Atnaujintas 2004 birželio 2 d.
Nr.42
(1245)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Žmogus kuria ilgėdamasis Dievo

Danutę Lipčiūtę-Augienę
sveikino jaunieji skaitytojai

Maironio literatūros muziejuje viešėjo Putname (JAV) gyvenanti vaikų rašytoja ir lietuvybės išeivijoje puoselėtoja Danutė Lipčiūtė-Augienė. Nepriklausomybės metais tai jau dešimtoji jos kelionė į Lietuvą.

D.Lipčiūtė-Augienė yra Maironio sesers Kotrynos jauniausia duktė. Lipčių šeimoje augo septyni vaikai, ir visi jie paaugę gyveno savo dėdės Maironio namuose Kaune, visus juos prelatas ir garsus poetas leido į mokslus, auklėdamas ypač akcentavo lietuvybę, dorą, meilę Dievui. Danutė baigė „Aušros“ mergaičių gimnaziją, studijavo Vytauto Didžiojo universitete lituanistiką su gretutine prancūzų kalbos ir literatūros specialybe. Vėliau, gavusi stipendiją, gilino žinias Sorbonos fonetikos institute. Ten susipažino su dailę studijuojančiu jaunu dailininku Pauliumi Augiu, tapo jo žmona. 1944 metais su šeima pasitraukė į Vakarus, gyveno Austrijoje, Vokietijoje, o po kelerių metų išvyko į JAV, įsikūrė Putname.

Maironio namų svetainėje, kur kauniečiai susitiko su D.Lipčiūte-Augiene, buvo paminėtas išeivijoje žinomos vaikų rašytojos 90-metis ir pristatyta neseniai leidykloje „Naujas Lankas“ gražiai išleista jos knygelė mažiesiems skaitytojams „Močiutės dovanėlė“. Tai antrasis knygos leidimas – pirmoji laida pasirodė 1976 metais Čikagoje. Knygą nuotaikingai iliustravo D.Lipčiūtės-Augienės vaikystės ir mokslo draugė, Čikagoje gyvenanti dailininkė Jadvyga Antanina Dobkevičiūtė-Paukštienė.

D.Lipčiūtė-Augienė pas savo dėdę prelatą ir poetą jaunystėje gyveno trylika metų. Čia jai viskas artima ir miela. Rašytoja perskaitė savo kūrybos, prisiminė Maironį, apie kurį pasakė teisingus ir prasmingus žodžius: „Tikėjimas nemirtingumu įkvepia žmogų nemirtingiems darbams ir, jeigu žmogus sukuria ką nors dieviška – tai, ilgėdamasis Dievo ir įveikęs savo metafizinį nuovargį, peržengęs patį save. Toks buvo Maironis“.

Simboliška, kad vakarą parengė ir vedė D.Lipčiūtės-Augienės sesers Elenos vaikaitė Virginija Paplauskienė, jau daugelį metų dirbanti Maironio muziejuje.

Alfas PAKĖNAS

Kaunas

Ričardo Šaknio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija