Atnaujintas 2004 gegužės 12 d.
Nr.36
(1239)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Paroda apie šv. Kazimierą

Jono Česnavičiaus nuotrauka

Lietuvos ir lietuvių jaunimo globėjo Šventojo Kazimiero jubiliejinių metų kulminacija sekmadienį tapo sostinės Šv. Kazimiero bažnyčios 400 metų sukakties iškilmės. Šventė prasidėjo teatralizuota eisena iš Vilniaus Arkikatedros aikštės į Šv. Kazimiero bažnyčią. Buvo nešama šventojo Kazimiero vėliava, tempiamas simbolinis akmuo prisiminimui prieš 400 metų padėto Šv. Kazimiero bažnyčios kertinio akmens, šimtų vilniečių atvilkto iš Antakalnio kalvų ir su ilgu lotynišku įrašu įmūryto bažnyčios fasade.

Išsamiau apie tai skaitykite penktadienio numeryje.

Švenčiant Lietuvos globėjo – Šventojo Kazimiero jubiliejinius metus ir Šv. Kazimiero bažnyčios 400 metų sukaktį, Lietuvos nacionaliniame muziejuje iškilmingai atidaryta pirmoji parodos „Šv. Kazimiero kultas ir ikonografija Lietuvoje“ dalis, parengta kartu su Vilniaus arkivyskupijos kurija.

Atidarant muziejinę ekspoziciją dalyvavo oficialus popiežiaus Jono Pauliaus II pasiuntinys kardinolas Akilė Silvestrinis, Šventojo Sosto atstovas Lietuvoje apaštalinis nuncijus Stefanas Peteris Zurbriggenas, Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, kiti aukšti dvasininkai, muziejininkai, bažnytinio meno žinovai.

Kaip pažymėjo kardinolas A. Silvestrinis, tokios parodos liudija, kokios yra Europos kultūros šaknys, koks svarbus buvo šventasis Kazimieras mūsų protėviams ir visam krikščioniškajam pasauliui. „Šioje parodoje senoviniai daiktai, dirbiniai ir kūriniai pateikiami deramu būdu, su derama pagarba ir sakralumu kaip maldos objektai, pamaldumo išraiška, laikantis bažnyčios kanonų ir tikinčiųjų tradicijų“, – sakė Šventojo Tėvo pasiuntinys.

Kardinolas A. J. Bačkis pasidžiaugė, kad ekspozicijoje vietos rado ir puošnus barokinis, ir kuklesnis liaudies menas. „Nacionaliniam muziejui rengiant šią parodą, buvome maloniai nustebinti muziejaus vadovų ir darbuotojų supratingumo, atvirų ir geranoriškų pastangų veikti drauge, pasitarti ir atsiklausti. Lankytojams nematomas ekspozicijos koncepcijos formavimas, eksponatų rinkimo procesas ir mums buvo gera pamoka, kaip bažnyčia gali prisidėti prie kultūrinio paveldo puoselėjimo“, – pabrėžė Vilniaus arkivyskupas.

Didžiąją dalį parodos eksponatų sudaro kūriniai iš Lietuvos nacionalinio muziejaus rinkinių, kiti yra atvežti iš Kauno arkivyskupijos, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės, Šiaulių „Aušros“, Žemaičių „Alkos“, Kretingos kraštotyros ir Alantos bažnyčios muziejų, bibliotekų, privačių kolekcijų.

Muziejuje eksponuojami tapybos drobės, skulptūros, graviūros, religiniai paveikslėliai, liturginiai reikmenys, spaudiniai, tačiau nėra relikvijorių, kuriuos eksponuoti atsisakyta etikos sumetimais.

Tarp vertingiausių parodos eksponatų – kapa, kurią Vilniaus bernardinai laikė šv. Kazimiero motinos Elžbietos dovana jų vienuolijai, Lietuvos nacionaliniame muziejuje saugoma monstrancija su šv. Kazimiero figūra, pirmoji šv. Kazimiero biografija, parašyta popiežiaus pasiuntinio Dzakarijos Fererio po 1520 metų. Vieni iš seniausiųjų parodos eksponatų – Alantos bažnyčios muziejaus skulptūros ir Semeliškių bažnyčios altorėlio tapyba.

Dar daugiau muziejinių kūrinių bus eksponuojama antrojoje parodos dalyje šių metų lapkričio pabaigoje, užbaigiant Šventojo Kazimiero jubiliejinių metų renginių programą. Tuomet bus išleistas ir pristatytas šios parodos albumas.

Šv. Kazimiero jubiliejiniams metams skirta didelė paroda kiek anksčiau atidaryta ir Taikomosios dailės muziejuje.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija