Atnaujintas 2004 birželio 2 d.
Nr.42
(1245)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ramybės ir būties grožio salelėje

Vytautas Tamoliūnas
ir Romualdas Rakauskas

Gegužės 12-ąją gerbėjai rinkosi į bendros žinomo fotomenininko Romualdo Rakausko (g.1941 m. Akmenėje) ir šiek tiek jaunesnio, bet jau spėjusio pagarsėti ir pelnyti įvairių apdovanojimų tapytojo Vytauto Tamoliūno (g.1955 m. Telšiuose) fotografijos ir tapybos parodos „Du žemaičiai, du pasauliai“ atidarymą Kauno architektų namų galerijoje.

Pasak parodos autorius ir jų kūrybą pristačiusios V.Tamoliūno žmonos menotyrininkės Rimantės Tamoliūnienės, abu kūrėjai savitai mato mus supantį pasaulį, ne užgožia, bet papildo vienas kitą. Fotografijų ir paveikslų kalba tyli, tačiau iškalbinga, iš jų šviečiantys gamtos vaizdai prabyla į mūsų sielą lyg pradiniai Dievo kūriniai. Abu menininkai per gamtą subtiliai perteikia taip mums reikalingos ramybės pojūtį. Simboliška, sakė R.Tamoliūnienė, jog paroda atidaroma per patį sužydėjimą, nes R.Rakauskas visą laiką fotografavo šviesų gamtos stebuklą – žydėjimą.

R.Rakauskui ir V.Tamoliūnui kūrybinės sėkmės linkėjo, už jų skleidžiamą šviesą, dvasios atgaivą dėkojo aktorės Doloresa Kazragytė ir Hana Šumilaitė, dūzgė filmavimo kamera, spragsėjo fotoaparatai.

R.Rakauskas pasidžiaugė, kad į gyvenimo pabaigą (?) jam pavyko susitikti nuostabų draugą, talentingą tapytoją Vytautą. Abudu tikisi padaryti dar daug gerų darbų.

V.Tamoliūnas sakė, kad jie netrukus keliaus po Lietuvą, surengs penkias bendras parodas, kurios nuolat keisis, kol po kokių dvejų metų, grįš į Kauną, ir anot jo pašmaikštavimo, iš deimanto bus virtusios brangakmeniu.

Aš R.Rakausko fotografijose ir V.Tamoliūno paveiksluose jaučiau ne tik paslaptingą vienį, bet ir formų kaitą. Gamta, keisdama savo pavidalą, iš fotomeistro nuotraukų tarsi įsiliedavo į dailininko paveikslus ir atvirkščiai.

Vienoje R.Rakausko fotografijoje žydi galingas medis, raudonyje skendi krūmas, jį tarsi spaudžia prie žemės juodas audros debesis, lyg atsvaras, vilties blyksnis – saulės nutvieksta ražiena. Dar daugiau vilties, erdvės ir jaukumo kitoje nuotraukoje – dangaus mėlynė, balti debesys ir lyg mūsų gyventos dienos - balti rieduliai. Arba: rausvas kuplus medis, vėl balti debesys ir kažkur skubantis vieškelėlis.

Vladas VAITKEVIČIUS

Kaunas

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija