Atnaujintas 2004 birželio 16 d.
Nr.45
(1248)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dainose – laisvės aušros
laukusiųjų viltys ir godos

Vilniaus tremtinių chorui – 15

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Tremty, miškuos ir lageriuos
Mus guodus lyg malda,
Rūpintojėlio ašarom nuplautoji žaizda,
Vagonuose belangiuos dundėjus su mumis
Į viltį lyg į dangų atvėrusi duris...

 

Ak, daina, - džiaugsmo ašara,
Tvirtybe mūs didi...

                                       (Iš repertuaro)

Pačioje Atgimimo pradžioje operos solistei Nijolei Ambrazaitytei kilo šauni idėja – organizuoti tremtinių chorą. Sumanymas buvo aktualus ir savalaikis – tauta gyveno laisvėjimo viltimi, daugelio žmonių atmintyje tebebuvo gyvi tremties ir lagerių prisiminimai. Į pirmąsias choro repeticijas susirinko gausus būrys norinčių ir galinčių dainuoti žmonių. Šiems vyrams ir moterims, negailėjusiems laiko į viešumą nešti nelaisvės metų dainas, ėmėsi vadovauti Paulina Grigaliūnienė, buvusi tremtinė, turinti aukštąjį muzikinį išsilavinimą, patyrusi chorų vadovė. Savo prisiminimuose ji rašo: „Ne kartą buvau vyriausiąja dirigente Kelmės, Utenos, Trakų, Vilniaus rajoninėse ir zoninėse dainų šventėse, Lietuvos moksleivių ir jaunimo dainų šventėse, dirigavau Šventojo Tėvo Mišių metu Vilniaus Vingio parke, Pirmojoje pasaulio lietuvių dainų šventėje, visose tremtinių dainų šventėse. Surinkau ir užrašiau daugiau kaip šimtą tremtinių ir partizanų dainų iš įvairių Lietuvos vietovių“.


Rinkosi Taišeto politiniai kaliniai

Suvažiavimo salėje.
Dešinėje – prof. Ona Voverienė

Vėsus gegužės 21-osios rytas. Mažais pulkeliais į Seimo rūmus plaukia buvusieji Ozerlago, Taišetlago, Angarlago ir Bratsko politiniai kaliniai. Nemaža metų našta ir dar didesnės lageriuose patirtos fizinės bei dvasinės kančios lenkia jų pečius, stingdo žingsnius. Viena kita žilagalvė eina pasiramstydama lazdele. Tačiau jų visų akys spinduliuoja reto grožio vidine šviesa, žodžiais neišreiškiama ištikimybe ir meile Lietuvai.

Seimo rūmų fojė kiekvieną su pagarba ir meile pasitinka šio suvažiavimo organizatorė bei fotoalbumo „Naikintos, bet nenugalėtos kartos kelias“ sudarytoja, buvusi Taišeto ypatingai uždaro griežtojo režimo lagerio politinė kalinė, LPKS Vilniaus skyriaus kultūros, meno, istorinės atminties pirmininkė Natalija Gudonytė.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija