Atnaujintas 2004 birželio 2 d.
Nr.42
(1245)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Jubiliejinis Poezijos pavasaris

Vladas VAITKEVIČIUS

Poezijos pavasario 2004
laureatas Alfonsas Maldonis

„Pasikeitė laikas, santvarka, Poezijos pavasarių Kaune vieta, laureatų regalijos... Tik nepakito literatūrinės šventės esmė – pavasariškai atlapaširdiška lyrikos žodžių sėja.“ Šie Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininko poeto Petro Palilionio žodžiai, išspausdinti jo kūrybingai sumanytame, Gedimino Pempės meniškai sumaketuotame, Gretos Bakūnaitės suredaguotame, fotografų Edmundo Katino ir Algirdo Kairio Poezijos pavasarių laureatų nuotraukomis iš Maironio lietuvių literatūros muziejaus fondų sugyvintame lankstinuke „... pradžioje buvo poetai... vėliau – poezijos pavasariai...“, gegužės 28-ąją atvedė į Rumšiškes darbščius ir Dievo palaimos lydimus įkvėpto žodžio sėjėjus iš Lietuvos, Čiuvašijos, Lenkijos ir Austrijos.


Poezijos pakylėtas

Savo 90-ies metų sukaktį
pažymėjęs poetas
Petras Zablockas

Petras Zablockas - trijų poezijos ir vienos prozos knygų autorius. Už eilėraščių rinkinį „Po tuo dangum“ jis buvo apdovanotas Žemės ūkio ministerijos premija. Kaimo rašytojų sąjungos narys neseniai šventė savo 90-metį. Poeto jubiliejus buvo pažymėtas Panevėžyje ir Biržuose.

Iš Papilio parapijos Saliečių kaimo kilusį kūrėją kaip brangų svečią sutiko Biržų viešojoje bibliotekoje. Jos mažoji salė buvo pilnutėlė P. Zablocko poezijos gerbėjų.

Susitikti su kraštiečiu atvyko jo seni draugai, bičiuliai, tėviškėnai. Veikė poeto kūrybos paroda, joje buvo pristatyti mokyklos laikais ar lageryje rašyti eilėraščiai. Šiltai jubiliatą sveikino evangelikų reformatų kunigas Rimantas Mikalauskas. Į susitikimą su svečiu jis atėjo ką tik grįžęs iš Olandijos. P. Zablockas liko vienintelis iš prieškario Lietuvos rinktų Evangelikų Reformatų Bažnyčios kuratorių.


Ramybės ir būties grožio salelėje

Vytautas Tamoliūnas
ir Romualdas Rakauskas

Gegužės 12-ąją gerbėjai rinkosi į bendros žinomo fotomenininko Romualdo Rakausko (g.1941 m. Akmenėje) ir šiek tiek jaunesnio, bet jau spėjusio pagarsėti ir pelnyti įvairių apdovanojimų tapytojo Vytauto Tamoliūno (g.1955 m. Telšiuose) fotografijos ir tapybos parodos „Du žemaičiai, du pasauliai“ atidarymą Kauno architektų namų galerijoje.

Pasak parodos autorius ir jų kūrybą pristačiusios V.Tamoliūno žmonos menotyrininkės Rimantės Tamoliūnienės, abu kūrėjai savitai mato mus supantį pasaulį, ne užgožia, bet papildo vienas kitą. Fotografijų ir paveikslų kalba tyli, tačiau iškalbinga, iš jų šviečiantys gamtos vaizdai prabyla į mūsų sielą lyg pradiniai Dievo kūriniai. Abu menininkai per gamtą subtiliai perteikia taip mums reikalingos ramybės pojūtį. Simboliška, sakė R.Tamoliūnienė, jog paroda atidaroma per patį sužydėjimą, nes R.Rakauskas visą laiką fotografavo šviesų gamtos stebuklą – žydėjimą.


Žmogus kuria ilgėdamasis Dievo

Danutę Lipčiūtę-Augienę
sveikino jaunieji skaitytojai

Maironio literatūros muziejuje viešėjo Putname (JAV) gyvenanti vaikų rašytoja ir lietuvybės išeivijoje puoselėtoja Danutė Lipčiūtė-Augienė. Nepriklausomybės metais tai jau dešimtoji jos kelionė į Lietuvą.

D.Lipčiūtė-Augienė yra Maironio sesers Kotrynos jauniausia duktė. Lipčių šeimoje augo septyni vaikai, ir visi jie paaugę gyveno savo dėdės Maironio namuose Kaune, visus juos prelatas ir garsus poetas leido į mokslus, auklėdamas ypač akcentavo lietuvybę, dorą, meilę Dievui. Danutė baigė „Aušros“ mergaičių gimnaziją, studijavo Vytauto Didžiojo universitete lituanistiką su gretutine prancūzų kalbos ir literatūros specialybe. Vėliau, gavusi stipendiją, gilino žinias Sorbonos fonetikos institute. Ten susipažino su dailę studijuojančiu jaunu dailininku Pauliumi Augiu, tapo jo žmona. 1944 metais su šeima pasitraukė į Vakarus, gyveno Austrijoje, Vokietijoje, o po kelerių metų išvyko į JAV, įsikūrė Putname.


Vaidino humoristai

Gegužės 14-ąją Marcinkonių laisvalaikio ir pramogų centre vyko trečioji humoro grupių šventė „Ėglis 2004“. Marcinkoniškiai ir svečiai turėjo puikią progą pasijuokti drauge su humoro grupių artistais iš Surviliškio, Matuizų ir Marcinkonių.

Pasak šios, jau tradicinės kas antri metai vykstančios šventės sumanytojų marcinkoniškių Rimutės Avižinienės ir Natalijos Čaplikienės, jau senokai norėta kurti tradicijas ir turėti savo, didžiausio Lietuvos kaimo, teatrų šventę. Todėl ir pavadinimą sumanė dzūkišką, labai jau vaidybos žanrui pritinkantį. Kadagys, dzūkiškai ėgliu vadinamas, dygus, bet labai sveikas augalas. Kaip ir kandus humoristų pasijuokimas iš savo ir kitų ydų – nemalonus, bet sveikas.


Geriausia bibliotekininkė

Šiemet vienuoliktą kartą vykusiame Metų bibliotekininko konkurse geriausios 2003-iųjų metų bibliotekininkės vardas suteiktas Zofijai Bliujienei, ilgametei Varėnos savivaldybės viešosios bibliotekos direktorei. Šiemet keturiasdešimt devintus darbo bibliotekoje metus skaičiuojanti Zofija sako, kad tarp knygų ji praleido visus darbingiausius gyvenimo metus.

Šis vardas jai suteiktas už didelį indėlį atidarant naująjį Varėnos savivaldybės viešosios bibliotekos pastatą bei užtikrinant Varėnos krašto bendruomenės bibliotekinį aprūpinimą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija