Atnaujintas 2004 gegužės 28 d.
Nr.41
(1244)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Verdiktas

Konstitucinis Teismas nebegrįš
prie išspręsto klausimo
Tomo Černiševo
(ELTA) nuotrauka

Konstitucinis Teismas uždraudė susikompromitavusiam ir nušalintam iš pareigų R.Paksui ne tik visam laikui kelti savo kandidatūrą Prezidento ar Seimo rinkimuose, bet ir užimti valstybės pareigas, kurias einant reikia prisiekti tautai ir valstybei. Tad Konstitucinis Teismas pasielgė labai principingai ir kur kas griežčiau nei buvo Seimo priimtose Prezidento rinkimų įstatymo pataisose. Pagal Seimo priimtą sprendimą, R.Paksas negalėjo kandidatuoti tiktai penkerius metus. Šias Seimo pataisas Konstitucinis Teismas įvertino kaip prasilenkiančias su Konstitucija. Nepaisant to, kad Konstitucinio Teismo sprendimas yra galutinis, neskundžiamas ir nediskutuotinas, vienas aktyviausių paksininkų partijos veikėjų, Seimo narys R.Pavilionis jau pareiškė, kad Konstitucinis Teismas (KT) paniekino Konstituciją ir įvykdė politinį susidorojimą. Apskritai paksininkų lyderiai po KT sprendimo atrodė gerokai sutrikę.


Karuselės žaidimai

Birželio 13-ąją vyksiančių dvigubų rinkimų kampanija vyksta įdomiai, bet kartu ir keistai. Neįprastą toną užduoda visų pirma „vidinių” (Prezidento) ir „išorinių” (Europarlamento) rinkimų sujungimas. Tokiomis sąlygomis net politikai profesionalai sumaišo abiejų rinkimų esmę ir puola į jiems artimesnę, suprantamesnę ar tiesiog labiau populistinę sritį. Tad ką tada kalbėti apie politikus statistus, kurių pilna visų partijų sąrašuose į EP – rinkimų kampanijoje šie paprasčiausiai skiriami tik vakuumui (kėdėms televizijos studijoje) užpildyti. O ir tarp pretendentų į Prezidento postą politikų neprofesionalų, įskaitant ir neužregistruotuosius, – nors rieškučiomis semk. Ką padarysi – net Seimas, kaip politikų kalvė, irgi pasižymi neprofesionalų gausa. Kitaip argi jis būtų priėmęs nekonstitucinę įstatymo pataisą, už Konstitucijos pažeidimą ir priesaikos sulaužymą atstatydintam Prezidentui leidžiansią suteikti galimybę vėl po kelerių metų siekti valstybės vadovo posto?


Barometras pranašauja darganą

Petras KATINAS

Konstitucinis Teismas nebegrįš
prie išspręsto klausimo
Tomo Černiševo
(ELTA) nuotrauka

Daugelis tiesiog pašiurpo, kai buvo paskelbti apklausų duomenys, teigiantys, kad daugiau nei 50 proc. Lietuvos žmonių jaučia nostalgiją sovietiniams laikams. Pasigirdo nuogąstavimų, kad žmonės pasirengę iškeisti laisvę į sovietinių liesų barščių lėkštę, o demokratiją – į „tvirtos rankos“ diktatūrą. Tačiau, geriau pagalvojus, sovietinių laikų nostalgija vargu ar siejasi su kapitalizmo ir demokratijos paniekinimu. Kada, dar tik įsibėgėjus M.Gorbačiovo „perestrojkai“ ir iš dalies pakilus geležinei uždangai, žmonės pradėjo lankytis Vakarų valstybėse, daugeliui atsivėrė akys, kas ištisais dešimtmečiais buvo nuo jų slepiama. Pasirodė, kad paprasti kasdien keiktų kapitalistinių šalių žmonės gyveno palyginti geriau nei sovietinė liaudis. KGB šnipų, dirbusių Vakarų šalyse, siųstuose savo viršininkams pranešimuose buvo pateikiama daugybė faktų apie nervinį šoką, netgi priepuolius, kurie ištikdavo piliečius, ypač moteris, pirmą kartą savo gyvenime išvydusius visko pertekusias parduotuves, kuriose galėjai įsigyti ko tiktai širdis geidžia.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija