Atnaujintas 2004 birželio 18 d.
Nr.46
(1249)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kas slepiasi
po „gintarinės ledi“ sijonu?

Petras KATINAS

Rusijos Dūmos deputatas,
buvęs premjeras Jevgenijus
Primakovas bučiuoja ranką
Kazimirai Prunskienei.
Šios nuotraukos kandidatė
į Lietuvos Prezidentes dabar
jau norėtų atsižadėti
Gedimino Žilinsko
(ELTA) nuotrauka

Netgi vadinamuosius kairiuosius tradiciškai palaikantys politikos apžvalgininkai ir ekspertai pripažįsta, kad Lietuvos laukia sunkūs išbandymai. Ir ne tik per netrukus įvyksiantį Prezidento rinkimų antrąjį ratą. Svarbiausia – būsimieji Seimo rinkimai. Tada ir paaiškės, kas laimėjo tą mūšį – vakarietiškos ar prorusiškos jėgos. Net nereikia aiškinti, kad K.Prunskienės sėkmę lėmė pirmiausia ne tik balsai pilietiškumą galutinai praradusių piliečių, naivuolių, tikinčių pasakaitėmis apie sotų ir nerūpestingą gyvenimą nieko nedirbant. Aišku, jų indėlis į tą „Šatrijos“ kvapu atsiduodančios ponios taupyklę buvo nemažas. Tarp jų ir tų, kurie, niekuo netikėdami, laiko ją naująja „išganytoja“, pakeisiančia nieko nedavusį jiems ir net nesirengusį duoti per didelius vargus nušalintąjį R.Paksą. Nušalinti tai nušalino, bet jo elektoratas, paties R.Pakso paskatintas, atidavė savo balsus būsimajai įpėdinei. Taigi nurašyti paksizmo pasekmes dar anksti.


Parama tradicinėms religinėms bendruomenėms

Trečiadienį Vyriausybė dvylikai Lietuvos religinių bendruomenių, bendrijų ir centrų paskirstė 2,875 mln. litų iš valstybės biudžeto. 2003 metų biudžete šioms reikmėms buvo numatyta 4,879 mln. litų.

Šiemet vienas milijonas litų skirtas Kauno arkivyskupijos dvasinio centro Šiluvoje statybai, 144 tūkst. litų - Lietuvos stačiatikių arkivyskupijai, 28,6 tūkst. Lt - Lietuvos evangelikų liuteronų Bažnyčios Konsistorijai, 12,7 tūkst. Lt - Lietuvos musulmonų sunitų dvasiniam centrui - Muftiatui, 10,3 tūkst. Lt - Šv. Juozapato Bazilijonų ordino Vilniaus vienuolynui, 10,2 tūkst. Lt - Lietuvos karaimų religinei bendruomenei.


Rinkimai Lietuvoje:
išimtys tampa taisyklėmis

Dar prieš Lietuvoje bei kitose Baltijos šalyse vykusius Europarlamento rinkimus pasaulio įtakingi spaudos leidiniai paskelbė Baltijos kraštų neglostančią nuomonę apie būsimą negatyvią jų rinkimų įtaką Europai. JAV einantis leidinys „The Wall Street Journal” rašė, kad per Europarlamento rinkimus dalis Baltijos šalių rinkėjų „žvelgia atgal” ir mėgina į Europos širdį, net jos institucijas „importuoti kai kurias sovietinės praeities atgyvenas”. Mums, gyvenantiems vienoje tų Baltijos šalių ir kasdien susiduriantiems su neįtikėčiausiomis realijomis bei reiškiniais, kai su buvusiu totalitariniu režimu susijusios politinės jėgos demokratijos vardu nuolat spendžia įvairiausius spąstus tautiečiams, sukuria vis naujus išbandymus nepriklausomybei, beveik atvirai apvagia Lietuvos piliečius, suversdamos kaltę nepriklausomybę įtvirtinantiems žmonėms, tas nėra naujiena.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija