Atnaujintas 2004 gegužės 26 d.
Nr.40
(1243)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kada obelys nuometą meta

Gieda lekėtiškė
Violeta Belevičiūtė

Giesmių ir poezijos
šventės žiūrovai

Būrys giesmių ir poezijos
šventės dalyvių prie
Švč. M.Marijos altorėlio
Šventaduobėje

Dainuoja Plokščių moterų
ansamblis. Savo dainas
dainuoja kidulietis
Kęstutis Vasiliauskas

Gegužės 16-ąją Plokščiuose (Šakių r.), Šventaduobėje, kaip ir kasmet gegužės viduryje, įvyko tradicinė giesmių ir poezijos šventė, į kurią susirinko gausus būrys ne tik plokštiečių, bet ir poezijos bei dainos mylėtojų iš įvairių rajono vietų.

Pirmasis renginyje kalbėjęs rašytojas Benjaminas Kondrotas papasakojo apie tai, kaip jis prieš 20 metų rašė knygą „Kūrėjų pėdsakais“, kurioje apžvelgė ir žymiausius Šakių rajono žmones, įmynusius gilias pėdas ne tik Zanavykijos, bet ir Lietuvos istorijoje. Nemažai vietos tada buvo skirta ir Plokščiams bei čia 1889-1899 metais gyvenusiam Petrui Kriaučiūnui, savo veikla šį miestelį išgarsinusiam Europoje. Tačiau tada nebuvo galima rašyti apie gyvus kūrėjus, todėl B.Kondrotas neseniai vėl ėmėsi „Kūrėjų pėdsakų“ ir šįkart žada išleisti kelis tomus apie iš įvairiausių Lietuvos regionų kilusius kūrėjus, ką nors sukūrusius žodžiu. Pirmasis naujojo leidimo „Kūrėjų pėdsakai“ kaip tik ir skirtas Suvalkijai, čia minima daug ir iš šių vietų kilusių kūrėjų.

Šventėje eiles skaitė poetės Zita Sederevičienė, Danutė Kasparevičienė iš Briedžių, gitara pritardamas savo sukurtų dainų dainavo Kęstutis Vasiliauskas iš Kidulių, o kitų autorių dainų atliko gitaristai Arūnas, Remigijus ir Juozas iš Kriūkų. Po kelias dainas padainavo Plokščių vidurinės mokyklos moksleiviai ir jų mokytoja Asta Žilionienė, Plokščių moterų ansamblis, Kauno muzikinio teatro solistas Juozas Janušaitis, o keletą giesmių pagiedojo plokštiečiai Tomas Striupaitis ir Stasė Piliutienė bei lekėtiškė Violeta Belevičiūtė. Eilėraščiuose, dainose, giesmėse vyravo tėviškės, meilės motinai ir Švč. M. Marijai motyvai.

Kitąmet, kaip dainavo J.Janušaitis, kada obelys nuometą mes, vėl susirinksime. O šio sekmadieno renginys baigėsi bendra nuotrauka prie Šventaduobės altorėlio ir rabarbarų kompoto gėrimu užkandant žagarėliais.

Renginyje dalyvavo ir Plokščių klebonas kun. Antanas Urbanavičius bei seniūnė Laima Miliūnienė.

Romas BACEVIČIUS

Plokščiai, Šakių rajonas

Gedimino Jokūbaičio

nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija