Atnaujintas 2004 gegužės 19 d.
Nr.38
(1241)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Vėl nauja piramidė

Petras KATINAS

Valdančiosios Socialdemokratų partijos kandidatas į Prezidento postą Česlovas Juršėnas nepaliauja dėkoti savo partijos vadovui ir Premjerui „už patikėtą misiją – dalyvauti ir laimėti Prezidento rinkimuose“. Kartu Č.Juršėnas vėl prisiminė tuos laimingiausius buvusiųjų komunistų – LDDP pergalės metus 1992-ųjų Seimo rinkimuose, kai buvo pastatyta LDDP valdžios piramidė. Dabar, anot laikinojo Seimo Pirmininko, vėl atėjo metas statyti piramidę, nes „pagrindas piramidei jau padėtas“. Taigi sakoma pakankamai aiškiai. Socialdemokratai neketina su niekuo dalytis valdžia ir visiškai nebesiskaito su „jaunesniaisiais broliais“ socialliberalais – dabartinės koalicijos partneriais. Tą nesiskaitymą valdantieji socialdemokratai dar kartą pademonstravo atmesdami socialliberalų siūlytas Alkoholio ir tabako įstatymo pataisas, kuriomis buvo siūloma padidinti baudas už alkoholio ir rūkalų pardavimą nepilnamečiams. Savo ruožtu socialdemokratai vien tik iš savo frakcijos atstovų sudarė vadinamąją darbo grupę, kuri, anot Socialdemokratų frakcijos seniūnės ir kandidatės į Europarlamentą Irenos Šiaulienės, kartu su prekybininkais parengs juos tenkinančias įstatymo pataisas.Taigi reikalas labai paprastas: piramidę statančioji partija už tokias prekybininkus tenkinančias įstatymo pataisas gaus iš jų dosnią paramą per priešlaikinius Prezidento, o svarbiausia, Seimo rinkimus. Ir visai nesvarbu, kad Lietuvos prekybos asociacijos vykdomasis direktorius Gediminas Žižys aiškino, jog prekybos tinklai deklaravo, kad jie nerems politinių partijų per jokius rinkimus. Kas gali patikėti tokiomis deklaracijomis? Juk visi puikiai žino, kad ranka ranką plauna, o kas ne kas, bet panašiuose reikaluose labiausiai patyrusi partija nieko nedaro šiaip sau, neišpešdama naudos sau.

Panašios naudos siekia ir labai suaktyvėjusi laikinoji parlamentinė komisija, vadovaujama ilgamečio nomenklatūrininko Valentino Greičiūno, kuri tiria „Mažeikių naftos“ privatizavimo aplinkybes. V.Greičiūnas, pakvietęs „ant kilimo“ kadenciją baigusį prezidentą V.Adamkų, aiškiai siekė primesti jam kaltę už neva labai nuostolingą Lietuvai sutartį su amerikiečių kompanija „Williams“. Tie tariami nuostoliai yra pats mėgstamiausias socialdemokratų ir paksininkų propagandinis arkliukas, o dabar atėjo palankiausias metas vėl išpūsti šią istoriją, tikintis naivių rinkėjų balsų. Aišku, nieko nesakant, kas iš tiesų siekė „Mažeikių naftą“ atiduoti Rusijos „Lukoil“. Prezidentas V.Adamkus dar kartą atkreipė laikinosios komisijos dėmesį į tai, kad „Mažeikių nafta“ kasmet į valstybės biudžetą sumoka apie du milijardus litų, o nuo 1999 metų įmonės akcijos, taip pat ir valstybės turtas padidėjo daugiau nei keturis kartus. Bendrovei suteikta 1 milijardo 300 milijonų litų paskola nėra išvogta, kaip nuolat klaidina žmones socialdemokratai ir paksininkai, nes pagal sutartį ta skola su palūkanomis bus grąžinta iki 2013 metų. O iki šių metų pradžios vien iš palūkanų valstybės biudžetas jau yra gavęs per 400 mln. litų. Bet šie skaičiai piramidės strategams neįdomūs. Svarbiausia – įbrukti visuomenei nuomonę, kad dėl absoliučiai visų bėdų Lietuvoje kalčiausia yra Tėvynės sąjunga, o dabar ir kadenciją baigęs prezidentas V.Adamkus. Tai suprantama. Juk V.Adamkus – labai rimtas priešininkas ir gali sugriauti arba bent jau gerokai aptrupinti tą pačią Č.Juršėno statomą piramidę, nes iš visų kandidatų į Prezidento postą tos piramidės niekas nesugriautų. Ir K.Prunskienė, ir V.Blinkevičiūtė, pagaliau R.Paksas, jeigu ir būtų išrinkti, jokio pavojaus neokomunistų statomam amžinosios valdžios rūmui nekelia.

Kai kandidatai į Prezidentūros rūmų šeimininkus rengiasi lemiamam mūšiui, žarsto pažadus, kurių net nesirengia vykdyti, nes ir norėdami to negalėtų – Konstitucija neleidžia, tai trylikos partijų kandidatai į Europos Parlamentą jau susirikiavo. Konkursas didžiulis. Anot vieno profesoriaus, nė į vienos aukštosios mokyklos pačią prestižiškiausią specialybę tokių konkursų nebūna. Valdantieji socialdemokratai iškėlė 26 kandidatus, tiek pat K.Prunskienės partija, Liberalų ir centro sąjunga, ekspremjero G.Vagnoriaus Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga. Tėvynės sąjungos sąraše – 24 kandidatai, Naujosios sąjungos (socialliberalų) – 23, paksininkų – 21, V.Uspaskich „darbiečių“ – 23, S.Stundžio ir A.Saudargo vadovaujami krikščionys demokratai turi 15 kandidatų, Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų sąjungos bendrame sąraše – 21 kandidatas. Įdomiausia, kad tikriausiai tik popieriuje egzistuojanti Tautos pažangos partija, savo vado E.Klumbio lūpomis nuolat keiksnojanti Europos Sąjungą, iškėlė net keturiolika kandidatų. Dar vieni euroskeptikai – R.Ozolo sukurtoji Nacionalinė centro partija – iškėlė devynis pretendentus.

Tarp trokštančiųjų pakliūti į Europarlamentą yra gana įdomių asmenybių, kuriems ne tik šioje institucijoje, bet net rajono taryboje nebūtų ko veikti. Pradedant etatiniu KGB majoru Viktoru Balakinu, įrašytu Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų sąjungos sąraše, baigiant milijonieriumi K.Prunskienės partijos siūlomu Panevėžio meru Alfredu Pakeliūnu. KGB karininkų ir agentų netrūksta ir kituose sąrašuose, bet jie pasislėpę po liberaliais Lietuvos įstatymais. Užtat tokia padėtimi labai sunerimę ES politikai. Na, o valdančiosios Socialdemokratų partijos sąraše – vien valdininkai: miestų merai, apskričių viršininkai, ministrai, Seimo nariai. Ko jiems prireikė Strasbūre ir Briuselyje, galima tiktai spėlioti. Tarp socialdemokratų kandidatų, be valdžios žmonių, atsidūrė vadinamojo realybės šou „Akvariumas“ „žvaigždė“ Žana Lebedeva. Čia piramidės statytojai jau visai „nusivažiavo“. Telieka tik spėlioti, už kokius nuopelnus partijai ar kai kam iš jos vadų bičiulė Ž.Lebedeva buvo taip pagerbta. Negi už kvailystes, krėstas „Akvariume“, ar už nelietuvišką pavardę?

Tačiau visus keistenybių rekordus sumušė paksininkai. Jų sąraše puikuojasi susikompromitavę ne tik dėl įtartinų ryšių su garsiąja R.Smailyte buvęs R.Pakso patarėjas Remigijus Ačas ir Pagėgių eksmeras Kęstutis Komskis. Žinoma, liberaldemokratų kandidatų grupėje ir Aušrinė Marija bei Rolandas Pavilioniai. Ją jie ten veiktų? Keiktų NATO ir Amerikos imperialistus ar šlovintų savo naująjį vadą R.Paksą? Juk kitais darbais dabar neužsiima. O gal lakstytų po Europos sostines, organizuodami piketus savo mesijui remti.

Taigi Lietuvos rinkėjų laukia tiesiog fantastiškas „valgiaraštis“. Trylika teks rinkti, net iš 244. Nors į Gineso rekordų knygą rašyk! Bet rinkėjams tas darbas palengvės, nes pirmiausia reikės pasirinkti, už kokią partiją balsuoji, o po to iš dešimties pirmųjų sąraše esančių tos partijos atstovų surašyti pagal savo norimą eilę penketą, t.y. „reitinguojant“ pasirinktos partijos sąrašą. Tačiau, reikia pasakyti, ne tik iš didžiųjų, bet ir ypač iš mažųjų partijų rinktis nėra ko – tokie yra silpni į Europos Parlamentą siūlomi Lietuvos atstovai. Nepaisant nepriimtinų jų kvalifikacijų, kai kuriuos partijų sąrašuose keliamus kandidatus, ypač garbingo amžiaus, į EP gali tekti įnešti net neštuvais. Ne veltui dėl tų kandidatūrų atsiranda net nuskriaustųjų ir pažemintųjų. Netgi labai disciplinuotos Socialdemokratų partijos kai kurie bičiuliai pasijuto esantys nepelnytai pamiršti ir neįvertinti. Pavyzdžiui, Europos Parlamente partijai atstovavę kaip stebėtojai B.Vėsaitė, A.Valys, K.Kriščiūnas, M.Bastys, A.Plokšto atsidūrė sąrašo viduryje ar net pabaigoje. Kitaip tariant, be jokių šansų. O buvęs LKD pirmininkas K.Bobelis, irgi buvęs stebėtojas Europarlamente, kreipėsi į VRK, liepdamas neregistruoti jokių Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatų, kol tas sąrašas nebus asmeniškai suderintas su K.Bobeliu. Mat jis vis dar laiko save partijos vadovu. Tokių keistenybių, prasidėjus daugiadienių rinkimų sezonui, bus dar ne viena. Viena jų bemat pasinaudojo kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus priešininkai. Žiniasklaida, ypač bulvarinė, pasimėgaudama išplatino žinią, kad V.Adamkus apsilankė populisto V.Uspaskich tėvonijoje Kėdainiuose ir kartu dalyvavo vaišėse. Daromos prielaidos, kad V.Uspaskich sumokėjo V.Adamkaus skolas, likusias po praėjusių Prezidento rinkimų, ir netgi turi raštelį su kažkokiais V.Adamkaus politiniais įsipareigojimais. Jeigu tai ne dar viena laikraštinė „antis“ (o paksininkai tokią „ančių“ ir gandų skleidime tapo tiesiog virtuozai), tai daugelis rinkėjų gali išvis neiti balsuoti. O tai tik į naudą kairiesiems. Tiesa, ir Č.Juršėnas turėtų taip optimistiškai nedžiūgauti. Juk faktiškai jo, K.Prunskienės bei V.Blinkevičiūtės elektoratas – tie patys žmonės. Tad norom nenorom jų balsai pasiskirstys. O čia abi damos, ypač žarstydamos pažadus, turi pirmenybę. Juos dalydamos ponios mažai tenusileidžia pačiam didžiausiam pažadų karaliui R.Paksui.

Tiesa, šis gelbėtojas dar kartą apsimetė paprastu Lietuvos žmogumi ir paragino gerbėjus siųsti jam trumpąsias žinutes ir aukoti po penkis litus. O gal iš tiesų žmogus nuskurdo? Juk ne juokas, kai kasdien reikia mokėti garsiausiems ir labiausiai lupantiems advokatams. Jiems nušalintasis prezidentas R.Paksas tapo gero biznio objektu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija