Atnaujintas 2004 liepos 2 d.
Nr.50
(1253)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ko galėtume pavydėti
šventajam Kazimierui

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Šiuos metus kardinolas Audrys Juozas Bačkis paskelbė Šv. Kazimiero metais dėl dviejų jubiliejų: 1604 m. gegužės 10-12 d. Vilniuje vyko šv. Kazimiero kanonizacijos iškilmės, o paskutinę iškilmių dieną buvo pašventintas Šv.Kazimiero bažnyčios kertinis akmuo, tai yra pradėta šios bažnyčios statyba. Nuo tų įvykių prabėgo keturi šimtai metų.

Šių metų renginiai, prasidėję kovo mėnesį, suaktyvėjo gegužę. Nacionaliniame muziejuje atidaryta pirmoji tokio pobūdžio paroda „Šv. Kazimiero kultas ir ikonizacija“, kuri veiks iki lapkričio 6 dienos, Alumnato kiemelyje surengtas poezijos vakaras, Vilniaus Šv. Kazimiero (jėzuitų) bažnyčia ir Lietuvių katalikų mokslo akademija pakvietė į mokslinę konferenciją „Šv. Kazimiero kulto patvirtinimo ir Šv. Kazimiero bažnyčios 400 metų jubiliejus“; gegužės 9-oji buvo skirta mūsų šventojo džiaugsmingam triumfui, vyko šv. Mišios Arkikatedroje ir Šv. Kazimiero bažnyčioje, teatralizuota eisena senamiesčio gatvėmis, gegužinės giesmės ir vakaronė Arkikatedros aikštėje.


Šeimos nori susitikti

Apie šeimą - namų Bažnyčią
mintimis pasidalijo vyskupijos
kurijos notaras
kun. dr. Arūnas Poniškaitis

Gegužės paskutinįjį sekmadienį Vilkaviškyje surengta dekanato šeimų šventė „Kaip gerai, kad mes esame...“. Atvyko po keletą skirtingų kartų šeimų iš beveik visų parapijų. Buvo daug jaunų porų su mažais vaikais, dalyvavo poros sužadėtinių, artimiausiu metu besirengiančių santuokai. Po šv. Mišių į parapijos salę besirenkančius žmones sutiko rami muzika, o į akis pirmiausia krito per visą sceną išskleistas užrašas „Aš myliu savo šeimą“. Dekanato šeimos centras, rajono laikraščio „Santaka“ redakcija ir Švietimo skyrius rajono mokyklose buvo paskelbę šia tema rašinių ir piešinių konkursą. Konkursui pateikti darbeliai buvo iškabinti parapijos salės fojė.


Pristatyta Adelės Dirsytės asmenybė

Jaunosios ateitininkės meninėje
programoje pristato Adelę Dirsytę

Kad su Adelės Dirsytės gyvenimu ir kankinyste susipažintų didesnė visuomenės dalis, Telšių vyskupo V.Borisevičiaus bei Juozapo Prunskio kuopų ateitininkai parengė meninę programą, su kuria birželio 11 dieną apsilankė Palangoje, o 18 dieną - Gargžduose.

Taip sutapo, kad Palangoje programos pristatymas vyko beveik Gedulo ir vilties dienos išvakarėse, todėl Palangos S.Vainiūno muzikos mokyklos salėje dalyvavo nemažas būrelis buvusių tremtinių ir politinių kalinių. Atsirado ne vienas iš salėje buvusiųjų, kentusių panašius išbandymus kaip ir A. Dirsytė. Po spektaklio Palangos ateitininkai taip pat parodė šiai progai skirtą meninę programą. Nustebinti gausių aplodismentų ir žiūrovų nuoširdumo, su vėliavomis  patraukė į šv.Mišias. Palanga tą dieną knibždėte knibždėjo svečių, nes vyko sezono atidarymas. Pamaloninti šilto palangiškių priėmimo, pasisveikinę su putojančia jūra, telšiškiai grįžo dėkingi Palangos kuopos globėjai Emilijai bei klebonui kun. A.Genučiui.


„Kviečiu ieškoti ne džiaugsmo.
Ir ne laimės. Palaimos...“

„Palaimintasis Jurgis Matulaitis yra plačiau žinomas svečiose šalyse nei jo gimtojoje Lietuvoje. Svetur jo garbei rengiami simpoziumai“. Ši mintis paskatino Švenčiausiosios Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo Vargdienių seserų kongregacijos seseris rūpintis, kad Palaimintojo darbai būtų plačiai žinomi ir Lietuvoje.

Jų bei Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo kunigų marijonų vienuolijos rūpesčiu ir lėšomis buvo išleistos kelios knygos apie XX amžiaus pradžios arkivyskupą Palaimintąjį J.Matulaitį. Tad birželio 8-osios vakarą Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos muzikos svetainė prisipildė J.Matulaičio gerbėjų. Skambant Švč. Mergelei Marijai skirtoms giesmėms, atliekamoms Šv. Cecilijos sakralinės muzikos choro, buvo pristatytos dvi knygos. Tai Gintarės Adomaitytės prieš metus išleista knyga „Kelio dulkės Baltos rožės“ (vakare buvo pristatyta antroji šios knygos laida) bei kunigo Vaclovo Aliulio, MIC, parengtas trijų Matulaičiui skirtų simpoziumų rinkinys „Palaimintojo Jurgio Matulaičio dvasios sklaida“.


Neliko be paramos

Jau ne vienerius metus Jonavos rajono Upninkų gyvenvietėje gyvena Inos Rolskienės šeima. Ši moteris pagimdė ir užaugino septynis vaikus. Trys iš jų jau gyvena savarankiškai, o keturi dar glaudžiasi prie motinos. Jauniausiam jų – tik pusantrų metų.

I. Rolskienė elektrą naudojo ne tik apšvietimui, bet ir kambariams šildyti, todėl moteris, kurios pajamas sudaro tik vaikų pašalpos, elektros tinklams už elektros energiją liko skolinga nemažą pinigų sumą. Atėjo diena, kada už skolas jau ketinta šeimą iškeldinti iš buto.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija