Atnaujintas 2004 gegužės 14 d.
Nr.37
(1240)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Nerizikuokime prarasti ES paramą

Preliminariais Žemės ūkio ministerijos duomenimis, šiuo metu tik apie 20 proc. potencialių paramos gavėjų užpildė paraiškas tiesioginėms Europos Sąjungos paramos išmokoms gauti.

Ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas ragina žemdirbius suskubti užpildyti paraiškas tiesioginėms išmokoms iki birželio 1 dienos, nes Briuselis terminų tikrai nepratęs. „Norėčiau kreiptis į ūkininkus ir pabrėžti, kad birželio 1-oji yra ta diena, iki kurios reikia paduoti paraiškas tiesioginėms išmokoms. Išmokos - tai lengviausiai gaunamos ES lėšos. Kalbant konkrečiais pavyzdžiais, tarkim, 10 ha turintis ūkininkas turi 7 ha pasėlių, už kurių kiekvieną jis gautų po 300 litų. Jei turimame plote yra pūdymai ar ganyklos, už kiekvieną hektarą būtų galima gauti po 123 litus. Už kiekvieną auginamą galviją skiriami 510 litų, už jo paskerdimą 90 litų.


Europos Sąjunga priartėjo prie... Anykščių

Vytautas BAGDONAS

Dar prieš gegužės 1-ąją, kol Lietuva nebuvo visateisė Europos Sąjungos narė, Anykščiuose buvo galima pamatyti reklaminius skydus su šio aljanso vėliava. Reklaminiai skydai pasakojo anykštėnams ir jų svečiams apie svarbų projektą, kuris įgyvendinamas Anykščiuose, gavus finansinę paramą iš ES. Praėjusių metų pabaigoje mieste prasidėjo vandentiekio ir buitinių nuotėkų sistemų renovacijos ir naujų tinklų tiesimo projekto įgyvendinimas. Darbus atlieka laimėjusi konkursą vilniškė firma „VITI“, pasitelkusi kai kurias kitas organizacijas, tarp jų ir anykštėnų įmones. Pagal „PHARE 2001“ programą vandentiekio ir nuotėkų sistemų renovavimo bei naujų tinklų tiesimo kaina siekia 3 mln. 950 tūkst. eurų. 75 proc. šių lėšų skyrė Europos Sąjunga pagal „PHARE“ programą, o 25 proc. lėšų bus gauta iš valstybės biudžeto. Iš Anykščių rajono biudežto nebus paimta šiems svarbiems darbams nė lito.


Grįžta ateizmas

Genocido centras išardė koplyčią Lietuvos
genocido aukoms atminti

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Vilniaus skyriaus buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai sunerimę dėl koplyčios Lietuvos genocido aukoms atminti likimo. Šią arkivyskupo pašventintą koplyčią buvusiuose KGB rūmuose, kur buvo kalinami, kankinami ir žudomi Lietuvos žmonės ir laisvės kovų dalyviai, Lietuvai atgavus nepriklausomybę įkūrė nuo komunistinio režimo ir sovietų okupacijos nukentėjusieji.


Kai spaudos labiau bijojo nei šautuvo

Vytautas Andziulis,

Salių (Kauno r.) pogrindinės „ab“
spaustuvės steigėjas, disidentas

XIX amžiuje netoli Kairo buvusiame kape rasta mumija. Archeologai ištyrė, jog ant drobulės, į kurią buvo susuktas kūnas, esantis mumifikavimo aprašymas etruskų rašmenimis gali būti lietuviškas. Taigi daugiau kaip prieš 2000 metų prirašyta drobė gali tapti pirmuoju mums žinomu lietuvišku rašytiniu šaltiniu. Tyrinėtojai randa ir daugiau panašių šaltinių.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija