Atnaujintas 2004 birželio 25 d.
Nr.48
(1251)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Smūgis demokratijai ir valstybei

Jau prasidėjus balsavimui paštu, birželio 22 dienos pavakare Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai įsiveržė į pagrindinių Lietuvos politinių partijų – Liberalcentristų, Naujosios sąjungos (socialliberalų), Tėvynės sąjungos ir netgi valdančiosios Socialdemokratų partijos būstines. Agentai reikalavo šių partijų finansinių dokumentų. STT vadovas V.Junokas po šio visą Lietuvą sukrėtusio skandalo aiškino, jog tai nesusiję su Prezidento rinkimais, o tėra tiktai jau kelerius metus vykstančio politikų „skaidrumo“ tyrimo dalis. Nėra jokios abejonės, kad šis STT žingsnis buvo suplanuotas aukštose valdžios sferose, ne tik R.Pakso–K.Prunskienės štabuose (taip galvoja dauguma apžvalgininkų ir politikų), bet ir kur kas didesniuose kabinetuose. Daug klausimų kelia valdančiosios partijos vadovo ir premjero A.Brazausko bei partijos vadovybės pozicija. Štai socialdemokratų veikėjai J.Bernatonis ir G.Kirkilas STT provokaciniuose veiksmuose neįžiūrėjo nieko bloga, o STT pareigūnų atvykimas į partijos būstinę, netgi vykstant jos prezidiumo posėdžiui, esą buvo normalus dalykas, nesusijęs su Prezidento rinkimais. Pasak G.Kirkilo, socialdemokratai gerbia teisėsaugos institucijas ir todėl netrukdo jų darbui. Tokie valdančiųjų komentarai reiškia, kad jie netgi pritaria ST tarnybos veiksmams. Juk kas gali patikėti, kad V.Junokas, generalinis prokuroras A.Klimavičius, R.Pakso apkaltos proceso metu kasdien lankęsi Prezidentūroje, tik R.Pakso ar jo įpėdinės K.Prunskienės liepiami galėjo savavališkai imtis tokių veiksmų. Jie gavo nurodymą iš labai aukštų valdžios atstovų. O visa ši operacija, be abejonės, buvo suplanuota Maskvoje.

Maskvai nepavykus įsitvirtinti Lietuvos Prezidentūroje ir išlaikyti R.Paksą, dabar nuspręsta žūtbūt pasodinti į S.Daukanto aikštės rūmus K.Prunskienę. Lygiai tas pats vyko Maskvoje prieš praėjusius Dūmos rinkimus, kai saugumiečiai siaubė dešiniųjų partijų būstines. Tokios drastiškos priemonės rinkimų išvakarėse nėra tik paprasti sutapimai. Juk kratos buvo padarytos tiktai tų partijų, kurios remia V.Adamkų, būstinėse. O STT agentų „vizitas“ į socialdemokratų būstinę tebuvo tiktai siekimas nukreipti dėmesį. Kažkodėl V.Junoko agentai nedarė kratų V.Uspaskich, K.Prunskienės ir R.Pakso partijų štabuose. Todėl visiškai teisi Tėvynės sąjungos pirmininko pavaduotoja Rasa Juknevičienė, pareiškusi, jog situacija Lietuvoje darosi labai panaši į valstybės perversmą. Kyla klausimas – kas rengia ir vykdo šį perversmą? Generalinis prokuroras A.Klimavičius ir STT vadas V.Junokas tiktai vykdo užduotį. Šie piktavališki veiksmai vyksta ne tik siekiant neleisti V.Adamkui tapti Prezidentu, bet ir dar kartą sukompromituoti Lietuvą pasaulio akyse. Juk po kelių dienų laikinasis Prezidentas turi vykti į Stambulą dalyvauti NATO viršūnių susitikime. Kaip jis ten paaiškins, kas vyksta Lietuvoje ir kas pagaliau valdo valstybę – visagaliu besidedąs A.Brazauskas ar V.Uspaskich su R.Paksu ir K.Prunskiene, tampomi už virvučių Rusijos FST?

„Krečiamos partijos, kurios palaiko V.Adamkų, likus kelioms dienoms iki rinkimų, todėl kyla klausimas, ar tai nėra sąmoningai sumanytas veiksmas naudojant Rytų šalyse - Rusijoje ar Ukrainoje - taikomus metodus”, - antradienį sakė vienas Liberalų ir centro sąjungos vadovų G.Steponavičius.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija