Atnaujintas 2004 birželio 16 d.
Nr.45
(1248)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Lemiamas balsavimas –
po dviejų savaičių

Pirmajame Prezidento rinkimų
rate laimėjo Valdas Adamkus
ir Kazimira Prunskienė
Valdo Kopūsto (ELTA)
nuotrauka

Vyriausioji rinkimų komisija, penktadienį ketinanti paskelbti galutinius pirmojo Prezidento rinkimų turo rezultatus, jau ruošiasi antrajam balsavimo ratui, kurį planuojama surengti birželio 27 dieną. Jame dėl Lietuvos Prezidento posto varžysis birželio 13 dieną daugiausia rinkėjų balsų pelnę Valdas Adamkus ir Kazimira Prunskienė.

„Lietuvos Prezidentas pirmajame rinkimų ture nėra išrinktas ir, kaip numato Konstitucija ir rinkimų įstatymas, po dviejų savaičių bus rengiamas pakartotinis balsavimas, kuriame dalyvaus daugiausia balsų gavę kandidatai“, - sakė pirmadienį Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Išankstiniais duomenimis, gautais iš 99,95 proc. (2037) miestų ir rajonų rinkimų apylinkių, už V. Adamkų balsavo beveik 327,2 tūkst. (30,85 proc.) rinkėjų ir jis yra rinkimų lyderis. Už K. Prunskienę balsavo 237,9 tūkst. (21,35 proc.) rinkėjų.

Trečiasis yra Petras Auštrevičius, surinkęs 204,8 tūkst., tai yra 19,33 proc. balsų, ketvirtoje vietoje atsidūrė Vilija Blinkevičiūtė, surinkusi 173,9 tūkst., arba 16,55 proc., balsų. Česlovas Juršėnas, už kurį balsavo 126, 2 tūkst., arba 11,91 proc. rinkėjų, yra penktasis.

P.Auštrevičius daugiausia balsų surinko Kėdainių ir Kalvarijos savivaldybėse, V.Blinkevičiūtė - Pakruojo, Varėnos, Skuodo ir Rietavo, o Č.Juršėnas - Ignalinos rajono savivaldybėje. Tuo tarpu K.Prunskienė daugiausia balsų surinko rytų ir šiaurės vakarų Lietuvos rajonuose, o V.Adamkus – daugelyje Aukštaitijos ir Suvalkijos rajonų, taip pat pietų Žemaitijoje, kai kuriuose Dzūkijos rajonuose.

Preliminariais duomenimis, sekmadienį vykusiuose rinkimuose dalyvavo apie 48,2 proc. visų balso teisę turinčių šalies gyventojų. Z. Vaigausko duomenimis, negaliojančių biuletenių Prezidento rinkimuose yra 3,02 proc., galiojančių yra 1 mln. 234 tūkst. 268.

Pasak Z. Vaigausko, jau kitą savaitę, antradienį, turėtų prasidėti antrojo rinkimų rato balsavimas paštu. Iki šio savaitgalio planuojama išdalinti rinkėjams rinkimų pažymėjimus. Z.Vaigauskas tikisi, kad artimiausiu metu, dar iki birželio 27 d., antrajame rinkimų ture dalyvaujantys kandidatai paskelbs savo finansines ataskaitas.

P.Auštrevičiui koją pakišo V.Uspaskicho pareiškimai

Prezidento rinkimuose Petrą Auštrevičių parėmusios Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius teigia, kad jų kandidatui pakenkė Darbo partijos vadovo Viktoro Uspaskicho pareiškimai.

„Manau, kad P. Auštrevičiui pakenkė paskutiniai V. Uspaskicho pareiškimai, kurie sukėlė daug sumaišties tarp mūsų rinkėjų. Lyginant Darbo partijos ir P. Auštrevičiaus rezultatus atskirose apygardose tenka konstatuoti, kad Darbo partijos parama P. Auštrevičiui buvo labiau formali ir nelabai žymi“, - pabrėžė A. Kubilius.

Likus kelioms dienoms iki rinkimų, Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas paragino jo partijos remiamą kandidatą Prezidento rinkimuose P. Auštrevičių atsiriboti nuo kitos jam paramą deklaruojančios partijos - Tėvynės sąjungos.

Pasak A. Kubiliaus, P. Auštrevičius, kaip pirmą kartą dalyvaujantis politinėje kampanijoje, pasirodė sėkmingai ir iki planuotos pergalės, kad antrajame rinkimų rate liktų Valdas Adamkus ir P. Auštrevičius, pritrūko labai nedaug. A.Kubilius patikino, kad antrajame rinkimų ture konservatoriai rems V. Adamkų. „Galiu prognozuoti, kad varžybos su Kazimira Prunskiene bus nelengvos. Norėčiau tikėtis geros pabaigos, bet nedrįsčiau šiandien prognozuoti. Labai daug panašumų į praeitus rinkimus. To buvo galima nesunkiai išvengti“, - įspėjo A. Kubilius.

Komentuodamas Europarlamento rinkimus, A. Kubilius akcentavo, jog bandydami sužaisti „Mažeikių naftos“ korta ir sužlugdyti konservatorius socialdemokratai patyrė didelį pralaimėjimą.

Vyksta principinis susirėmimas dėl Lietuvos ateities

Antrajame Prezidento rinkimų ture bus atsakoma į principinį klausimą - ne tik apie tai, koks bus Lietuvos Prezidentas, bet ir apie tai, kokia bus Lietuva. Tai pareiškė Lietuvos istorijos instituto XX a. istorijos skyriaus vedėjas istorikas ir politologas Česlovas Laurinavičius. „Jei kažkas pasigedo intrigos pirmajame rinkimų ture, tai dabar tą intrigą turės. Valdas Adamkus atstovauja tam, kas buvo sukurta per 14 Lietuvos nepriklausomybės metų ir tuo laikotarpiu pasiektai šalies geopolitinei orientacijai. Kazimira Prunskienė atstovauja nepatenkintiems šiuo naujosios istorijos etapu. Už jos kyšo „paksizmo“ reiškinys“, - tvirtino Č. Laurinavičius. Istoriko teigimu, kol kas sunku prognozuoti, kas laimės antrajame Prezidento rinkimų ture. Pasak jo, daug kas priklausys nuo to, kaip bus organizuojama politinė kova ir kaip reikšis rinkėjų pilietinė atsakomybė. „Vyksta principinis susirėmimas, per kurį kyla klausimas dėl Lietuvos ateities. Manau, kad antrajame ture vis dėlto turėtų laimėti V. Adamkus. Tų, kurie pritaria Lietuvos nueitam keliui, yra daugiau nei tų, kuriems jis nepriimtinas“, - pažymėjo Č. Laurinavičius.

V.Adamkaus šansai laimėti antrajame rate - neaiškūs

Valstybės vadovo posto siekiančios Kazimiros Prunskienės patekimas į antrąjį Prezidento rinkimų turą turėtų sutelkti dėl Prezidento posto su ja kovosiančio Valdo Adamkaus rėmėjus ir teikti kadenciją baigusiam valstybės vadovui papildomų šansų laimėti šiuos rinkimus. Tai pareiškęs Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas politologas Alvidas Lukošaitis teigė manąs, jog nušalintojo prezidento Rolando Pakso K. Prunskienei pareikšta parama padarė įtaką daliai visuomenės. „Turiu pripažinti, kad netikėtumų pirmajame ture labiau laukiau iš Petro Auštrevičiaus arba Vilijos Blinkevičiūtės nei iš K. Prunskienės“, - sakė politologas. Jis taip pat tvirtino, jog galimas K.Prunskienės prezidentavimas, lyginant su šių dviejų kandidatų, keltų daugiau abejonių ir nuogąstavimų. „Į antrąjį ratą patekus K. Prunskienei, dėl šios politikės atsiras daugiau klaustukų nei dėl V. Blinkevičiūtės arba P. Auštrevičiaus - pirmiausia turint galvoje jos ketinimus „reanimuoti“ R. Paksą. Man tai kelia tam tikrą nerimą“, – pareiškė A. Lukošaitis. Jo žodžiais, per antrojo turo balsavimą nemaža rinkėjų dalis taip pat turėtų pajusti nerimą dėl minėtų su K.Prunskiene susijusių klaustukų, ir tai savo ruožtu turėtų sutelkti juos remti V. Adamkų. „Manau, kad antrajame ture rinkėjai turėtų balsuoti pakankamai racionaliai ir atsakingai bei paremti tą kandidatą, dėl kurio praeities ir politinės veiklos kyla mažiausiai abejonių“, - pažymėjo politologas.

Tuo tarpu, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docento Vytauto Radžvilo nuomone, pirmajame Prezidento rinkimų ture užtikrintai pirmaujančio kandidato į valstybės vadovo postą Valdo Adamkaus šansai įveikti antrąjį turą - „gana problemiški ir pirmalaikių Prezidento rinkimų baigtis neprognozuojama“.

„Iš dalies kartojasi ta padėtis, kuri buvo per 2002-2003 metų Prezidento rinkimus. Tada įtikinama V. Adamkaus pergalė pirmajame rate negarantavo jo galutinės pergalės. Antrajame rate pritraukti naujų rinkėjų V. Adamkui seksis sunkiau nei K. Prunskienei. Tikėtina, kad V. Adamkui bus nelengva papildyti savo balsų „kraitį“, o K. Prunskienės rinkėjų tikrai gali daugėti“, - tvirtino V. Radžvilas.

Prezidento rinkimų kampanijai baigiantis, V. Adamkus per vieną susitikimų su visuomeninių organizacijų atstovais yra pareiškęs, jog antrajame Prezidento rinkimų rate savo varžovu jis norėtų matyti Petrą Auštrevičių. Pasak kadenciją baigusio Prezidento, galima šio kandidato sėkmė jam keltų mažiausiai nerimo dėl valstybės ateities.

Primins R.Pakso ir V.Adamkaus varžybų scenarijų

Balsavimo rezultatų tolydžio patvirtinamos kandidatės K.Prunskienės galimybės patekti į antrąjį Prezidento rinkimų ratą leidžia manyti, jog per šiuos rinkimus gali kartotis 2002 - 2003 metų Prezidento rinkimų scenarijus. Tada pirmajame rate daug mažiau balsų nei Valdas Adamkus gavęs Rolandas Paksas įveikė savo varžovą V. Adamkų antrajame rinkimų rate. Tai pareiškė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas politologas Lauras Bielinis. Jo žodžiais, K. Prunskienės sėkmei turėjo įtakos ta rinkėjų dalis, kuri „jaučia tam tikrą nostalgiją“ ir buvo veiksmingai „suaktyvinta“ Rolando Pakso kreipimosi, kuriuo jis išreiškė paramą K. Prunskienei. Iki rinkimų likus kelioms dienoms, kai kurie politologai skeptiškai vertino K. Prunskienės galimybes patekti į antrąjį rinkimų ratą. Pats L. Bielinis tada pripažino, jog R. Pakso parama suteikė galimybę K. Prunskienei gauti daugiau balsų, tačiau tų balsų, jo manymu, neturėję pakakti šiai kandidatei įveikti pirmąjį turą.

„K. Prunskienės šansai patekti į į antrąjį ratą maži“, - prieš rinkimus teigė politologas. Tačiau pradėjus aiškėti K. Prunskienei palankiems balsavimo rezultatams, L.Bielinis pripažino, jog varžytis su K. Prunskiene antrajame rinkimų rate valstybės vadovo posto siekiančiam V. Adamkui būtų sunku. „Iš esmės kartojasi praėjusiųjų Prezidento rinkimų scenarijus. Antrasis ratas bus sunkus V.Adamkui, nes K. Prunskienė gali naudotis R. Pakso ir Liberalų demokratų partijos parama. Jie moka mobilizuoti rinkėjus, o V. Adamkaus rinkėjai ne taip lengvai mobilizuojami“, - tvirtino politologas. Jo teigimu, ta rinkėjų dalis, kuriai rūpi demokratinė Lietuvos ateitis, per rinkimus balsavo už V. Adamkų ir Tėvynės sąjungos bei Darbo partijos remiamą kandidatą Petrą Auštrevičių. Tačiau, pasak L. Bielinio, P. Auštrevičiaus kandidatavimas atėmęs balsų iš V. Adamkaus. Savo ruožtu Socialdemokratų partijos iškelto Česlovo Juršėno kandidatavimas susilpninęs K. Prunskienės pozicijas. „Vilija Blinkevičiūtė - tarsi tarpinis variantas, kuris „sugeria“ nežinančiųjų, kurį iš kitų kandidatų rinktis, balsus. Balsuodami už V. Blinkevičiūtę, jie rinkosi tam tikrą vidurio kelią. Jų motyvacija - ne tiek politinė, kiek emocinė“, - pažymėjo L. Bielinis.

V. Adamkaus išrinkimas pataisytų Lietuvos įvaizdį

Jei kadenciją baigęs šalies vadovas V.Adamkus vėl būtų išrinktas Prezidentu, tai pataisytų Lietuvos įvaizdį, kuriam labai pakenkė ankstesnė Prezidento rinkimų krizė. Tokią nuomonę išsakė Vilniuje viešintis Lietuvos ambasadorius prie Šventojo Sosto ir Maltos ordinui Kazys Lozoraitis. Pasak jo, V. Adamkus yra gerai žinomas užsienyje ir turi nemažai bičiulių tarp pasaulio valstybių vadovų, o jo pažintys galėtų pasitarnauti geresniam Lietuvos įvaizdžiui. K. Lozoraičio nuomone, V. Adamkus taip pat galėtų padėti sutaikyti šiuo metu labai susiskaldžiusią Lietuvos visuomenę. Per pirmąjį Prezidento rinkimų ratą 2002 metais už V. Adamkų balsavo 35,06 proc. Lietuvos rinkėjų - keliais nuošimčiais daugiau nei per sekmadienį vykusius pirmalaikius Prezidento rinkimus. Balsavusiųjų už K. Prunskienę nuošimtis šiemet keliskart didesnis nei 2002 metais, kai ji surinko tik 4, 97 proc. balsų.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija