Atnaujintas 2004 birželio 4 d.
Nr.43
(1247)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Bostone uždaromos
trys lietuviškos parapijos

Bostono Šv. Petro bažnyčia

Gegužės 25 dieną pasklidusi žinia apie trijų lietuviškų parapijų JungtinėseAmerikos Valstijose, Bostone, uždarymą šokiravo vietos lietuvius. Jau kitą dieną didžiausiuose Bostono dienraščiuose pasirodė straipsniai, atspindintys žmonių nusivylimą tokiomis drastiškomis vyskupijos priemonėmis, sprendžiant jos finansinę krizę. Vietos lietuviai ypač susirūpinę dėl Šv. Petro parapijos ir jai priklausiusios katalikiškos mokyklos uždarymo.


Europarlamento rinkimų svarba

Jau beveik dvi savaites kasdien iš valstybinio radijo ir televizijos skamba vieno prekybininkų vadovo žodžiai apie prekių kainų sumažėjimą po susitikimo su Premjeru. Tačiau piliečiai, metęsi į parduotuves, norėdami nusipirkti tariamai atpigusius produktus, išeina nusivylę, nes tokių prekių beveik neranda, ir puola koneveikti valdžią - esą tai tik apgaudinėjimas. Išties rinkimai paskatino politikus kuo daugiau girtis savo sugebėjimais, savo galiomis, savo jautrumu žmonių nepritekliams. Ir kurgi nevaidinsi labai gero ir suprantančio paprastus žmones, kai dabartinių rinkimų kampanijoje vyksta varžymasis ne tik dėl Prezidento posto, bet ir dėl trylikos Europarlamento (EP)narių kėdžių. Konkursas išties didelis. Tačiau didelio rinkėjų aktyvumo nenumatoma – Europos Sąjungos reikalai dėl padidėjusių prekių kainų ir kitų negatyvių pasekmių jiems tapo atgrasūs, o besigiriantys pretendentai į Prezidento postą, kaip ir pretendentai į EP, savo kalbomis tiesiog įkyrėjo ir pabodo.


Krikščionybės reikšmės paminėjimui
ES Konstitucijoje priešinasi Prancūzija

Septynios Europos Sąjungos valstybės nutarė paspausti biurokratus, kad rengiamoje ES Konstitucijoje būtų aiškiai nurodytos krikščioniškosios Europos ištakos. Raginimas išsiųstas prieš prasidedant užsienio reikalų ministrų diskusijoms Briuselyje. Lietuvos, Lenkijos, Italijos, Maltos, Portugalijos, Čekijos ir Slovakijos užsienio reikalų ministrai išsiuntė Europos Sąjungai pirmininkaujančiai Airijai laišką, kuriame reikalaujama, kad paskutinę minutę būtų dar kartą išnagrinėtas šis klausimas.


Propagandinės išvados

Tokios yra socialdemokratų daugumą turinčios komisijos išvados apie „Mažeikių naftą”. Pirmasis sakinys kalbiškai netaisyklingas. Pasakoma: Įmonė ne privatizuota, bet atiduota. Turėtų būti, jeigu tai būtų tiesa, kas sakoma: Ne parduota, bet atiduota. Privatizavimas yra perėjimas iš valstybinės privačion nuosavybėn, o tai galima padaryti parduodant, atiduodant, dovanojant; net jeigu pavogęs kas privačioje nuosavybėje išlaiko, o teisėsauga nesuseka – daiktas vis tiek privatizuotas (liaudiškai – prichvatizuotas). Privatizuotų prichvatizavimo būdu objektų Lietuvoje gausybė ir, kaip įprasta, kairiųjų veikėjų rankose – aišku, jie privatizuoti gerai ir tinkamai. „Mažeikių nafta” privatizuota ir net neprichvatizuota (pagal komunistus, šita didžiausia sandorio blogybė), o išvadas rašiusiesiems pagal konservatorių vykdomos akcijos žodžius reikėtų darytis labiau lietuviais.


Kas pavadintas šunauja?

Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis tautos šunauja niekada nevadino.

Prieš keletą metų, kai keli žurnalistai rašė ir kalbėjo apie jį visokias nebūtas bjaurystes, prof. V.Landsbergis pavadino juos labai taikliu vardu „šunauja”. Bet šunauja nebūtų šunauja, jeigu šį jiems labai tinkantį žodį nepanaudotų prieš profesorių. Šie žurnalistėliai palaikė save visa tauta ir pradėjo šaukti: „Landsbergis tautą vadina šunauja”. Didžiai gerbiamas rašytojas Kazys Saja yra pasakęs, kad Lietuvoje mąstančių žmonių yra apie 15 proc. Kiti nesigilina į esmę ir, kaip šiuo atveju, remiasi nuogirdomis. Taigi dauguma ir patikėjo šunaujos skleidžiamu melu.


Dėl Viktoro Uspaskich pavojingos Lietuvos valstybei veiklos

Baigiantis šio Seimo kadencijai ir artėjant naujiems rinkimams, Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Viktoras Uspaskich atsistatydino iš pareigų ir įkūrė Darbo partiją. Tapęs jos lyderiu, per žiniasklaidos priemones bei susitikimuose su žmonėmis dedasi dirbančių žmonių reikalų gynėju, subjektyviai vertina ir šmeižia Lietuvoje vykdomas reformas, valdžios atstovus, tuo klaidindamas visuomenę.


Dėl mokėjimo už darbą asmenims,
dirbantiems su vaikais ir jaunimu

Telšių Šv. Antano Paduviečio ir Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijų bendruomenių prašymas

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui,
Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo ir mokslo komiteto Pirmininkui,
Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui,
Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministrui,
Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministrei,
Telšių rajono savivaldybės merui,
Telšių rajono savivaldybės administratoriui

Atsiliepdami į Vilniaus „Saulėtekio” vidurinėje mokykloje 2004 m. kovo 26 d. vykusios mokslinės -metodinės konferencijos „Dorinis mokinių ugdymas pamokoje ir popamokinėje veikloje” priimtą rezoliuciją (informacinis biuletenis „Švietimo naujienos” 2004 m., Nr.7) bei 2004 m. balandžio 21 d. paskelbtą Lietuvos vyskupų laišką Gyvybės dienos proga, aptarėme šiuos dokumentus ir esančią dorinę situaciją Lietuvoje savo bendruomenės susirinkime, įvykusiame Telšiuose gegužės 9 dieną.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija