Atnaujintas 2004 gegužės 28 d.
Nr.41
(1244)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

„XXI amžius“ reikalingas
Dievui ir Lietuvai

Didžiai gerbiamam „XXI amžiaus“ redaktoriui
Edvardui Šiugždai

Gulėdamas Vilniaus Santariškių klinikoje, gavau Jūsų mielą laiškutį-kvietimą į Jūsų 60-ojo gimtadienio šventę. Nuoširdžiai dėkoju už prisiminimą. Deja, liga neleido pasišalinti iš klinikos. Ir negalėjau su Jūsų draugais bei vienminčiais pasidžiaugti garbingu amžiaus jubiliejumi.

Prieš mano akis iškyla Jūsų, kaip redaktoriaus ir žmogaus, portretas. Seni prisiminimai vėl atgyja. Jūs subrandinote šį katalikišką laikraštį ir padarėte vertu ano Nepriklausomos Lietuvos „XX amžiaus“ idėjų tęsėju, nors darbo ir kūrybos sąlygos nepalyginamai skirtingos. Dabar sunku net įsivaizduoti mūsų katalikų gyvenimą be Jūsų ir Jūsų šaunaus kolektyvo darbo ir pasiaukojimo.


Paminėjo Motinos dieną

Šventinė akimirka
F.Aukštikalnio nuotrauka

Pasvalio rajono katalikių moterų draugijos narės kartu su savo dukromis bei vaikaitėmis Krašto muziejuje, dalyvaujant rajono mero pavaduotojui Povilui Balčiūnui, dekanato vadovui ir parapijos klebonui kun. Algiui Neverauskui, monsinjorui Jonui Balčiūnui, krikščionių demokratų atstovui Fulgentui Aukštikalniui, muzikos mokyklos mergaičių kanklių ansambliui (vadovė Bronė Petrauskienė) bei rajono parapijiečiams, paminėjo Motinos dieną.


Vyskupo belaukiant

Vadokliuose jau seniai gyvuoja tradicija būgno garsais pakviesti tikinčiuosius į Prisikėlimo pamaldas. Toli skamba būgno aidai, budinantys ir kviečiantys visus prisikelti kartu su Kristumi naujam – dvasingesniam ir kilnesniam – gyvenimui.

Tikintieji, susirinkę į jiems brangią bažnytėlę, džiaugėsi gražiu velykiniu medžiu. Jį papuošė pradinių klasių mokytojų L.Dirsienės, K.Stankevičienės ir A.Mikėnienės ugdomi mokiniai. Panevėžio „Caritas“ sambūrio ir klebono kun. Vidmanto Karecko pakviesti žmonės į Velykų ryto pamaldas atsinešė ir pasidalijo velykinių vaišių gėrybėmis su jų stokojančiaisiais.


Krikščioniškoji demokratija Lietuvoje

„XXI amžiaus“ skaitytojas (š. m. Nr. 33) klausia: ar Lietuvoje atėjo krikščioniškajai demokratijai saulėlydis? Tai aktuali Lietuvai tema. Išgyvename dorovinio ir politinio nuopuolio laikotarpį. Bobelinė krikščioniškoji demokratija Lietuvoje, K.Bobeliui aktyviai ją griaunant, žlunga. Ar atsiras Lietuvoje jėga, galinti tam pasipriešinti? Noriu atsakyti. Minėtame straipsnyje labai objektyviai ir tiksliai nusakyta buvusi ir dabar esanti padėtis Lietuvos krikščionių demokratų junginyje, jų grupinėse struktūrose. Aš norėčiau per daug neteikti reikšmės praeičiai, reikia optimistiškai žvelgti į priekį, nes, dairydamiesi atgal, ten galime ir likti. Kodėl? Lietuvoje išliko dalis nepažeistos krikščioniškos demokratijos. Ta dalis, kuri nenuėjo su K.Bobeliu ir P.Gražuliu, o liko su Z.Zinkevičiumi, A.Svarinsku, I.Uždaviniu. Tai nemaža grupė Lietuvos krikščionių demokratų partijos narių.


Ką šiandien pasakytų Palaimintasis arkivyskupas Jurgis Matulaitis?

Manau, kad daug gerų patarimų XXI amžiaus tikintiesiems duotų Palaimintasis Jurgis Matulaitis. Tačiau nūdienos hierarchus už dvasinio ūkio aplaidumą pabartų. Labiausiai jis peiktų už Krikščionių demokratų partijos sužlugdymą. Krikščioniška šalis – 79 procentai krikščionių, o krikščioniškos partijos, kuri darytų įtaką valstybės valdymui, nėra. Partija, kurią įkūrė XIX amžiaus pabaigoje Maironis, Tumas-Vaižgantas ir kiti eruditai kunigai laisvę atgavusioje tautoje, visuomenės ir valstybės gyvenime turėjo lemiamą vaidmenį. Kunigui M. Krupavičiui vadovaujant įvykdyta žemės reforma. Pats Palaimintasis padėjo sudaryti krikščioniškosios partijos programą. Partijos sukurta tautinė mokykla jaunimą auklėjo tėvynės meilės ir krikščioniškų vertybių dvasia.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija