Atnaujintas 2004 birželio 11 d.
Nr.44
(1247)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Neapsirikime ieškodami doro žmogaus

Pastaruoju metu mano nuotaiką temdo žmonių nenoras ar nesugebėjimas blaiviau pasvarstyti, kas yra vertas mūsų pasitikėjimo, o kas ne. Ačiū Dievui, kai kurie pretendentai į Lietuvos prezidentus nesurinko reikiamo skaičiaus parašų. Vis tiek nerimauju dėl būsimųjų rinkimų šią vasarą bei rudenį: kad tik vėl neužkibtume už kokio „naujojo ruso” meškerės!

Galvodami apie būsimą Prezidentą ir būsimą Seimą galim pražiopsoti dar vienus svarbius rinkimus – trylika Lietuvos deputatų į Europarlamentą. Mes privalom įrodyti, kad nesam kokie neišprusėliai, vien tik grybo kotą žindę ir suvažiavę į Briuselį pasipinigauti.

Prieš rinkimus derėtų prisiminti Kristaus pamokymą, kaip atskirti tikruosius ir netikruosius pranašus: „jūs juos pažinsite iš jų vaisių”. Ne iš gražių žodžių ar saldžių pažadų, ne pagal išvaizdą ir seksualumą (kas dažnai pabrėžiama), o pagal nuveiktus darbus.

Didesnių partijų sąrašuose yra žmonių, kurie – manykim – nepadarytų mums gėdos ES Parlamente. Ten bene labiausiai pažįstamas ir gerbiamas V. Landsbergis , nes jo nuveikti darbai įeis ne tik į Lietuvos istoriją. (Nesistebėkim – savam krašte sunkoka būti ir išlikti pranašu.) Trečiuoju numeriu Tėvynės sąjungos kandidatų sąraše įrašytas prof. Algirdas Avižienis – taip pat pažįstamas, girdėtas daugelyje šalių kaip iškilus mokslininkas, išrinktas Tulūzos universiteto garbės daktaru.

Didžiuojuos, kad šį žmogų pažįstu ir laikau savo bičiuliu jau daugelį metų. Atsimenu, kaip jis Los Andžele, savo namuose, ištraukė pagarbiai saugomą savo tėvo, nepriklausomos Lietuvos majoro, mundurą ir pasiūlė man pasimatuoti. Jau tada Algirdas, Amerikoj garsėjantis kaip išradėjas, modernių kompiuterių projektuotojas, nuolat kviečiamas skaityti paskaitų į Europos ir Azijos kraštus, jau puoselėjo mintį Kaune atkurti Vytauto Didžiojo universitetą.

Tada visa tai atrodė kaip graži fantazija. Tačiau VDU iš tikrųjų buvo atkurtas metais anksčiau negu mes atagvom savo nepriklausomybę. A. Avižienis, sutelkęs bendraminčių būrį JAV ir Lietuvoj, tapo pirmuoju atkurtojo universiteto rektorium, kartu su mumis gyveno pačius sunkiausius valstybės atkūrimo metus, dar nežinodamas, ar jo įdėtas triūsas bus apvainikuotas sėkme.

Dabar A. Avižienis - šio universiteto garbės profesorius ir Kauno miesto savivaldybės Tarybos narys. Jis džiaugiasi, kad VDU šiuo metu studijuoja 8000 jaunuolių, pats toliau rūpinasi, kad ateityje gyvenimas mūsų šalyje būtų šviesesnis.

- Man truputį juokinga, kad Lietuvoje dvylika aukštųjų mokyklų siūlo apie penkiasdešimt vadybos programų, - rašo A. Avižienis žurnale „Veidas”. – Priima aštuoniolikmečius, kurie neturi jokio supratimo apie profesiją, ir moko juos vadovauti tam, ko jie neišmano. Viskas aukštyn kojom. Pirmiau tapk inžinierium, paskui žiūrėk, kaip vadovauti.

Maždaug tą patį būtų galima pasakyti ir apie kai kuriuos kandidatus į Seimą ar – juo labiau – į ES Parlamentą. Pirmiau būk šį tą nuveikęs, o jau paskui siūlykis ten, kur bus tvarkomi ne vien Lietuvos reikalai.

A.Avižienis puikiai kalba ne tik vokiškai ir angliškai – graži, be akcento jo gimtoji kalba. Kompiuteriai – ypač svarbi specialybė kuriant „žinių visuomenę”. Anądien per radiją girdėjau ūkininkas pasakojo – kompiuteris net pievagrybius augina.

Ech, grybą nuo šungrybio mes, rodos, nesunkiai atskiriam, o ieškodami doro žmogaus dažnokai apsirinkam.

Kazys Saja

KANDIDATAS Į EUROPOS PARLAMENTĄ 2004 profesorius Algirdas Antanas AVIŽIENIS

Tėvynės sąjungos sąraše (Nr.9) jis yra trečias.

JIS BUS VIENAS GERIAUSIŲ LIETUVOS
ATSTOVŲ EUROPOS PARLAMENTE.

Kodėl jūs turėtumėte balsuoti už profesorių A.A. Avižienį?

• Profesorius A.A. Avižienis per 30 metų vadovauja tyrimams informatikos mokslo ir informacinių technologijų srityje.

• Jis išrado pirmąjį save pasitaisantį kompiuterį STAR, kuris iki šiol sėkmingai naudojamas JAV NASA kosminių laivų valdymo programose.

• Profesorius ne vienerius metus dirba Europos Sąjungos mokslininkų grupėje, rengiančioje patikimų informacinių tinklų Europoje kūrimo programą, atstovaudamas Lietuvos interesams.

• Jis laisvai kalba ir rašo ne tik lietuviškai, bet angliškai ir vokiškai. Tai leistų jam kokybiškai dirbti EP komitetuose.

• Profesorius yra:

- Lietuvos mokslų akademijos užsienio narys;

- Vytauto Didžiojo universiteto pirmasis rektorius, dabar jo Senato ir Tarybos narys;

- Česlavo Milošo gimtinės fondo įkūrėjas ir direktorius;

- Kauno miesto savivaldybės Tarybos narys, Miesto plėtros ir ekologijos komiteto pirmininkas;

- Tarptautinės informatikos federacijos (IFIP) kompiuterių patikimumo ekspertų grupės steigėjas ir vadovas (Austrija).

• Profesoriaus nuopelnai įvertinti:

- apdovanotas daugybe Jungtinių Amerikos Valstijų garbės ženklų;

- apdovanotas JAV vyriausybės medaliu „Už ypatingus nuopelnus“;

- jam suteiktas Tulūzos (Prancūzija) Nacionalinio politechnikos instituto Garbės daktaro vardas (D.H.C.);

- suteiktas Vytauto Didžiojo universiteto Garbės profesoriaus vardas (P.H.C.);

- už nuopelnus Lietuvai apdovanotas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino trečiojo laipsnio ordinu.

• Profesorius mums ir Lietuvos valstybei geriausiai atstovaus Europos Parlamento 7-ajame komitete, dirbdamas šiose programose:

- ES pramonės energetikos vystymo strategijos bei atominių elektrinių saugos;

- Informacinių technologijų ir žinių visuomenės plėtros;

- ES mokslinių tyrimų ir projektų vystymo finansavimo ir kontrolės;

- ES administracijos užsakymu atliekamų tyrimų bendrojoje ir specialiosiose programose.

• Prof. A.A.Avižienis siekia savo įgytas žinias ir patirtį panaudoti Lietuvos žmonių ir valstybės labui.

Tikslas – kad Lietuva kuo efektyviau įsitrauktų į Europos Sąjungos kuriamą mokslo ir studijų erdvę

ir kuo geriau panaudotų tam tikslui skiriamas lėšas.

JŪSŲ BALSAS –

JŪSŲ ATEITIES GALIMYBĖS!

Rinkimų agitacija apmokėta
iš Tėvynės sąjungos specialiosios rinkimų sąskaitos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija