Atnaujintas 2004 birželio 2 d.
Nr.42
(1245)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ant išnykimo ribos

Sarapiniškiečiai susirūpinę
dėl galimo mokyklos uždarymo

Žinant nuolat mažėjantį mokinių skaičių mokyklose, belieka tik konstatuoti, kad, deja, jau neišvengiamai prasidėjo mokyklų tuštėjimo, o kai kur - ir nykimo metas.

Varėnos rajono savivaldybės vadovai, keletą metų delsę ir atidėlioję šią ne itin malonią misiją, yra tiesiog priversti priimti nepopuliarius sprendimus ir dėl tos pačios priežasties – mažo mokinių skaičiaus – galvoti apie keleto mokyklų uždarymą.

Šiais metais iki dešimties mokinių yra Pilvingio, Krūminių, Kabelių ir Čebatorių skyriuose.

Rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Liudas Tamulevičius, susitikę su Sarapiniškių pagrindinės mokyklos pedagogais ir tėvais, aptarė šią problemą. Rajono vadovas pripažino, kad nemalonu galvoti apie bene vienintelio kaime šviesulio panaikinimą. Tačiau jis siūlė atsižvelgti ir į tai, kad, mokytojui dėstant jungtinėms klasėms, nukenčia vaikų žinios.

Rajono savivaldybės meras sakė, kad šiam žingsniui reikalingas bendruomenės ir pedagogų pritarimas ir siūlė drauge spręsti bei sutarti, ką daryti toliau. Jis siūlė kelias išeitis – mokiniams pasirinkti Žilinų, Gudžių, Senosios Varėnos A.Ryliškio arba Varėnos bendrojo lavinimo mokyklas.

Sarapiniškiečiai, suprasdami situacijos neišvengiamumą, prašė palikti nors pradinę mokyklą. Jie teigė, kad nereikia stengtis kaimo vaikų ištraukti į miestą, argumentuojant, kad ,,mieste kaimo vaikas greičiau suges“.

Rajono vadovas sakė puikiai suprantąs, kad didžiausias pagrindas vaikui – priešmokyklinis ir pradinis parengimas, ir pažadėjo, kad bent jau ateinančiais mokslo metais, jei klasėse bus po penkis šešis mokinius, pradinė mokykla Sarapiniškėse išliks. Mokytojams taip pat buvo pažadėta nepalikti jų be darbo.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas L.Tamulevičius abejojo, ar vyresnieji broliai ir sesės ,,neištrauks“ į miestą mokytis ir mažųjų, kaip prieš kelerius metus atsitiko Urkionyse.

Ir mokytojai, ir tėvai žadėjo patys spręsti pradinukų pasilikimo Sarapiniškėse klausimą. Sarapiniškių bendruomenė buvo informuota apie po kelerių metų Varėnos bendrojo lavinimo mokyklas paliesiančią švietimo reformą, po kurios Varėnoje liktų viena pradinė, viena pagrindinė ir viena vidurinė mokyklos. Senosios Varėnos A.Ryliškio vidurinės mokyklos, kurioje šiemet mokosi per 300 mokinių, ši reforma nepalies.

Rajono vadovas kalbėjo apie lavinimosi svarbą, siūlė tėvams primygtinai raginti vaikus mokytis užsienio kalbų, be kurių šiandieninėje visuomenėje verstis labai sudėtinga. Taip pat nedrausti vaikams lankyti pamėgtų būrelių.

Savivaldybės vadovams bendraujant su Sarapiniškių kaimo bei mokyklos bendruomene, galutinis sprendimas dėl mokyklos uždarymo vis dėlto nebuvo priimtas. Rajono savivaldybės meras sakė, kad jeigu mokykloje kitais mokslo metais būtų bent 55 mokiniai, mokykla išliktų. Tačiau jeigu reformą teks vykdyti, bus stengiamasi, kad ji būtų kuo mažiau skaudi.

Sarapiniškių kaimo bendruomenei, kuri jau yra beveik įsikūrusi, buvo linkėta rodyti daugiau iniciatyvos ir dalyvauti įvairiuose projektuose.

Rūta AVERKIENĖ

Varėnos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija