Atnaujintas 2004 birželio 23 d.
Nr.47
(1250)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Prikėlusi muziejų naujam gyvenimui

Birutė NENĖNIENĖ

Iš kairės: krašto muziejaus
mecenatė Magdalena Birutė
Stankūnienė, rajono savivaldybės
vicemeras J.Meškauskas
ir muziejaus fondų saugotoja
I.Pilkauskaitė

Vinco Kudirkos smuikas – kituose Paežeriuose

Vilkaviškio krašto muziejus prieš penkerius metus persikėlė iš miesto į Paežerių dvaro rūmus. Gražioje šimtamečių medžių parko aplinkoje, prie šalimais tyvuliuojančio Paežerių ežero, įsikūręs XVIII-XIX amžių architektūrinis ansamblis pritraukia daug lankytojų. Čia mėgsta užsukti žmonės asmeninių švenčių proga, fotografuojasi jaunavedžiai, atvežami svečiai. Čia vyksta poezijos pavasario šventės, įvairūs kultūriniai renginiai.

Dvaro rūmuose šį pavasarį įsikūrė apskrities kultūros centras. Viso pirmojo aukšto salėse savo ekspozicijas išdėstęs Krašto muziejus. Dabar čia veikia iš muziejaus fondų parengta paroda lietuviškos spaudos atgavimo šimtmečiui paminėti. Taip pat rodomas retas ir itin vertingas eksponatas – lietuviško himno autoriaus Vinco Kudirkos smuikas. Jį prieš daug metų surado ir išsaugojo krašto šviesuolis paežerietis mokytojas Stasys Ankevičius. Iki paskutiniųjų savo gyvenimo dienų kitame rajono pakraštyje esančiuose Paežeriuose, V.Kudirkos tėviškės klėtelėje, S.Ankevičius ekskursijas palydėdavo smuikeliu sugrieždamas „Lietuva brangi“ arba „Tautišką giesmę“. Dabar šią brangią relikviją gali pamatyti gausūs Vilkaviškio krašto muziejaus lankytojai.

Už mecenatės lėšas

Krašto muziejaus darbuotojai ir eksponatų fondai buvo susispaudę oficinos patalpose, kurios atiteko savivaldybės rūpesčiu iškrausčius daugelį metų čia gyvenusias šeimas. Rudenį buvo pradėtas remontas. Renovacijai lėšas – 50 tūkstančių JAV dolerių – skyrė Vilkaviškio garbės pilietė JAV gyvenanti dailininkė Magdalena Birutė Stankūnienė. Iš dalies parėmė rajono savivaldybė, darbus tvarkingai atliko UAB „Vilkasta“ statybininkai. Per trumpą laiką muziejininkai oficinos renovuotų patalpų pirmojo aukšto keliuose kambariuose įrengė naujas ekspozicijas. Juose eksponuojami fonduose saugoti senoviniai krašto baldai, buities detalės, didelę dalį sudaro muziejaus mecenatės dailininkės M.B.Stankūnienės muziejui padovanoti įvairūs kūriniai, suvenyrai, vertybės. Atidengta lentelė, kurioje įrašyta, jog oficinos pastatas renovuotas už M.B.Stankūnienės paaukotas lėšas.

Atidarant naująją ekspoziciją dalyvavo mecenatė M.B.Stankūnienė, jos bičiulės išeivijos lietuvės Lilija Jasaitė, menotyrininkė Beatričė Kleizaitė-Vasaris, Aldona Biliūnienė, Seimo narys, finansų ministras A. Butkevičius, rajono savivaldybės vicemeras J.Meškauskas, Kultūros skyriaus vedėjas A.Blauzdžiūnas, muziejininkai ir muziejaus bičiuliai. Gražų koncertą surengė Klampučių pagrindinės mokyklos mokiniai.

Kitaip nei kitur

Muziejininkai, įrengdami darbo kabineto, valgomojo, šeimyninės ir kitų patalpų ekspozicijas, pasirėmė M.B.Stankūnienės idėja ir pasistengė, kad jos nebūtų šabloniškos, panašiai atrodančios kaip visuose kituose šalies kraštotyros muziejuose.

Patalpoms apstatyti nebūtų užtekę fonduose turimų Suvalkijos krašto vieno istorinio laikotarpio ir panašaus stiliaus baldų, todėl daug ką priderino, sukomponavo. Kiekvieną kambarį pagyvina ir puošia baldai, suvenyrai, nuotraukos iš mecenatės M. B. Stankūnienės rinkinių. Pavyzdžiui, prie darbo stalo iš buvusio Liaudies banko dera rašytojo A. Kriščiukaičio-Aišbės sofa, XIX a. pabaigos Gižų krašto staliaus stalas, iš dailininkės tėviškės išsaugotos žvakidės, jos naudoti staleliai.

Viename kambaryje daugiau vietos skirta M.B.Stankūnienės biografijai. Čia – ir šeimos nuotraukos, ir mieli niekučiai, kuriuos mėgo jos seserys ir mama, pirmieji siuvinėjimo rankdarbiai, močiutės austos juostos; gausybė iš kelionių po tolimas šalis parsivežtų ar įvairiomis progomis dovanotų Suvalkijos krašto garsių žmonių suvenyrų ir kt. Pakabintas dailininkės tapytas paveikslas „Karo audrose“ tarsi simbolizuoja Lietuvos žmonių ir jų kūrybos, kauptų vertybių tragizmą – daug žmonių žuvo ir karo audros vienus išblaškė į Sibirą, kitus – į užsienio šalis. M.B.Stankūnienės šeimos sudėtingas likimas tarsi atspindi visos Lietuvos daugelio šeimų istoriją.

Šeimyniniame kambaryje sutalpinta daug senovinių baldų, buities daiktų, surinktų iš Pilviškių, Paežerių, Šunskų valsčių. Jį puošia M.B.Stankūnienės tautiniai drabužiai, kuriuos 1942 metais jai padovanojo garsioji audėja A.Tamošaitienė. Čia eksponuojamos ir audimo staklės. Kaip joms užmesti audimo siūlus, muziejininkes konsultavo vilkaviškietė V. Babinskienė.

Muziejininkai dar pasiliko erdvės ir turi idėjų, kaip kartkartėmis atnaujinti ar pakeisti šių kambarių ekspozicijas.

Dvaro rūmų vienoje salių eksponuojamas M.B.Stankūnienės batikos darbų ciklas „Mano gimtinė“. Labai daug įdomių ir vertingų jos muziejui dovanotų įvairių daiktų ir dokumentų bei paveikslų yra ir kitose muziejaus salėse. Mecenatė dažnokai aplanko Paežerius, bet dabar buvo sužavėta muziejininkų kruopščiu ir kūrybišku darbu. Žadėjo ir toliau nepamiršti muziejaus, bet materialią paramą skirsianti tik tuomet, jei savo finansinius įsipareigojimus ištesės ir savivaldybė – parems antra tiek, kiek paaukojo ji. Savivaldybės vicemeras jai įteikė padėką, o kalbėjusieji gyrė ir žavėjosi šios moters dosnumu, geraširdiškumu, ir, kas be ko, kūrėjos talentu.

Vilkaviškio rajonas

Romo ČĖPLOS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija