Atnaujintas 2004 birželio 11 d.
Nr.44
(1247)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Devintoji banga

Žodis Lietuvos rinkėjams

Artėja pirmieji Lietuvoje Europos Parlamento rinkimai. Jie lems, kaip mes – Lietuvos pilietinė visuomenė – atrodysime Europoje: savo atstovų sugebėjimais, Europos reikalų ir parlamentinio darbo išmanymu, kiek ten turėsime idėjų, energijos, gerų ryšių su kitų šalių politikais – tuo galėsime būti naudingi mus išrinkusiai Lietuvai.

Aišku, kad naudingiausi bus žmonės, jau išmanantys tarptautinę politiką ir Europos reikalus, turintys įtakingų ryšių ir atsakomybės už savo šalį – už Lietuvos garbę ir naudą.


Kairieji vėl siekia valdžios

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus ir Kauno tarybų kreipimasis
į Lietuvos žmones dėl Darbo partijos

Istorija rodo, kad sunkiausiais gyvenimo momentais atsiranda valstybės ar tautos gelbėtojų ir „gelbėtojų“. Pirmieji ieško būdų, kaip sunkiu darbu ir bendromis jėgomis įveikti sunkumus, antrieji žada lengvus kelius į „šviesią ateitį“, suvilioja žmones ir taip siekia perimti valstybės valdymą. Neretai vietiniai bei užsieniniai „gelbėtojai“ iš anksto ruošia sau palankią aplinką, sąmoningai žlugdydami valstybę, keldami žmonių nepasitenkinimą.


Išoriniai panašumai

Esame nepatenkinti teisėsauga dėl jos kuriamos politinės „Mažeikių naftos” bylos. Jau dabar remiame nekaltus joje kaltinamuosius, o jeigu juos nuteistų, reikėtų dar labiau juos remti, aišku, jeigu užtektų nuovokos ir sąžinės jausmo. Tikriausiai neabejojame, kad turime tai, o taip pat nepritrūks ir pastabumo, kad skriauda nepraeitų ne iš blogos valios, o tik iš aplaidumo mūsų nepastebėta. Mes piktinsimės, mes remsime, ir taip turime elgtis. Tačiau žiūrėkime: kažkas irgi piktinasi kitais teismais. Tai R.Pakso rėmėjai – pagal juos ir Konstitucinis Teismas negeras, nes politizuotas. Išorinis panašumas? Juo pasiremdamas, kažkas ims mus į anuos panašiais vadinti, o kad nevadintų, mes išsigąsime ir paliksime nekaltus žmones nuskriausti niekieno neremiamus?


Balsuokite už sąrašą Nr.9
ir Vytautą Landsbergį

Kreipimasis į Lietuvos piliečius

Birželio 13-ąją vyks pirmieji Lietuvoje Europos Parlamento rinkimai. Rinksime trylika Lietuvos delegatų, kurie penkerius metus darbuosis Lietuvos ir Europos labui, formuos mūsų Tėvynės įvaizdį pasaulyje. Šią misiją vykdyti pajėgūs tik aukštos moralės, kūrybingi, darbštūs, ištvermingi, gerai išmanantys Europos ir Lietuvos problemas bei parlamentinį darbą politikai. Reikalingi krikščioniškų vertybių puoselėtojai, tautos ir tėvynės patriotai. Tai alinančios pareigos, didžiulė atsakomybė ir sunkūs išbandymai.


Mes už V.Adamkų ir Tėvynės sąjungą

Kreipimasis į Lietuvos moteris, motinas ir visus tautiečius

Lietuva, suskaldyta, sukiršinta, supjudyta, sutrikdyta, apimta didžiulio nerimo, ir toliau eina nelengvu savo likimo keliu.

Kovo 11-osios Aktas išvadavo mus iš okupacijos, paskelbė mūsų valstybės nepriklausomybę. Sausio 13-osios tragedijos aukos krauju pasirašė po tuo Aktu. Integracija į euroatlantines struktūras sugrąžino mūsų tėvynę į Europą, į lygiateisių jos valstybių šeimą po ilgos, kelis dešimtmečius trukusios mūsų valstybės nebūties. Konstitucinio Teismo istoriniai sprendimai paklojo teisingumo pamatus mūsų valstybės dvasiniam atgimimui.


Neapsirikime

Lietuvos Prezidento ir kandidatų į Europos Parlamentą rinkimai jau visai netoli. Todėl skubėkime kuo greičiau apmąstyti ir galutinai nuspręsti, kam atiduosime savo balsus: rimtiems ir principingiems, patriotiškai nusiteikusiems kandidatams, ar tiems, kurie tesugeba lakštingalomis suokti ir aukso kalnus žadėti, o atsisėdę į aukštus valdžios krėslus šaipytis ir į šalis dairytis. Jau ne kartą esame nuvilti, tad nors dabar rimtai, principingai pamąstykime ir nuspręskime.


Ar rinkimai išspręs Lietuvos
piliečių lūkesčius?

Manau, kad neišspręs. Iš dalies teisūs Lietuvos piliečiai, kurie nėra patenkinti nė vienu kandidatu. Tai turbūt todėl, kad nė vienas negali visiškai visko aprėpti. Ne viską Prezidentas privalo spręsti, be to, jis visko ir neišspręs. Tai turi daryti visos valdžios institucijos kartu: Prezidentas, Vyriausybė, Seimas. Aš klausiausi visų kandidatų į Prezidento postą pasisakymus, girdėjau ir daugelio kandidatų į Europos Parlamentą pasisakymus. Kai kurių kalbos labai naivios. Prezidentinių kandidatų pasisakymuose labiausiai įsiminė teiginys, kad valstybėje reikia sutvarkyti – pakelti į reikiamą lygį teisėtvarką.


Neįgalieji kandidatais nusivylė

Benjaminas ŽULYS

Kaune, Žemės ūkio rūmuose, įvyko Kauno miesto bei rajono neįgaliųjų susirinkimas, kuriame buvo ketinta aptarti opius šių dienų neįgaliųjų reikalus – tai šiurkšti antstolių veikla, išreikalaujant iš neįgaliųjų pinigus ar kitą turtą, pajamų ir turto deklaravimo skauduliai, kiti rūpesčiai. Į susirinkimą suėjo, suvažiavo pagyvenę ir jaunesni žmonės, kai kurie sunkiai paeinantys, su ramentais, pasiramsčiuodami lazdomis, prilaikomi artimųjų. Atėjo, nes tikėjosi išgirsti ką nors reikšmingesnio, paguodžiančio jų nelengvose dienose. Mat į susirinkimą buvo pakviesti kandidatai į Lietuvos prezidentus - Laikinasis Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, taip pat - Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas, Seimo narė, kandidatė į Europarlamentą Birutė Vėsaitė.


Kad neliktume prie
suskilusios geldos

Petras KATINAS

Vakar Europos Sąjungos šalyse prasidėjo rinkimai į Europos Parlamentą. Birželio 10-14 dienomis paaiškės, kas bus išrinktas į 732 vietų Europarlamentą. Taip pat ir trylika parlamentarų iš Lietuvos. Vakarų politologai ir žiniasklaida atkreipia dėmesį, kad rinkimai į Europarlamentą nekelia didelio ES šalių piliečių susidomėjimo. Bet blogiausia, kad, anot garsaus vokiečių politologo Heinco Jurgeno Aksto, rinkimai į Europarlamentą bus balsavimas prieš dabar esančias daugumos ES valstybių vyriausybes. Todėl H.J. Akstas skelbia, kad naujojo Europarlamento sudėtis bus labai marga ir jame atsiras daugybė populistų, nesuvokiančių, ką turi veikti Europarlamento deputatai. Vokiečių politologas savo straipsnyje dienraštyje „Welt“ pamini dvi naująsias ES šalis – Lietuvą ir Lenkiją. Jo nuomone, Lietuvoje daugiausia balsų, net 34 proc., surinks rusų milijonieriaus V.Uspaskich Darbo partija, Lenkijoje pranašaujama pergalė euroskeptiškai nusiteikusiai Piliečių platformai ir skandalisto Andžiejaus Leperio „Savigynos“ partijai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija