Atnaujintas 2004 gegužės 26 d.
Nr.40
(1243)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Varėnos krašte viešėjo ambasadorius

Didžiosios Britanijos ambasadorius
(viduryje) buvo sužavėtas medine
etnografinio Zervynų
kaimo architektūra

Varėnos krašte viešėjo Jungtinės Karalystės ambasadorius Kolinas Robertsas. Jis susitiko su rajono savivaldybės meru Vidu Mikalausku, mero pavaduotoju Alvydu Valeiša, administracijos direktoriumi Algiu Miškiniu, kitais savivaldybės darbuotojais. Ambasadoriui pristatyta rajono vizija ir vystymo perspektyvos. Svečias lankėsi UAB ,,Mėlynoji uoga“ ir etnografiniame Zervynų kaime.

Šis susitikimas įvyko svečio iniciatyva. Ambasadorius, Lietuvoje reziduojantis vos antrą mėnesį, pareiškė norą susitikti su tų savivaldybių merais, kurie šį pavasarį lankėsi Didžiojoje Britanijoje ir sėmėsi patirties, kaip naudotis ES struktūriniais fondais. Vizitas į Varėnos kraštą - trečioji didesnė ambasadoriaus išvyka Lietuvoje. Prieš tai K.Robertsas jau lankėsi Klaipėdoje ir Telšiuose.

Atvykęs į Varėną, ambasadorius buvo maloniai nustebintas šalia Lietuvos vėliavos išvydęs besiplaikstančią ir Jungtinės Karalystės vėliavą. Susitikimo rajono savivaldybėje metu svečiui buvo pristatytas Varėnos karštas – geografinė padėtis, rajono specifika, savivaldos struktūra, verslo vystymas bei tolesnės rajono plėtros perspektyvos.

Ambasadorius K.Robertsas domėjosi, kokiems projektams savivaldybė skirs prioritetą ateityje, iš kokių lėšų buvo pertvarkytas rajono mokyklų šilumos ūkis, ar rajone pakankamas dėmesys skiriamas ekologinėms problemoms spręsti. Svečias taip pat domėjosi, ar naudingas buvo mero vizitas į Didžiąją Britaniją.

Rajono savivaldybės meras V.Mikalauskas patvirtino, kad šis vizitas buvo naudingas visapusiškai, nes viešnagės metu buvo suteiktos galimybės domėtis savivaldybių ir atskirų regionų patirtimi rengiant projektus Europos Sąjungos struktūriniams fondams, projektų administravimu.

Jungtinės Karalystės ambasadorius klausė, kaip vyksta bendradarbiavimas su kitų šalių savivaldybėmis. Jis pasisiūlė tarpininkauti, kad Varėnos rajono savivaldybė ateityje bent jau švietimo ir kultūros srityse galėtų bendradarbiauti ir su kuria nors Didžiosios Britanijos savivaldybe.

Vėliau ambasadorius K. Robertsas apsilankė stambiausioje rajone grybų perdirbimu besiverčiančioje UAB „Mėlynoji uoga“. Čia svečias turėjo galimybę pamatyti įmonės papildomai vystomą verslą - medinės taros gamybos procesą. Jis domėjosi, kokios miško gėrybės įmonėje yra perdirbamos ir kiek jų įmonė perdirba bei eksportuoja į užsienio šalis. Pasak jo, kadangi Didžiojoje Britanijoje analogiškos įmonės verčiasi tik pievagrybių auginimu, perdirbimu bei prekyba, tokio tipo įmonės kaip „Mėlynoji uoga“ turi neabejotinas perspektyvas vystyti verslą.

Apsilankęs etnografiniame Zervynų kaime, Jungtinės Karalystės ambasadorius buvo sužavėtas unikaliu, natūralumą išsaugojusiu Dzūkijos kraštovaizdžiu, savita medine architektūra, išsaugotais ir tebepuoselėjamais senoviniais dzūkų amatais, verslais bei dzūkiškais Varėnos kraštą reprezentuojančiais valgiais.

Pakviestas Varėnos kraštą pažinti plačiau ir dalyvauti Grybų šventėje bei plaukti baidarėmis Ūla arba Merkiu, svečias mielai sutiko ne tik apsilankyti, bet ir vystyti tolesnius ryšius.

Rūta AVERKIENĖ

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija