Atnaujintas 2004 birželio 11 d.
Nr.44
(1247)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Didysis pasaulio žmogus

Ronaldo Reigano bibliotekos
direktorius R.Duke Blackwood
(dešinėje) įteikia
mons. Alfonsui Svarinskui
promulgacijos raštą
2001 m. gruodį

Eterio bangomis visą pasaulį apskriejo žinia, kad birželio 5 dieną mirė didysis pasaulio žmogus, Dievo Apvaizdos įrankis, narsus kovotojas prieš kruvinąjį bolševizmą už žmogaus ir tautų teises, JAV prezidentas Ronaldas Reiganas. Jis geriausiai suprato šią baisiausią žmonijos nelaimę ir ją pavadino blogio imperija. Ir galop „žvaigždžių karu“ sužlugdė sovietų ekonomiką ir privertė kapituliuoti.

Buvo nuoširdus optimistas, nors per savo ilgą gyvenimą patyrė daug nelaimių ir sunkių ligų: 1981 metais - pasikėsinimas į prezidento gyvybę, 1985-aisiais - storosios žarnos vėžio operacija, 1987 metais - prostatos ir odos vėžio operacijos. 1994 metais susirgo nepagydoma Alzheimerio liga ir po dešimt metų kankynės mirė nuo ligos sukelto plaučių uždegimo.


Naikinta, bet nenugalėta karta

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Teofilė Mikutavičienė
su Sujetichos gyvenvietės
lietuvių šeimų vaikučiais.
Taišetas, 1948 metai

Surink mus, Dieve, iš visų pasviečių, Gyvuosius, likusius, namo parvesk.
Mes apsakysim baisią Odisėją,

Prie židinio susėdę šilumoj,
Kokius mes kruvinus kelius tesėjom
Taišete, Vorkutoj,
Karagandoj, Kolymoj…

Pirmasis buvusių politinių kalinių suvažiavimas įvyko 1994 metų gegužės pabaigoje Kaune. Antrą, trečią ir ketvirtą kartą jie susitiko taip pat Kaune, svetinguose Danutės Jankevičiūtės-Gvildienės (dabar jau mirusios) namuose. Kiti suvažiavimai buvo organizuoti Vilniuje, LR Seimo rūmuose. Aštuntasis suvažiavimas, įvykęs gegužės 21-ąją, buvo ypatingas. Ne tik dėl to, kad pažymėtas susitikimų dešimtmetis. Į Seimo rūmus susirinkusiems buvusiems politiniams kaliniams pristatytas nuotraukų albumas „Naikintos, bet nenugalėtos kartos kelias“, skirtas politiniams kaliniams atminti ir jų žygdarbiams dėl tėvynės laisvės įamžinti, išleistas pernai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija