Atnaujintas 2004 birželio 23 d.
Nr.47
(1250)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Neįtikėtinos moters galimybės

Dailiųjų rankdarbių savininkė
Valerija Belevičienė

Rankų darbo dirbinių prikimštos spintos, su kaupu jų pridėta lagaminuose. Sunkiai suvokiama, kad tokį turtą sukūrė vienos moters rankos. Valerija Belevičienė tai padarė ne vien sėdėdama namuose. Ji sugebėjo baigti Šiaulių pedagoginį institutą ir įgyti pradinių klasių mokytojos diplomą. 44 metus mokė kaimo vaikus gerumo, vedė juos į žinių pasaulį, netgi mokė biologijos ir istorijos. Kelerius metus skiepijo meilę dailiesiems amatams. V. Belevičienė sugeba aplikuoti, siuvinėti dirbinius, megzti ir nerti vąšeliu. Kaime gyvenančios moters rankose gimsta lovatiesės, servetėlės, pagalvėlių užvalkalai, stalo užtiesalai. Tokių gebėjimų pradžiamokslį ji išėjo mokydamasi Panevėžio antrojoje mergaičių gimnazijoje pas mokytoją Juškaitę.

Namuose slauganti savo vyrą ir kovo 8-ąją minėjusi savo 70-metį, V. Belevičienė, ištaikiusi laisvesnę valandėlę nuo ūkio darbų, dažniausiai sėda nerti. Vienodų jos dirbinių nebūna. Jų raštai gimsta neriant ar žiūrint televizijos laidas. Vaizduotėje sukomponuoja tai, ką vėliau norėtų matyti savo darbelyje. Moteris nesiekia, kad ją girtų ar garsintų. Ji apsiriboja parodomis vietos bendruomenės namuose. Tiktai artimų žmonių rūpesčiu jos rankdarbių pateko į užsienio šalis. Dailiųjų amatų meistrės vaikaitei Ievai Griciūtei nusišypsojo laimė metus mokytis JAV. Į šią šalį ji buvo nuvežusi senelės dirbinių. Amerikiečiai šiaip patys nemėgsta nerti, tačiau jie vertina liaudies meną. Panevėžyje gyvenanti Alina Urbonaitė, kita V. Belevičienės vaikaitė, Vokietijoje rodė senelės darbelius. Pati mergina mezga virbalais. Į Lenkiją, Italiją uošvės darbų buvo nuvežęs žentas.

Sulaukti permainų Valerija tikisi Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare. Vykdama į Kroatiją, mamos rankdarbių buvo pasiėmusi Ina Griciuvienė. Kupiškyje gyvenanti ir pedagoge dirbanti V. Belevičienės dukra ne iš kitų lūpų žino, kaip pas mus vertinamas liaudies menas. Pati ji mezga ir karpo iš popieriaus. Mamos nertai servetėlei Kroatijoje davė pakankamai aukštą kainą. Lietuvoje už tokį pat dirbinį siūlė tiek litų, jog už juos nenusipirksi net siūlų.

Neretai siūlus V. Belevičienė pati perka. Žinodami jos tokį pomėgį, kartais draugai jų atneša dovanų. Tačiau sodietė sugeba sukurti akį glostantį dirbinį ir iš panešiotų drabužių medžiagos bei siūlų.

Bronius VERTELKA

Tekoriškių kaimas,

Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija