Atnaujintas 2004 birželio 23 d.
Nr.47
(1250)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Spektaklyje - amžinosios žmogaus
būties problemos

„Žaliaduonių“ teatras pakvietė į istorinės dramos
apie kunigaikštį Daumantą premjerą

Nalšios kunigaikščio Daumanto
vaidmenyje - Valentinas Eismantas

Utenos kultūros centro „Žaliaduonių“ teatras pakvietė uteniškius į spektaklio premjerą. Teatrinio meno mėgėjams buvo parodytas spektaklis Utenoje gyvenančio rašytojo Petro Panavo istorinės dramos „Daumantas“ motyvais. Ta proga apie dramoje atgyjančius Lietuvos istorijos puslapius Rūta JONUŠKIENĖ kalbėjosi su spektaklio režisiere Alma EIGIRDIENE ir dramos autoriumi Petru PANAVU.


Poezijos aidas

Eiles skaito
kun. Algirdas Petras Kanapka

Praskriejus Poezijos pavasariui per Lietuvą, poezijos šventė birželio 5 dieną surengta ir Kauno rajone, Ringauduose. Šventės sumanytoja ir viena organizatorių Ringaudų bibliotekininkė Vilija Mitkuvienė pasidžiaugė, kad jau ketvirti metai Poezijos pavasario paukštė užsuka ir į jų gyvenvietę. Šiais metais tai dviguba šventė, nes minimas ir lietuviškos spaudos atgavimo šimtmetis.

Šventinės, skaidrios ir pakilios dalyvių mintys skriejo aidu, nes, kaip įprasta kiekvienais metais, Poezijos pavasarėlis randa prieglobstį nuostabioje vietovėje prie tvenkinio. Taiklūs Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorės Aldonos Ruseckaitės žodžiai „mes visi čia rašome bendrą eilėraštį kartu su medžių ošimu, varlių kurkimu, bėgiojančiu šunyčiu“, kaitrios saulės aureole bei atsivėrimu kiekvienam išgirstam eilėraščiui atspindėjo vakaro nuotaiką.


Prikėlusi muziejų naujam gyvenimui

Birutė NENĖNIENĖ

Iš kairės: krašto muziejaus
mecenatė Magdalena Birutė
Stankūnienė, rajono savivaldybės
vicemeras J.Meškauskas
ir muziejaus fondų saugotoja
I.Pilkauskaitė

Vinco Kudirkos smuikas – kituose Paežeriuose

Vilkaviškio krašto muziejus prieš penkerius metus persikėlė iš miesto į Paežerių dvaro rūmus. Gražioje šimtamečių medžių parko aplinkoje, prie šalimais tyvuliuojančio Paežerių ežero, įsikūręs XVIII-XIX amžių architektūrinis ansamblis pritraukia daug lankytojų. Čia mėgsta užsukti žmonės asmeninių švenčių proga, fotografuojasi jaunavedžiai, atvežami svečiai. Čia vyksta poezijos pavasario šventės, įvairūs kultūriniai renginiai.


Svečiai žiemgalių žemėje

Bronius VERTELKA

Pakruojo rajono savivaldybės
kultūros skyriaus kultūros
paveldo tarnybos
vedėja Birutė Vanagienė

Gegužės pradžioje Pakruojo rajone svečiavosi didelė grupė kauniečių. Tai buvo trečioji keliautojų klubo „Atžalynas“ narių viešnagė šiame krašte. Išvykdami namo, jie žadėjo čia apsilankyti ir kitais metais. Neseniai žiemgalių žemė sulaukė Italijos, Ispanijos ir Bulgarijos jaunimo pasiuntinių, kurie keliavo po šį lygumų kraštą.

Apsilankiusiam Pakruojo rajone yra kur akis paganyti. Greta rajono centro - didžiausias Lietuvoje Ropo dvaras, statytas maždaug XVIII-XIX amžiais. Jis užima 48 hektarus. Dar tebestovi 43 statiniai. Yra kreiptasi į agentūrą „Factum“, kad jis būtų užregistruotas kaip didžiausia dvaro sodyba šalyje.

Dvaro statiniai išsaugoti, daugumos jų būklė – patenkinama, kiekvienas namas turi paskirtį. Ropai statė išmintingai. Buvo centriniai dvaro rūmai, sandėliai, svirnai, kiaulidė, oficina, kumetynas, vėjo malūnas, bravoras. Turėjo iškilti net kirchė tikintiesiems. Čia buvo viskas, kas reikalinga gyvenimui, kad būtų galima kažką gaminti ir tiekti produkciją Pakruojo miesto gyventojams ar teikti paslaugas aplinkiniams valstiečiams.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija