Atnaujintas 2004 gegužės 26 d.
Nr.40
(1243)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Šv. Kazimiero bažnyčioje - dar du tapytojo A. Kmieliausko paveikslai

Šv. Kazimiero bažnyčioje -
dar du A. Kmieliausko paveikslai -
„Mergelė Marija su Kūdikėliu
Jėzumi” ir „Neregio pagydymas”

400 metų jubiliejų švenčiančios Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčios barokinis interjeras tapo dar puošnesnis - praėjusį sekmadienį šioje bažnyčioje pašventinti du nauji tapytojo Antano Kmieliausko paveikslai: „Mergelė Marija su Kūdikėliu Jėzumi” ir „Neregio pagydymas”. Šie paveikslai bus pakabinti bažnyčios šoninių altorių antrajame tarpsnyje.

Kaip sakė Šv. Kazimiero bažnyčios rektorius kun. Lionginas Virbalas, SJ, šiai bažnyčiai, per pastaruosius du šimtmečius praradusiai visus istorinius paveikslus ir skulptūras, A. Kmieliauskas 1993 metais nutapė keturis paveikslus: centriniam altoriui - „Kristaus Prisikėlimas”, „Šv. Kazimieras”, šoniniams - „Šv. Ignacas Lojola” ir „Šv. Andrius Bobola”, vaizduojančius į altorių garbę iškeltus jėzuitų ordino įkūrėją šv. Ignacą Lojolą ir Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje dirbusį šv. Andrių Bobolą.

XVII a. pirmojoje pusėje pastatytos bažnyčios vidų puošia trys vėlyvojo baroko stiliaus dirbtinio marmuro altoriai, kuriuose dar yra buvusių paveikslų kontūrus žyminčių tuščių vietų.

Tapybos, skulptūros, freskos, grafikos meistras A. Kmieliauskas yra nutapęs apie šimtą garsių kultūros asmenybių portretų, freskų viešosiose ir sakraliosiose erdvėse: Vilniaus universiteto knygyne ir rektorato iškilmių salėje, Kauno vaistinės laukiamajame, Klaipėdos Taikos Karalienės bažnyčioje, sostinės „Maldžio” kupole, Vilniaus jėzuitų gimnazijoje ir kt.

Dailininkas yra ir dekoratyvinių skulptūrų, tarp jų - Vilniaus globėjo šv. Kristoforo, stovinčios Šv. Mikalojaus bažnyčios šventoriuje, daugelio antkapinių paminklų garsiems žmonėms, paminklinės pietos Rainių kankiniams autorius. Iš viso A. Kmieliauskas yra sukūręs per pusę šimto skulptūrų visoje Lietuvoje, darbų esama ir už šalies ribų.

Užsienio parodose garbingų apdovanojimų pelniusi A. Kmieliausko kūryba sovietinėje Lietuvoje buvo ignoruojama, dešimtmečiais nebuvo rengiamos dailininko darbų parodos, 1957 metais už bažnytinės tematikos kūrinius menininkas buvo pašalintas iš tuometinės Dailininkų sąjungos.

1994 metais už freskas Rainių kankinių koplyčioje A. Kmieliauskas pelnė Nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Eltos nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija