavojingą padėtį bei kurstyti pilietinį karą suteikė Gruzijos kariuomenės 25-osios brigados, dislokuotos Batumyje, vado generolo Romano Dumbadzės išdavystė. Jis pareiškė, jog nuo šiol klausysiąs ne savo vadovybės, o tiktai Adžarijos prezidento A.Abašidzės įsakymų. Po tokio generolo R.Dumbadzės pareiškimo, sukėlusio didžiulį visuomenės pasipiktinimą Gruzijoje, generolui ir jo brigados karininkams Tbilisis iškėlė baudžiamąsias bylas.

Adžarijos prezidentas, gąsdindamas Tbilisio „agresija“, sugriežtino nepaprastąją padėtį, pastatė kelis tankus prie valdžios administracijos pastato, o prie savo rezidencijos – zenitinių raketų bateriją.

Nepaisant to, kad patį A.Abašidzę saugo net tūkstantis asmens sargybinių,o jo asmeninę gvardiją sudaro dar du tūkstančiai gerai ginkluotų smogikų, Adžarijos gyventojai pradeda atsipeikėti. Batumyje prasidėjo protesto demonstracijos ir mitingai, reikalaujant A.Abašidzės atsistatydinimo. Diktatoriaus gvardija beisbolo lazdomis mušė demonstrantus, kurių daugumą sudarė studentai ir jaunimas, tačiau jų nepajėgė išsklaidyti. Svarbiausia, kad Adžarijos policija atsisakė pulti demonstrantus ir dalis policininkų perėjo opozicijos pusėn. Tai jau labai rimtas signalas Adžarijos feodaliniam valdovui. Nepaisydamas to, A.Abašidzė įsakė savo smogikams blokuoti kelius, vedančius į Batumį, kad negalėtų atvykti žmonės iš kitų rajonų. Tačiau jau prognozuojama, kad diktatorius bus priverstas atsistatydinti ir sprukti į Maskvą pas savo bičiulius. Pats A.Abašidzė tai neigia ir sako nebėgsiąs iš Adžarijos. Tačiau tokiu jo pareiškimu niekas netiki, nes neabejojama, kad A.Abašidzė bus teisiamas už valstybinius nusikaltimus, kaip ir jo bendrai, tarp kurių, kaip pažymėjo Gruzijos ambasadorius Rusijoje Konstantinas Kemulavija, yra ne tik valstybės ir kriminaliniai nusikaltėliai, bet ir samdomi žudikai.

Adžarijos ir Rusijos spauda taip pat pradėjo naują propagandinę kampaniją prieš Gruziją. Pavyzdžiui, Rusijos laikraštis „Rossijskaja gazeta“ teigia, kad du Gruzijos naikintuvai SU-25 ėmė skraidyti pažeme virš Adžarijos miesto Kabulečio ir aplinkinių kaimų. Savo ruožtu Gruzijos kariuomenės generalinio štabo viršininkas Givis Jukuridzė tokius pranešimus pavadino provokacija. Jis pabrėžė, kad Gruzijos karo lėktuvai, rengdamiesi pratyboms, turi teisę skraidyti virš Gruzijos teritorijos, o Adžarija yra Gruzijos dalis. Dar daugiau, imta skleisti pranešimus, jog Tbilisis artimiausiomis dienomis rengiasi pradėti Adžarijos blokadą iš jūros. Esą neseniai Gruzijos karinių jūrų pajėgų vadas viceadmirolas G.Iremadzė lankėsi Graikijoje, kuri neva paskolino Gruzijai raketomis apginkluotą šiuolaikinį karo laivą, kuris stovės Počio uoste. Gąsdinama, kad iš šio laivo paleidžiamomis raketomis bus apšaudomi Adžarijos objektai.

Taip pat vis labiau ryškėja politinis nestabilumas kaimyninėje Armėnijoje. Anot Rusijos politikos apžvalgininko Nikitos Nikolajevo, tarp Armėnijos prezidento Roberto Kočariano ir opozicijos bloko „Teisingumas“ prasidėjo žūtbūtinė kova. „Teisingumo“ bloko lyderiai Stepanas Demirčianas ir Artašesas Gegamianas neslepia savo pagrindinio tikslo – priversti atsistatydinti prezidentą R.Kočarianą. Armėnijos visuomenė bei dauguma žiniasklaidos palaiko opoziciją ir kaltina valdžią didžiule korupcija bei demokratinių normų pažeidimais, taip pat pataikavimu Maskvai. Savo ruožtu R.Kočarianas kaltina opoziciją politiniu ekstremizmu ir pradėjo represijas prieš opozicijos aktyvistus.

Politinė įtampa Armėnijoje atsiliepia ir santykiams su kaimyniniu Azerbaidžanu. Azerbaidžano gynybos ministras nedviprasmiškai pareiškė: „Jeigu Armėnijos vyriausybė nebekontroliuos situacijos šalies viduje, vėl gali prasidėti karas Kalnų Karabache“.

Nestabilią padėtį Armėnijoje įdėmiai stebi kaimyninė Turkija, kuri, iki šiol gana aktyviai stebėjusi padėtį neužgesusiame Armėnijos ir Azerbaidžano konflikte dėl Kalnų Karabacho, dabar akivaizdžiai traukiasi iš tarpininkavimo misijos šiame konflikte. Turkija, siekianti kuo greičiau tapti Europos Sąjungos nare, visiškai nenori įsipainioti į jokius konfliktus, galinčius pakenkti šiam tikslui.

Įvykius Gruzijoje įdėmiai stebi Maskva ir Vašingtonas. Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad jėgos panaudojimas Tbilisio ir Batumio konflikte gali sukelti „katastrofiškų pasekmių“. Savo ruožtu Rusijos karinėje bazėje Adžarijoje paskelbta padidinta karinė parengtis. JAV Valstybės departamento atstovas irgi teigė esąs susirūpinęs dėl padėties Gruzijoje ir leido suprasti, kad JAV ne vis tiek, kaip klostysis įvykiai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija