Atnaujintas 2004 birželio 25 d.
Nr.48
(1251)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pamiršta krašto garbė

Jeigu žinotų, kas vyksta šalyje, Lietuvos didžiavyriai kapuose apsiverstų. Santechnikas iš Rytų diktuoja sąlygas kandidatams į šalies Prezidento postą. Žmogus, palikęs savo vargstančią, bėdų apniktą tėvynę, atsibeldė į Lietuvą ieškodamas geresnio gyvenimo. Čia susikrovė milijonus ir pasijuto caru. Vietoj dėkingumo ir pagarbos tautai, lietuvius pradėjo laikyti nevykėliais ir kvailiais, nemokančiais valdyti savo šalies. Kandidatai į prezidentus kviečiami į jo nurodytą vietą (šiuo atveju, Raseinius) ir nurodytu laiku. Kuris atvykęs žemiau nusilenks, prisieks būti ištikimas - tam padės tapti valstybės vadovu. Ir kokios gali būti kalbos apie jo įkurtos partijos sprendimą, kada viską sprendžia pats. Be to, santechnikas įgijo caro manierų. Taigi jeigu nori tapti valstybės Prezidentu, atvykęs nusilenk iki žemės, nusižemink, parodyk ištikimybę bei klusnumą, ir būsi juo išrinktas. Tokio įžūlumo Lietuva per savo egzistavimo istoriją dar nebuvo mačiusi. Kur dingo lietuvių savigarba ir išdidumas? Kur Maironio apdainuota meilė Tėvynei? Taip leisti kalbėti bei elgtis ir palikti nenubaustą? Tikrai, žmonėms, kovojusiems už laisvę ir dėl jos padėjusiems galvas, geriau to nematyti.

Kad ir kaip būtų keista, šis kvietimas į Raseinius neliko be atsako. Kandidatė į prezidentus ponia Kazimira Danutė išsiruošė gauti palaiminimą iš caro-santechniko. Koks turi būti valdžios troškimas, kad, pamynus orumą ir padorumą, vidury baltos dienos vyktų derėtis su pažadų barstytoju. Bet ko nepadarysi tikslui pasiekti. Pretendentė daug kalba apie žmones ir jų gerovės kėlimą. Tuo tarpu pati prašosi apsaugos nuo tų pačių žmonių. Gal ir teisingai, nes žmonės pradeda jos veiksmų nebesuprasti. Dar netapusi Prezidente jau pasirengusi laužyti Konstituciją bei ignoruoti Konstitucinio Teismo sprendimus dėl kito, ne mažiau garsaus savo rėmėjo. Apie užsienio politikos tęstinumą ir kalbos negali būti. Būdama tiktai kandidate, susitikusi su JAV ambasadoriumi, kalba apie galimybę atšaukti mūsų savanorius karius iš Irako. To sau neleistų joks Prezidentas, nesuderinęs su Seimu ir kitomis valstybės institucijomis.

Gaila ponios Kazimiros Danutės. Gera moteriškė. Atrodo, bus neatlaikiusi rinkimų įtampos. Nieko nuostabaus. Anksčiau KGB darė iš jos „Šatriją”, dabar buvęs santechnikas su buvusiu Prezidentu reikalauja didelių įsipareigojimų ir, pečius surėmę, agresyviai stumia į Prezidento kėdę. Nuo to bet kam „stogas pavažiuotų”.

Pirmojo rinkimų rato rezultatai susiklostė taip, kad tenka rinktis tarp Rytų ir Vakarų, tarp praeities ir ateities. Šalis per nepriklausomybės metus pasiekė stebėtinai daug ir jai nusimato šviesi ateitis. Pažvelgus į Rytus, primenančius praeitį, neatrodo, kad ten laimės būtų daug. Lietuvos pilieti, jei jauti atsakomybę už šalies ir vaikų ateitį, gerai pagalvok ir būtinai ateik balsuoti. Nuo tavęs daug priklauso - kokioje šalyje gyvensi ir kaip joje jausies.

Vaidas SKAUDVILA,
inžinierius

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija