Atnaujintas 2004 gegužės 28 d.
Nr.41
(1244)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

„Idėjos, jei didžios,
nemiršta kaip žmonės“

                                                  (Maironis)

PRIENAI. Koks trumpas žmogaus gyvenimas! Šio gyvenimo prasmė, jo vertė matuojama ne metais, o nuveiktais darbais, vertybėmis, dėl kurių žmogus gyveno. Gegužės 10 dieną kun. Juozui Zdebskiui būtų sukakę 75-eri, bet jau aštuoniolika metų, kai jo nėra tarp mūsų. Neilgai jis darbavosi Prienų parapijoje. 1969 metais, kai jam kulto reikalų įgaliotinis neleido dirbti kunigu, jis dirbo melioracijoje, o 1970-1971 metais – Prienų bažnyčios vikaru. Tačiau prieniečiai su gilia pagarba ir meile prisimena jį.

Gegužės 9 dieną, pagerbiant jo jubiliejinį gimtadienį, Prienų bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios. Jas aukojo klebonas kun. Jonas Baliūnas, mons. Juozas Užupis (kunigo Juozo kurso draugas), mons. Jonas Kavaliauskas (buvęs tuometis Prienų parapijos klebonas, kai kun. Juozas dirbo vikaru), pamokslą sakė mons. J.Užupis.

Paskui prisiminimų popietei susirinkome parapijos namuose. Ten dalijomės prisiminimais apie tai, kokią įtaką mūsų gyvenimui turėjo kunigas Juozas.

Tais sunkiais okupacijos laikais kunigas Juozas sugebėjo labai aktyviai dirbti pastoracinį darbą, nebijodamas persekiojimų ir galimų nemalonumų. Jis bendravo su jaunimu, vaikais, o taip pat ir su vyresnio amžiaus žmonėmis.

Prienuose, Liudos Šulinskienės ir Zuzanos Eidukevičienės namuose, vykdavo rekolekcijos, pokalbiai įvairiomis temomis. Pabališkių kaime, pas Reginą Buzienę, Skersabalio kaime, pas A.Gudaitį, rinkdavosi jaunimas, kalbėdavosi apie pagrindines krikščionybės tiesas, gyvenimo prasmę. Buvo dalijamasi pogrindžio literatūra.

Daug metų su kunigu Juozu bendravusi gydytoja Genovaitė Drąsutytė pasakojo apie jį kaip jautrų, pasiaukojantį dvasios vadą. Jis lankydavo ligonius, senelius, vargšus. Globodavo ir padėdavo klystantiesiems, alkoholikams, buvusiems kaliniams. Labai nuoširdžiai bendraudamas su žmonėmis, negailėdamas laiko ir net padėdamas materialiai pakeitė daugelio žmonių gyvenimą.

Kunigas Juozas buvo labai kuklus ir pabrėždavo, kad tai, ką jis padaro, nėra jo nuopelnas. Jis yra pašauktas vykdyti Dievo valią, tai per jį veikia Dievas.

Dar paauglystėje su kunigu Juozu bendravęs Vytautas Šulinskas sakė, kad kunigas Juozas padėjo jaunimui suprasti krikščionybės esmę, ir dabar šie žmonės yra dėkingi, kad užaugo kitokie nei daugelis anų laikų žmonių. Tarp jų buvo dabartiniai kunigai Aldonas ir Algis Gudaičiai, Sigitas Bitkauskas, Vytas Sabaliauskas.

Popietei vadovavo kun. Rytis Baltrušaitis. Jis kartu su „Žiburio“ gimnazijos dvyliktoku Aurimu Kapočiumi skaitė kunigo Juozo dienoraščio ištraukas. Visos jo dienos buvo kupinos rūpesčio kitais. Net ir būdamas kalėjime jis stengėsi tarp kalinių skleisti gėrio spindulius.

Man irgi daug metų teko bendrauti su kunigu Juozu. Iš jo mokiausi gyvenimiškos išminties, nuolankumo ir kančios prasmės suvokimo. Jis gyveno tuo, ko mokė kitus. Jo gyvenime buvo daug kančios, pažeminimų. Savo kančią kunigas aukojo už tuos, su kuriais bendravo. Jo aukos dėka daugelio jaunų žmonių sielose ir gyvenimuose vyko stebuklai, keičiantys jų gyvenimą.

Kunigas Juozas buvo tikras Gerasis Ganytojas, savo gyvenimu ir kančia gelbėjęs sielas.

Stasė BELICKIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija