Atnaujintas 2004 gegužės 28 d.
Nr.41
(1244)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pasinaudokite Europos Sąjungos
parama iki paskutinio cento

Lietuvos Vyskupų Konferencijos kreipimasis

Mieli ūkininkai, darbštieji Lietuvos žemdirbiai, pastarąjį mėnesį tenka nuolat girdėti, kad daugelis kaimo žmonių dar nėra deklaravę pasėlių plotų, nors terminas, birželio 1-oji, nenumaldomai artėja. Nedeklaravę pasėlių negalės gauti Europos Sąjungos tiesioginių išmokų, taigi patirs materialinių nuostolių, praras galimybę plėtoti savo ūkį. Išgyvendami nerimą dėl žemdirbių ateities, kaimo socialinių rūpesčių, jaučiame pareigą jus paraginti – nedelskite kreiptis į seniūnijas, kuriose įregistruota jums priklausanti žemės ūkio ir kaimo valda, ir užpildykite paraišką tiesioginėms išmokoms gauti.

Patyrėme, kad kai kurie žemdirbiai vengia deklaruoti pasėlius ne vien dėl laiko ar supratimo stokos, aplaidumo, o išgąsdinti gandų. Kalbama esą vėliau, ateityje, gal teksią už deklaruotus pasėlius mokėti didelius mokesčius. Tokias melagingas žinias skleidžia blogai informuoti žmonės ar net piktavaliai asmenys. Atkreipiame dėmesį – atsakingi valstybės asmenys patikino, kad pasėlių deklaracijos reikalingos tik tam, kad jūs gautumėte tiesiogines išmokas iš Europos Sąjungos, pasinaudotumėte valstybių bendrijos parama iki paskutinio cento. Bet kokie gandai apie papildomus mokesčius ar kitus apsunkinimus neturi jokio pagrindo.

Gerai suprantame, kad esate įtraukti nesibaigiančių ūkio darbų, kad dažnam iš jūsų nėra lengva užpildyti valdiškus popierius. Tačiau turite teisę tikėtis, kad visokeriopos seniūnijų pagalbos dėka greitai ir be kliūčių atliksite šį reikalą. Todėl kreipiamės į valstybės ir savivaldybių pareigūnus, specialistus, idant jie parodytų kuo daugiau geros valios, rūpestingumo, atidumo biurokratinių formalumų dar neįpratusiems tvarkyti žemdirbiams. Dievas teatlygins tiems kaimo inteligentams, visuomenės veikėjams, valstybininkams, kurie prisideda prie šios problemos sprendimo, gelbsti žemdirbiams pirmoje sunkioje kelio į europietišką gyvenimą atkarpoje.

Lietuvos vyskupai

Redakcijos pastaba. Pasisekus susitarti su Europos Komisija, pavyko atidėti paraiškų pateikimo terminą - iki liepos 15 dienos. Deklaravus pasėlius, už geros agrarinės būklės pievų, ganyklų, pūdymo hektarą numatyta 123 litų tiesioginė išmoka, o už ES remiamus pasėlių plotus - 300 litų. Iš viso planuojama, kad pasėlius įteisins apie 200 tūkst. ūkininkų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija