Atnaujintas 2004 gegužės 26 d.
Nr.40
(1243)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Garsusis profesorius pagerbtas tėviškėje

Kazimiero Baršausko tėviškėje
medelį sodina profesoriaus
sūnus Petras Baršauskas
(dešinėje) kartu su KTU dėstytojais

Tik šilčiausiais prisiminimais
apie vyrą galėjo pasidalyti
žmona Donata Baršauskienė
(viduryje) ir sūnus Jonas
(stovi už jos)

Gegužės 15 dieną Gižų (Vilkaviškio r.) mokyklos ir gyvenvietės bendruomenė džiaugėsi seniai nebūta svečių gausa ir juos aplankiusios šventės didingumu. Buvo paminėtos iškilaus gižiečio, ilgamečio tuometinio Kauno politechnikos instituto rektoriaus, mokslininko, profesoriaus Kazimiero Baršausko 100-osios gimimo metinės.

Pirmiausia giminės ir aukštosios mokyklos dėstytojai šia proga dalyvavo Gižų bažnyčioje aukojamose šv.Mišiose. Parapijos klebonas kun. RemigijusVeprauskas pamoksle labai gražiai kalbėjo apie profesoriaus gyvenimo kelią, primindamas, jog vaikystėje šitoje pačioje bažnyčioje jis patarnaudavęs šv. Mišioms.

Lietus, čaižūs vėjo gūsiai nesutrukdė prie profesoriaus vaikystę menančios sodybos renginio vedėjams tarti keletą šiltų žodžių, o patiems artimiausiems jubiliato giminėms ir bičiuliams pievelėje pasodinti septynis ąžuoliukus ir liepaitę. Jie augs ir primins, jog kuklios lietuvių valstiečių Baršauskų šeimos trobos slenkstį palikę septyni sūnūs ir dukra ne tik gavo išsilavinimą, nepasimetė juos bandžiusio gyvenimo vingiuose, bet ir išgarsino Gižus. Iškilmėse dalyvavo profesoriaus K. Baršausko žmona Donata, sesuo Viktorija, sūnūs Petras ir Jonas su šeimos nariais.

K. Baršausko tėviškėje buvo duotas startas pirmąkart surengtam jubiliejiniam šešių kilometrų bėgimui. Trasoje pasirodė apie pusšimtis Vilkaviškio rajono mokyklų moksleivių ir keletas Kauno technologijos universiteto studentų.

Iškilmių pagrindinė dalis persikėlė į mokyklos sporto salę. Renginį nuoširdžiai vedė šios mokyklos, nuo šiol besivadinančios Kazimiero Baršausko vardu, moksleivės. Šį faktą liudijanti lenta buvo atidengta prie paradinių mokyklos durų. Pasak daugumos žmonių, taip buvo atitaisyta klaida. K.Baršausko vardas jai buvo suteiktas 1979 metais, kai mokykla buvo vidurinė. Politinių vėjų ir radikalių nuotaikų atmosferoje šis pavadinimas, net sunku atsiminti, kodėl ir kieno ranka buvo išbrauktas iš registro. Paskui pasimiršo. Pernai mokykla, jau perorganizuota į pagrindinę, buvo renovuota, labai išgražėjo. Ją garsina šaunių mokytojų rengiami vaikai.

Dailės mokytojos, didelės sielos žmogaus, Virginijos Armanavičienės iniciatyva pradėjo veikti mokyklos galerija, tapusi traukos tašku visai Gižų bendruomenei. Ir šios šventės proga parengta nauja tapybos ir fotodarbų paroda.

Taigi mokykla vėl panoro turėti vardą. Šį pageidavimą patvirtino rajono savivaldybės Taryba. Be to, profesoriaus jubiliejinių metų proga ir pagrindinę Gižų gatvė pavadino K. Baršausko vardu. Žinoma, šis sprendimas ir šįmet nebuvo sutiktas vienareikšmiai.

Tačiau šiose jubiliejinėse iškilmėse dalyvavusieji turėjo progos išgirsti ir suvokti, koks iš tikrųjų garbingas ir doras žmogus buvo prof. K.Baršauskas. Profesoriaus įvairiapusio gyvenimo detalėmis pasidalijo nemažas būrelis dalyvavusių Kauno technologijos universiteto dėstytojų. Jie atvežė jubiliato gyvenimo keliui atspindėti specialų universiteto laikraštėlio numerį, parodė trumpą dokumentinį filmą „Jis - Baršauskas“.

Jubiliejaus progai puikiai išleistos knygos apie prof. K.Baršauską pasirinktas pavadinimas „Meilės galia”, pasak kalbėjusių, labiausiai atitiko šio žmogaus gyvenimo moto. Jis mylėjo visus žmones, ypač skriaudžiamus ir iš kaimo atvykusius studentus.

Stengėsi jiems padėti, o taip pat prieglosbsčio ir užtarimo sulaukdavo iš tremties grįžusieji, persekiojamieji. Kritinėse situacijose jaunimui padėdavo ir moraliai, ir materialiai.

Knygos autorius žurnalistas Juozas Stražnickas prisipažino, jog profesoriaus Kęstučio Kriaučiūno pasiūlymas parašyti apie prof. K.Baršauską iškart jam atrodė bauginanti ir sunkiai įvykdoma užduotis. Tačiau kuo giliau nėrėsi į šio žmogaus gyvenimą ir veiklą, tuo labiau suvokė, o paskui jau ir pasistengė atskleisti šios amenybės kilnumą, nepaprastą darbštumą, mokslininko ir vadovo įžvalgumą plečiant aukštųjų mokyklų tinklą ir kuriant mokymo programas, jo pasiaukojimą ir meilę. Meilę gyvenimui, meilę, pagarbą ir dėmesį kiekvienam šalia jo atsidūrusiam žmogui. Deja, daugelis jo, mokslininko, idėjų liko neįgyvendintos, 1964-ųjų gegužę pakirtus klastingai ligai.

Knygoje, kuria kaip dovana buvo pamaloninta nemažai šventės dalyvių ir svečių, kaip tik atsiveria ne nuogi biografijos duomenys, o profesoriaus, mokslininko, visuomenės veikėjo ir žmogaus santykiai su jį supusiais žmonėmis, to laiko politinės atmosferos labirintai, nomenklatūros požiūris. Šitoje plotmėje K.Baršauskui teko daug atlaikyti, nenusižengiant savo moraliniams principams, neužgaunant ir saugant kitų likimus.

Gižų pagrindinės mokyklos bendruomenę nustebino Kauno technologijos universiteto dėstytojų netikėta dovana - nešiojamasis kompiuteris ir pažadas toliau bendradarbiauti.

Buvimo kartu akimirkas prisodrino Technologijos universiteto ansamblio „Nemunas“ nuotaikingas pasirodymas. Studentai balsų netaupė ir prie vaišių stalo, kai šventės organizaciniais ir ūkiniais reikalais rūpinęsis Gižų seniūnas Romas Kučiauskas visus pakvietė pasivaišinti Baršauskų žemėje išaugintais skanėstais.

Renginyje dalyvavo Seimo narys, finansų ministras A.Butkevičius, Vilkaviškio rajono meras A. Bagušinskas, Gižų parapijos klebonas kun. R.Veprauskas.

Birutė NENĖNIENĖ

Vilkaviškio rajonas

Romo ČĖPLOS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija