Atnaujintas 2004 birželio 11 d.
Nr.44
(1247)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Devintoji banga

Žodis Lietuvos rinkėjams

Artėja pirmieji Lietuvoje Europos Parlamento rinkimai. Jie lems, kaip mes – Lietuvos pilietinė visuomenė – atrodysime Europoje: savo atstovų sugebėjimais, Europos reikalų ir parlamentinio darbo išmanymu, kiek ten turėsime idėjų, energijos, gerų ryšių su kitų šalių politikais – tuo galėsime būti naudingi mus išrinkusiai Lietuvai.

Aišku, kad naudingiausi bus žmonės, jau išmanantys tarptautinę politiką ir Europos reikalus, turintys įtakingų ryšių ir atsakomybės už savo šalį – už Lietuvos garbę ir naudą.

Mažiau naudingi bus tie, kuriems dar tektų metus kitus ten atvažiavus mokytis, dairytis, kur čia kas, ieškoti pažinčių, kad ką pajudintum.

Devintasis sąrašas turi daugiausia žinomų ir žinančių žmonių. Devintojo sąrašo politikai ateis kaip stipri ir nugalinti devintoji banga į didžiausią ir įtakingiausią Europos Parlamento frakciją – Europos liaudies partijos – Europos demokratų grupę. Žinokime, kad Europos liaudies partija vienija Europos valstybių konservatoriškas ir krikščioniškosios demokratijos partijas. Tėvynės sąjunga jau yra Europos liaudies partijos, taigi centro dešiniųjų partijų sąjungos narė; mes jau dirbome pastaruosius metus toje frakcijoje arba politinėje grupėje. Aš pasisakydavau aplinkosaugos, kovos prieš narkotikus, žmogaus teisių, gyvybės apsaugos, tarptautinės politikos ir krikščioniškųjų vertybių klausimais. Grūmiausi, kad apie krikščionybę būtų pasisakyta Europos Konstitucijoje.

Tėvynės sąjungos politikams, kuriuos išrinks Lietuvos rinkėjai pagal devintąją bangą, Briuselyje ir Strasbūre neprireiks vargingai ieškoti durų arba siūlytis, kur čia prisiglausti. Mes ten jau esame kaip politinė jėga, o Europos liaudies partija aname visos Europos Parlamente yra pati didžiausia ir įtakingiausia. Jos politikai, pavyzdžiui, yra šių Parlamento komitetų pirmininkai: Užsienio reikalų, Biudžeto, Piliečių teisių ir teisingumo, Žemės ūkio ir plėtros, Teisės ir vidaus reikalų, Aplinkos ir sveikatos, Žuvininkystės ir kt.

Turint savo partijos narius tokių komitetų vadovais – ne vien diskutuojant, bet ir priėjus pasišnekant savo Europos liaudies partijos grupėje, galima išties pastūmėti arba apginti Lietuvos reikalus. Ir dėl to rinkėjai protingai elgtųsi, nepamiršdami devintojo sąrašo.

Tėvynės sąjunga jau ir Lietuvoje apima konservatorius, krikščioniškuosius demokratus – turime atskirą frakciją – ir laisvės kovotojus, kurių žodis ir priminimas labai reikalingi kai ką pamiršusiai anai senutei Europai. Tą ir darysime, lengvai įsijungdami į Europos politiką, nes Tėvynės sąjunga pagal savo ideologiją ir sudėtį jau yra Europos liaudies partija. Sykiu mes Lietuvoje esame vienintelė, kuri brangina ir savo partijos pavadinime turi šventą žodį Tėvynė.

Vytautas LANDSBERGIS,
Seimo narys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija