Atnaujintas 2004 birželio 11 d.
Nr.44
(1247)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Palaidota princo Liudviko XVII širdis

Pašarvota princo
Liudviko XVII širdis

Praėjus lygiai 209 metams po jo mirties, Saint-Denis bazilikoje palaidota Prancūzijos karaliaus Liudviko XVI ir karalienės Marijos Antuanetės sūnaus širdis. Į iškilmingą ceremoniją į šiaurę nuo Paryžiaus esančioje karališkojoje bazilikoje susirinko 2,5 tūkst. aukštų svečių, monarchijos šalininkų ir kilmingųjų iš kitų Europos valstybių. Dar apie tūkstantį žmonių prie bazilikos dideliuose ekranuose stebėjo pamaldas už Liudviką XVII, mirusį 1795 metais, kai jam buvo vos dešimt metų.

Sudžiovinta nekarūnuoto burbono širdis buvo laikoma šalia bazilikos esančioje koplyčioje, alkoholio pripildytoje krištolinėje urnoje. Suakmenėjusi širdis dabar pagaliau palaidota karališkojoje Saint-Denis kriptoje tarp kitų burbonų dinastijos monarchų.

Tik prieš ketverius metus vokiečių ir belgų tyrinėtojai, atlikę genetinius tyrimus, galutinai įrodė, kad širdis iš tikrųjų priklausė 1785 metais gimusiam karaliaus sūnui Liudvikui Šarliui. Berniukas mirė nelaisvėje 1795 m. birželio 8 d. nuo tuberkuliozės. Jo tėvai prieš dvejus metus per revoliuciją buvo nukirsdinti.

Ištisus šimtmečius Prancūzijoje ir kitose Europos šalyse netilo gandai apie burbonų sūnų, kuris tariamai slapčia buvo išgabentas iš kalėjimo. Ir tik dėl genetikos pasiekimų pavyko išsklaidyti bet kokias abejones. Vienareikšmiškas atsakymas buvo gautas palyginus iš širdies paimtą genetinę medžiagą su Marijos Antuanetės sesers plaukais.

Širdį po autopsijos slapčia pavogė vienas gydytojas ir monarchijos šalininkas. Per Austriją ir Italiją, po ilgos odisėjos ir prabėgus beveik 200 metų, širdis 1975 metais pasiekė Saint-Denis koplyčią. Iškilminga jos palaidojimo ceremonija padarė galą visiems spėliojimams apie burbono, kuris būtų galėjęs valdyti kaip Liudvikas XVII, mirtį.

Šioje bazilikoje nuo Viduramžių buvo laidojami Prancūzijos monarchai. Tiesa, jaunojo princo tėvų nėra tarp čia palaidotų jo protėvių. 1793 metais mirties bausme nubausti karalius Liudvikas XVI ir Marija Antuanetė, kaip revoliucijos metais buvo įprasta, užkasti masinėje kapavietėje.

dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija